Conferinţă despre minorităţile etnice şi religioase din Iaşi, anii 1944-1989

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/06/2015

conferinta proiect Istoria minoritatilor 1Se cunoaşte faptul că Iaşul a fost profund afectat de cel de-al Doilea Război Mondial. Sub raport demografic şi, mai ales, din perspectiva temei minorităţilor s-a înregistrat un număr foarte mare de morţi în rândurile evreilor, îndeosebi în pogromul din iunie 1941, fapt fără precedent în istoria oraşului. Pierderile de pe front şi evacuările masive din 1944 au dus la o diminuare suplimentară a populaţiei. Aflat în epicentrul apărării româno-germane, respectiv ţintă a eforturilor ofensive sovietice în primăvara-vara anului 1944, Iaşul a fost distrus în bună măsură ca urmare a luptelor purtate aici; probabil a fost cel mai afectat oraş din România în a doua conflagraţie mondială!

S-a refăcut cu greu
Schimbările politice, sociale, economice şi demografice au influenţat evoluţia oraşului după 1944. Iaşul s-a refăcut cu greu din punct de vedere edilitar, dar a cunoscut o dezvoltare economică certă în perioada postbelică, lentă în anii 1950, apoi accelerată în anii 1960-1980, în contextul politic, ideologic comunist în care România s-a aflat mai bine de patru decenii. Drept consecinţă, din punct de vedere demografic s-a înregistrat o creştere considerabilă a populaţiei, cei mai mulţi locuitori venind din zonele rurale ale Moldovei centrale şi de nord. În acelaşi timp, oraşul a înregistrat emigrarea masivă şi rapidă a evreilor spre Palestina, apoi spre recent înfiinţatul stat Israel, mai ales la sfârşitul anilor 1940-începutul anilor 1950, respectiv în a doua jumătatea a anilor 1950 şi în anii 1960. Dacă în 1930 circa o treime dintre locuitori o reprezentau evreii, în ultima pătrime a secolului XX aceştia nici nu mai erau reprezentaţi statistic. Era vorba aproape de stingerea unei comunităţi care fusese strâns legată de Iaşi, mai ales în modernitate.

Schimbări
Războiul a dus practic la dispariţia micii comunităţi germane din oraş. Treptat aveau să dispară ori să devină insignifiante şi alte comunităţi etnice din Iaşi. S-a menţinut în schimb comunitatea etno-culturală a ruşilor lipoveni. Romii au fost o prezenţă în Iaşul acestei perioade, deşi autorităţile par să îi ignore multă vreme, interesul pentru unele subgrupuri crescând în anii 1970. Minorităţile religioase continuă să fie prezente în Iaşi şi chiar să se consolideze, în pofida piedicilor pe care regimul comunist le punea în calea convingerilor şi practicilor religioase. Comunitatea romano-catolică, cu o vechime care coincide cu cea a existenţei oraşului, se menţine. Unele comunităţi protestante (cunoscute la nivel general mai ales prin alăturarea prefixului neo), apărute în perioada interbelică în Iaşi, cresc numeric. Este vorba despre confesiunile creştină după Evanghelie, baptistă, penticostală – toate acestea din mediul teologic evanghelic – şi adventistă. Atât romano-catolicii, cât şi protestanţii ieşeni erau în perioada 1944-1989 aproape exclusiv etnici români.

În comunism
Chiar dacă mai ales la începuturile intervalului amintit la Iaşi s-au înregistrat anumite asperităţi în privinţa convieţuirii între comunităţile etnice semnificative, generate de istorie, de evenimente tragice recente, în linii generale a fost evidentă convieţuirea între majoritate şi minorităţi, desigur în cadrele fixate de regimul comunist. Nu este mai puţin adevărat că în ansamblu şi treptat, oraşul devine mai omogen din punct de vedere etnic. Regimul promova omogenitatea pe multiple planuri. Deşi considerabil diminuată şi fără vizibilitate, diversitatea etnică şi religioasă continuă să existe la Iaşi de-a lungul perioadei comuniste.

La muzeul „Cuza”
Pentru a afla mai multe despre acest subiect, ieşenii sunt invitaţi, joi, 25 iunie 2015, ora 17.00, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, str. Titu Maiorescu, nr. 12, unde dr. Dorin Dobrincu, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, va susţine o conferinţă despre minorităţile etnice şi religioase din Iaşi în perioada anilor 1944-1989, eveniment ce face parte din proiectul „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”.

Şase conferinţe
Această conferinţă este ultima dintr-un proiect de şase conferinţe istorice susţinute de cercetători şi colaboratori ai Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi. Proiectul “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în colaborare cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Fundaţia “Pro Roma” este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.

Comments

comments

Categoria: iasul istoric

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*