Creşterea TVA generează scumpiri ale serviciilor municipale

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/07/2010

Municipalitatea este nevoită să majoreze tarifele pentru serviciile publice din cauza creşterii TVA decisă de Guvern. Primele scumpiri vor fi la tarifele RATP, Salubris şi la CET. Acestea au fost votate deja de plenul Consiliului Local Municipal Iaşi în şedinţa din 5 iulie 2010.

Ieşenii vor avea mai mult de plătit pentru transportul public, salubritate, sau serviciile CET. Creşterea cotei TVA de la 19 % la 24 % generează efecte negative şi pentru regiile şi societăţile din subordinea municipalităţii. Regia Autonomă de Transport Public (RATP), S.C. Salubris S.A. Iaşi şi S.C. CET S.A Iaşi sunt nevoite să crească tarifele pentru serviciile prestate, tarife ce au fost majorate de plenul Consiliului Local Municipal în şedinţa de plen din 5 iulie. Practic, creşterea TVA a generat o majorare cu 5 procente a tuturor tarifelor acestor operatori.

O călătorie cu mijlocul de transport în comun s-a majorat la 1,9 lei

RATP a majorat preţul biletelor şi abonamentelor pentru a acoperi creşterea TVA. Astfel, un bilet cu o călătorie este majorat  de la 1,8 lei la 1,9 lei, iar cel de două călătorii de la 3,5 la 3,7 lei. Setul de 10 călătorii va deveni 16 lei, cu 1 leu mai mult decât cel din luna iunie. Practic, noile preţuri nu au o creştere semnificativă faţă de cele de până acum. Un abonament pe o linie va deveni 63 lei (60 lei până acum) iar cel pe două linii va costa 78 lei faţă de 75 lei până acum. Cea mai mare majorare este de 8 lei şi este înregistrată la liberul la purtător pe toate liniile. Acesta este majorat de la  185 de lei la 193 lei.

Tarif majorat pentru salubritate

Locuitorii Iaşului vor avea din această lună un nou tarif pentru ridicarea gunoiului menajer. Creşterea este de 5%, cotă rezultată din ricarea cotei TVA. Locatarii blocurilor din municipiu vor achita lunar 4,4 lei faţă de 4,2 în prezent, în timp ce ieşenii care locuiesc la casă vor plăti 5 lei, cu 0,2 lei mai mult decât până acum. Având unele din cele mai mici preţuri din ţară, Salubris a propus Consiliului Local Municipal o majorare mult mai mare, de 35%. Creşterea înaintată de Salubris urma să acopere şi cheltuielile de investiţii precum şi costurile de funcţionare ale societăţii. Legislativul municipal a aprobat însă doar creşterea cauzată de TVA, urmând ca Salubris să revină în luna septembrie cu o nouă majorare de tarife.

Gicaloria se majorează la 185 lei

Preţul local de facturare a energiei termice completează seria de scumpiri generate de decizia Guvernului. Municipalitatea a reuşit să păstreze până acum preţul gigacaloriei la nivelul stabilit încă din 2007, cel de 175 lei pe gigacalorie. Creşterea TVA a impus însă şi modificarea preţului. Astfel, factura lunii iulie va fi calculată cu preţul de 185 lei pe gigacalorie. Practic, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat vor plăti prima factură majorată în luna august a acestui an. În completarea creşterilor către populaţie CET Iaşi a obţinut şi majorarea subvenţiei acordate de bugetul local. Drept urmare, până la finalul anului, municipalitatea va achita către CET Iaşi 9,2 milioane lei, o majorare cu 17 procente mai mare decît până acum.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*