Comoara de la Golia va fi scoasă la lumină

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/09/2010

Mănăstirea Golia va fi iluminată arhitectural, municipalitatea finalizând actele pentru racordarea reţelei electrice. Lucrările de restaurare se apropie de final, ultimul termen cerut de constructor fiind 30 octombrie.

În şedinţa de marţi, 7 septembrie 2010, consilierii locali au aprobat în unanimitate proiectul racordării la reţeaua publică de energie electrică a reţelei de  iluminare arhitecturală a Mănăstirii Golia, realizată prin fonduri europene. Această iniţiativă face parte dintr-un program mai amplu de reabilitare şi dezvoltare turistică a ansamblului Monument istoric Mănăstirea Golia, demarat cu fonduri europene încă din 2006.

De altfel, tot în şedinţa de marţi, Consiliul Local a aprobat prelungirea termenului de execuţie a lucrărilor din zona Mănăstirii Golia până la data de 30 octombrie 2010. Proiectul constă în restaurarea completă a complexului bisericesc dar şi a zonei limitrofe. Astfel, în cadrul lucrărilor sunt în curs de reabilitare străzilor George Enescu şi Golia, care însumează 4.000 de metri pătraţi, precum şi dotarea zonei din jurul mănăstirii Golia cu mobilier urban. Linia de tramvai din Târgu Cucu este de asemenea inclusă în lucrări, primăria ieşeană acoperind toate costurile acestei modernizări. Finalizarea lucrărilor a fost amânată din mai multe motive legate de problemele tehnice precum şi din cauza majorării valorii de contract. Titularul proiectului de restaurare este Consiliul Judeţean, Primăria fiind partener pentru accesarea fondurilor europene.

Golia, simbol al spiritualităţii ieşene

Consolidarea ansamblului Golia este o realizare de importanţă majoră nu doar pentru Iaşi, ci pentru întreaga regiune a Moldovei. Mănăstirea ctitorită de către logofătul Ioan Golia în secolul XVI şi refăcută de către domnitorul Vasile Lupu între anii 1650 – 1653 reprezintă un punct important pe harta turistică a Iaşului, fiind şi un centru de cultură care găzduieşte între zidurile sale Institutul Cultural Misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Mănăstirea, despre care Paul de Alep spunea că “nu are pereche în toate aceste ţări prin înălţime, lărgime şi măreţie”, adăposteşte o parte din rămăşiţele pământeşti ale cneazului Potemkin şi primului domn pământean, după fanarioţi, Ioan Sandu Sturdza, iar în Biserica mănăstirii Golia au fost oficiate cununiile domneşti ale lui Constantin Duca şi Maria Brâncoveanu, în 1693, şi Antioh Cantemir cu Catrina, la 1696, de către patriarhul Ţarigradului, Iacov. Mănăstirea Golia are trei hramuri: Înălţarea Domnului (la 40 de zile după Sf. Paşti), Izvorul Tămăduirii (Vineri, în Săptămâna luminată) şi Sf. Treime (a doua zi de Rusalii).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*