Cetateni de onoare ai Iasului – Fenomenul „Voces”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/02/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

„Voces” este cel mai longeviv cvartet de coarde din România şi o formaţie cu un repertoriu de invidiat prin larga lui paletă de cuprindere stilistică.

Colaborare şi stabilitate

Considerată pe bună dreptate cea mai importantă formaţie românească de cvartet de coarde, „Voces” a apărut pe afiş pentru prima dată pe 8 aprilie 1973, la Filarmonica din Iaşi. Alcătuit din absolvenţi ai Conservatorului „George Enescu” din Iaşi – Bujor Prelipcean (vioara I), Anton Diaconu (vioara a II-a), Constantin Stanciu (violă) şi Dan Prelipcean (violoncel) – cvartetul Voces s-a impus în scurt timp de la înfiinţare. Toţi membrii săi susţin în prezent o importantă activitate didactică în cadrul Conservatorului din Iaşi, fiind totodată şi profesori de onoare ai Academiei de Muzica din Cluj. Cvartetul “Voces” şi-a desăvârşit imediat valoarea sa potenţială pentru care a fost apreciat încă de la început, prin studii de specializare în ţară cu W.G.Berger şi peste hotare, la cursuri de maiestrie în Israel, Italia, Ungaria, Germania, şi cu Cvartetul Amadeus-Londra. Ceea ce a asigurat de la început succesul acestei formaţii a fost remarcabila ei omogenitate, înţelegerea exemplară dintre cei patru membri ai săi, instrumentişti de valoare care pot cânta oricând ca solişti. Dar într-o formaţie de gen atât de pretenţioasă din punct de vedere al consistenţei şi reliefului sonor, esenţiale rămân colaborarea şi stabilitatea.

Succese internaţionale

Discografia formaţiei este la rândul ei foarte bogată, cuprinzând, printre altele, Cvartetele de coarde, Cvartetele cu pian, Cvintetul cu pian şi Octetul de George Enescu, Cvartetul „Moartea şi fata” şi Cvintetul „Păstrăvul” de Schubert, Integrala cvartetelor de coarde de Beethoven (înregistrări live, în Toscanasaal din Palatul rezidenţial din Würzburg, martie 1998), cvartete de Haydn şi Mozart, Cvintetul cu pian de Brahms. A susţinut integrale cu muzică clasică, romantică, acordând totodată o atenţie deosebită muzicii româneşti şi celei universale din secolul al XX-lea. Cei patru “Voces” sunt adesea plecaţi în turnee sau la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucuresti, Bayreuth. Cvartetului i s-au alăturat de-a lungul anilor mari personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale: Martin Lovett, Mstislav Rostropovici, Wolfgang Laufer, Radu Aldulescu, Valentin Gheorghiu, Ştefan Metz, Luz Leskowitz, Cvartetul „Fine Arts” (SUA), Grigori Jislin, Menahen Pressler, Karl Leister, Walther Seyfarth, Jeremy Menuhin şi alţii. Din anul 1980 Cvartetul Voces a devenit ansamblu subvenţionat de statul român, iar din 1990 este Cvartetul Naţional al Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti.

Distincţii merituoase

Premii prestigioase confirmă valoarea Cvartetului “Voces” în ascensiunea spre o notorietate internaţională: Colmar, Franţa (1974) – Premiul I la Concursul International de Cvartete de Coarde, Bordeaux, Franţa (1976) – Premiul al II-lea si Medalia de argint la Concursul International de Cvartete, Hanovra, Germania (1979) – Premiul al II-iea la Concursul International Karl Klingler. În 1998, “Voces” este distins cu Premiul Magnum al Colegiului Criticilor Muzicali din Romania. Bogata activitate artistică a Cvartetului “Voces” a fost răsplătită prin acordarea titlului de Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi celor patru membri: Bujor Prelipcean, Anton Diaconu, Constantin Stanciu şi Dan Prelipcean, prin Hotărârea nr. 177 din 26 octombrie 1998.

“Cunoaşterea de sine, munca şi autocontrolul să constituie principiile fundamentale în artă, ca şi în viaţă.” – George Enescu

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*