Conferinţă despre diversitatea culturală la Muzeul Universităţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/04/2015

afis conferinta 1Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” organizează joi, 9 aprilie, de la ora 17.00, conferinţa “Începuturile oraşului Iaşi şi minorităţile din perioada sec. XV – începutul sec. XIX”. Conferinţa tematică, parte a proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, va fi susţinută de prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan, de la Facultatea de Istorie a universităţii ieşene, şi de dr. Dan Dumitru Iacob, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, din cadrul Academiei Române.
Expunerea va porni de la constatarea potrivit căreia oraşele din Moldova au fost de la bun început structuri multi-etnice. Alături de români, aici au venit germani, unguri, armeni, ruteni („ruşi”), ţigani, mai târziu şi greci, evrei sau lipoveni. Oraşul Iaşi nu face excepţie de la această situaţie. Încă de la începuturile sale, pe lângă români, aici s-au stabilit armeni şi saşi.

Şase conferinţe tematice
O componentă majoră a proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” derulat de Primăria Iaşi în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia „Pro Roma” este reprezentată de cercetarea istorică. Aceasta este coordonată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Pe parcursul acestei activităţi, datele obţinute vor fi expuse în cadrul a şase conferinţe tematice intitulate generic „Iaşi – oraş al diversităţii culturale”. Rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmează să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi, care va fi tipărită în 250 de exemplare. La finalul proiectului de cercetare va fi organizată o expoziţie la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei scop este recuperare memoriei urbane privind convieţuirea diverselor comunităţi istorice ale Iaşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*