Creaţie plastică, conferinţe şi teatru neconvenţional la FIE 2013

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/05/2013

În perioada 14 – 23 iunie, în cadrul larg al Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), axa Lăpuşneanu – Piaţa Unirii – Ştefan cel Mare se va transforma într-un adevărat centru al artelor vizuale. Ieşenii vor putea vedea artiştii lucrând, în aer liber, în atelierele organizate în cadrul Festivalului de Arte Vizuale, una dintre secţiunile FIE. Sau vor putea asista la spectacole, la proiecţii şi la concerte. 100.000 de ieşeni sunt aşteptaţi la festival.

Sculptură la Muzeul Unirii

Festivalul Artelor a fost gândit pe patru paliere. Primul – expunerea foarte tinerilor artişti, care vor fi invitaţi într-o tabără de creaţie, ce se va desfăşura în Piaţa Unirii. O tabără FIE, în care artiştii tineri de până în 35 de ani, mulţi dintre ei foarte premiaţi, vor lucra în toată această perioadă. Va fi un fel de gală a tinerilor artişti. În ultima zi, lucrările lor vor fi expuse în Galeria din Piaţa Unirii. Un alt eveniment este Gala Atelier 35, care se va derula pe tot parcursul Festivalului Artelor, în Galeria din Piaţa Unirii. “Al treilea eveniment organizat de noi este o expoziţie de pictură a 30 de artişti consacraţi, organizată în două galerii, “Theodor Pallady” şi “Nicolae Tonitza”, ambele situate pe strada Lăpuşneanu. Vor fi lucrări de sculptură, pictură şi grafică. Iar cel de-al patrulea eveniment va fi găzduit de Muzeul Unirii, unde va fi deschisă o expoziţie a sculptorului Ion Irimescu. Despre artele vizuale e mai greu de povestit, aşa că aşteptăm să veniţi să le vedeţi”, a explicat Felix Aftene, preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Invitat de marcă

Pe 15 iunie, lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, va conferenţia la Iaşi, deschizând seria Conferinţelor motivaţionale din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi. Va fi cea de-a doua vizită a lordului David Trimble în România, după cea efectuată la începutul anilor ‘90, în Bucureşti. Manifestarea va reuni peste 500 de personalităţi din ţară şi din străinătate.

Teatru neconvenţional

În cadrul FIE, va avea loc ”Iaşi Fringe Festival”, o manifestare culturală inedită, aflată la prima ediţie, care-şi propune să transforme capitala Moldovei în epicentrul exprimării artistice originale cu ajutorul teatrului neconvenţional şi a dansului contemporan.

În cele zece zile ale festivalului Fringe, cele mai populare cafenele şi spaţii publice din Iaşi, situate pe axa culturală a oraşului (Copou, Rond Fundaţie, strada Lăpuşneanu, Piaţa Unirii, Bulevardul Ştefan cel Mare), se vor transforma în locuri destinate exprimării artistice libere şi originale pentru 30 de trupe de teatru independente din toată ţara.

Ce este teatrul Fringe?

Istoria fenomenului Fringe este strâns legată de cea a Festivalului Internaţional de Dramaturgie din Edinburgh. În 1947, opt trupe de teatru au venit neinvitate în timpul festivalului şi şi-au montat performance-urile chiar în stradă, ignorând complet limitele impuse de cadrul dramaturgiei clasice. Conceptul de Fringe nu este străin nici teatrului românesc. Primul pas a fost făcut acum aproape 50 de ani, 1965, când s-a născut Teatrul Studenţesc POD din Bucureşti. Cu toate acestea, declicul s-a petrecut la începutul anilor ‘90 când a apărut primul teatru independent din România, la Bucureşti. Teatrul Luni de la Green Hours a reuşit să strângă în jurul său prima generaţie de artişti care îşi căutau un loc în artă, dar refuzau să intre pe canalele clasice, precum Maia Morgenstern, Florin Piersic jr, Dorina Chiriac, Marius Manole, Dragoş Bucur, Radu Afrim, Ştefan Peca şi alţii.

………………


David Trimble, arhitectul păcii nord irlandeze

Personalitate politică de prestigiu, lordul David Trimble (foto) este cunoscut în lumea întreagă datorită eforturilor sale diplomatice care au condus la încheierea Acordului de la Belfast (10 aprilie 1998) între guvernele britanic şi irlandez, moment de referinţă în instaurarea procesului de pace în Irlanda de Nord. Abilităţile sale de negociere au pus capăt războiului civil din Irlanda de Nord dintre unionişti şi naţionalişti, un conflict adâncit în timp şi care părea fără sfârşit. Decizia sa istorică de a angaja un dialog constructiv cu liderii naţionalişti l-a condus nu numai către un succes diplomatic notabil, ci şi către desemnarea ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1998.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*