Concurs de soluţii urbanistice pentru centrul istoric

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/05/2013

Sub titularura – “Implică-te în transformarea oraşului tău!”, municipalitatea demarează un concurs de idei şi soluţii pentru cele mai reprezentative obiective din Iaşi

Primăria Municipiului Iaşi anunţă lansarea unui concurs de soluţii privind punerea în valoare a celor mai importate şi reprezentative obiective ale oraşului.

Concursul este adresat tuturor specialiştilor (urbanişti, peisagişti, arhitecţi, ingineri etc), precum şi studenţilor la facultăţile de profil. Soluţiile vor fi prezentate într-o dezbatere publică, la finalul lunii iunie.

„Avem în vedere întreaga zonă istorică a Iașului, începând cu pietonalul Lăpușneanu, zona pietonală Piaţa Unirii, pietonalul Ștefan cel Mare și zona Teatrului Naţional. De asemenea, concursul de proiecte va avea în vedere şi reabilitarea parcului Copou (refacerea aleilor, monumentul Obeliscul cu lei, fântânile arteziene, mobilier, iluminatul parcului), precum şi construirea unui skatepark modern, destinat atât bicicliştilor, cât şi celor care îndrăgesc rolele, precum şi un orăşel al copiilor, care să fie folosit atât iarna, cât şi vara”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Concursul vizează centrul istoric: Lăpuşneanu - Piaţa Unirii - bd. Ştefan cel Mare

Concursul va fi organiza

t de către Primăria Municipiului Iași, prin Instituţia Arhitectului Șef, în colaborare cu Comisia Consultativă a arhitecţilor de la nivelul municipalităţii, în urma şedinţelor de lucru care au avut loc la Palatul Roznovanu.

Concursul va avea loc începând cu a doua parte a lunii mai, până la începutul lunii iulie, iar o comisie de jurizare, formată din experţi independenţi, reprezentanţii Primăriei Iaşi şi ai societăţii civile ieşene, va selecta cele mai bune proiecte, care vor fi supuse dezbaterii publice.

„Împreună cu specialiştii vom elabora regulamentul de concurs și vom stabili în ce vor consta premiile pentru proiectele câștigătoare. Aceste detalii vor fi stabilite și anunţate săptămâna viitoare. Sperăm ca până la sfârșitul lunii iulie să avem un proiect de ansamblu care să fie agreat de specialiști și de opinia publică. Acesta va fi transformat apoi într-un proiect tehnico-economic, pe care Primăria Municipiului Iași îl va implementa”, a mai spus primarul Gheorghe Nichita.

În funcţie de axele de finanţare, municipalitatea doreşte ca acest proiect să fie depus pentru a fi bugetat, cu fonduri europene nerambursabile, în cadrul exerciţiului financiar european 2014-2020. Există deja oraşe în România care au primit investiţii din fonduri europene şi care îşi modifică zonele centrale, zonele istorice: Bucureşti, Botoşani, Timişoara, etc. „Este păcat pentru Iaşi să aibă oportunitatea de a obţine fonduri nerambursabile pentru reabilitarea celor mai reprezentative zone din oraş, iar noi, ca administraţie, dar şi ca societate civilă, să nu facem nimic în acest sens. Sunt milioane de euro pe care putem să-i atragem la Iaşi şi avem nevoie de concursul tuturor celor care doresc dezvoltarea acestui oraş. E momentul să devenim o singură voce, scopul principal fiind dezvoltarea oraşului. Iar dacă asta se poate face pe fonduri europene, cu atât mai bine. Vreau, ca primar, să pot prezenta în faţa Comisiei Europene proiecte coerente, care se bucură de sprijinul tuturor ieşenilor”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*