Copiii din Republica Moldova, în vizită de suflet la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/07/2013

Miercuri, 17 iulie, Palatul Roznovanu a fost gazda a zeci de copii veniţi din Chişinău şi Cernăuţi într-o vizită de cunoaştere a Iaşului. Micuţii oaspeţi iau parte la activităţile Taberei de cultură şi civilizaţie românească “Acasă la noi” şi au ca punct de plecare în periplul lor capitala culturală a României, Iaşul.

Viceprimarul Mihai Chirica, alături de copiii veniţi la Iaşi

Viceprimarul Mihai Chirica, alături de copiii veniţi la Iaşi

 

Legături de suflet

“Chiar dacă graniţele convenţionale ne separă administrativ, între românii de aici şi cei din Chişinău şi Cernăuţi există o legătură de sânge care nu va dispărea niciodată şi care se manifestă prin schimburi culturale tot mai numeroase şi mai vizibile în comunitatea românească de pretutindeni”, a declarat.viceprimarul Mihai Chirica la întâlnirea neprotocolară cu tinerii oaspeţi. La vizita făcută în Iaşi au participat peste 200 de membri ai despărţămintelor şi cercurilor ASTRA din Republica Moldova (Chişinău, Ialoveni, Grigoriopol, Oniţcani, Străşeni, Căuşeni, Băhrineşti – Floreşti). Copiii vor urma să parcurgă un foarte interesant traseu cultural, ce include repere geografice precum Arieşeni (Alba Iulia), Bisoca (Buzău), Botiza – Poiana Izei (Maramureş), Botoşani, Bucureşti, Dorohoi, Iaşi, Regin, Sfântu Gheorghe, Covasna, Vatra Dornei, Zlatna.

Aproape de România

Ajunsă la a XVII-a ediţie, Tabăra de cultură şi simţire românească “Acasă la noi” reprezintă pentru Asociaţiunea ASTRA, pentru susţinătorii programului şi, mai ales, pentru participanţi, un prilej de mare emoţie românească. Cu această ocazie, copiii şi tinerii români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor României, cât şi cei care se găsesc în diferite comunităţi româneşti, se bucură de activităţile iniţiate şi organizate de despărţămintele ASTRA din România şi de organitorii din localităţile – gazdă. Aceste tabare reprezintă pentru beneficiarii lor o ocazie unică de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, România.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Nu se ştie dacă e ceva mai frumos decât familia, familia mare, întreg neamul românesc, gata să înfrunte toate greutăţile din lume pentru a fi grămăjoară, pentru a fi acasă. Noi, cei din Moldova (Basarabia) nu mai avem nici urcare la munte, nu mai avem nici ieşire la mare. E dureros faptul că venim în ospeţie la munte, în ospeţie la mare, acolo unde se vorbeşte aceeaşi limbă românească, dar nu mai este nici muntele al nostru şi nu mai e nici marea a noastră.
*