Consiliul Local: 35 de proiecte importante aprobate în şedinţa din decembrie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/12/2012

Consiliul Local Iaşi s-a întrunit marţi, 18 decembrie, în şedinţa ordinară a lunii decembrie. Pe ordinea de zi au fost prevăzute 35 de proiecte de hotărâre, toate fiind aprobate de plenul legislativului. Consilierii locali au urat succes celor doi colegi care au devenit deputaţi în urma alegerilor din 9 decembrie, au avizat execuţia bugetară a anului 2012 şi au pus bazele primelor proiecte de reabilitare termică pe fonduri europene.

37 milioane euro

Execuţia preliminară a bugetului acestui an, supusă aprobării aleşilor locali, a prezentat situaţia fondurilor publice, de la finanţările europene, până la veniturile proprii şi alocaţiile guvernamentale. Iaşul a reuşit să înainteze foarte mult cu implementarea proiectelor europene, municipiul având în acest moment 37 milioane de euro atrase. Această situaţie clasează Iaşul pe primul loc la atragerea fondurilor europene între marile oraşe din ţară. „Multe proiecte au fost întârziate nejustificat pe la diverse ministere, dar cu toate acestea ne-am mişcat foarte bine. Suntem în ceea ce priveşte implementarea proiectelor la 66% în timp ce alte oraşe sunt în medie la 30%”, a precizat primarul Gheorghe Nichita în plenul Consiliului Local.

Funcţionarea oraşului

Pe de altă parte, bugetul local a reuşit în acest an să acopere cu brio serviciile publice necesare funcţionării oraşului. În ciuda alocărilor financiare deficitare de la bugetul de stat, municipalitatea a reuşit să se încadreze în prevederile bugetare de la începutul anului. „Bugetul acestui an este mulţumitor, având în vedere că trecem printr-o perioadă de criză, cu tăieri financiare importante. Nu a fost pusă în pericol funcţionalitatea oraşului, am reuşit să finanţăm învăţământul, salubritatea, serviciul de spaţii verzi, iluminatul public. În acest sector, suntem la un grad de realizare de 97,3% a bugetului, ceea ce înseamnă că la începutul anului am avut estimări corecte”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Reabilitarea termică

Consiliul Local a avizat în şedinţa din 18 decembrie şi primele proiecte de reabilitare termică pe bani europeni. În şedinţă au fost înaintate planurile pentru 11 blocuri din municipiu, acestea depăşind etapele preliminare. În acest moment au fost aprobate documentaţiile pentru depunerea proiectelor în vederea accesării fondurilor europene. În total, fondurile necesare anvelopării celor 11 blocuri se ridică la aproximativ 17 milioane lei. Pentru a încuraja participarea asociaţiilor de proprietari, municipalitatea a aprobat şi o grilă de participare în această categorie de proiecte europene. Pentru familiile cu venituri mai mici de 350 de euro pe lună, asociaţiile vor contribui cu 20% din valoarea reabilitării, iar familiile cu venituri de până în 500 de euro vor acoperi 30% din costuri. Bugetul local şi cel de stat, alături de fondurile europene vor suporta restul finanţării necesare.

……………

„Există în acest moment o părere referitoare la costurile uriaşe ale reabilitării termice. Trebuie să încercăm, Primăria, dar şi consilierii locali, să convingem oamenii că finanţările europene în acest domeniu sunt o şansă pe care e păcat să o pierdem”, Gheorghe Nichita, primar

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*