CET a semnat contractul pentru 60 de mii tone cărbune

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/09/2010

Până la sfârşitul lunii decembrie SC Vitol trebuie să aducă la Iaşi 60 de mii tone de huilă. Reprezentanţii primăriei au discutat o serie de măsuri necesare pentru reabilitarea pe termen mediu a CET Iaşi

Conducerea CET Iaşi a semnat în această săptămână contractul pentru încălzirea ieşenilor în această iarnă. După negocierile purtate cu două firme, CET Iaşi a decis ca grupul elveţian Vitol să aducă 60 de mii tone de huilă. Livrările urmează să înceapă în luna octombrie, ultima tranşă a contractului fiind planificată pentru luna decembrie. CET a mai colaborat şi anul trecut cu Vitol pentru achiziţia de cărbune. Pentru această iarnă, centrala ieşeană a negociat două preţuri diferite. O primă tranşă de 25 mii de tone de cărbune va fi cumpărat cu preţul de 114 dolari pe tonă şi 35 de mii de tone cu 111 dolari.

Contractul pentru furnizarea cărbunelui garantează parţial căldura ieşenilor în această iarnă. De aceea, municipalitatea a continuat demersurile pentru elaborarea unor soluţii susţinute de Guvern.

Subvenţii din luna septembrie

Primarul Gheorghe Nichita a participat luni, 20 septembrie la şedinţa grupului de lucru pentru modernizarea sistemului de termoficare. În urma discuţiilor, s-au conturat şi primele măsuri concrete de sprijinire a CET-urilor aflate într-o situaţie financiară precară. CET Iaşi a obţinut astfel garanţii pentru o serie de acţiuni care să suţină funcţionarea normală a centralei pe parcursul iernii 2010 – 2011. În primul rând, subvenţiile guvernamentale pentru producţia gigacaloriei vor veni la Iaşi din această lună. CET urmează să primească 6 milioane RON, fonduri ce vor fi folosite pentru plata facturilor la gaz şi pentru alte datorii urgente. O altă măsură importantă priveşte prelungirea termenului de predare a cantităţilor de cărbune luate anul trecut din rezerva de stat. Practic, termenul a fost prelungit până în mai 2011 pentru cele 12 mii de tone de păcură pe care CET le-a luat iarna trecută din rezerva de stat. De asemenea, pentru această iarnă vor fi disponibilizate pentru Iaşi circa 10 mii tone de păcură.  Se discută de asemenea, la nivel guvernamental de reeşalonarea datoriilor pe care le-au acumulat CET-urile din ţară la bugetul de stat. Pe de altă parte, autorităţile centrale au promis ca săptămâna viitoare să înainteze o ordonanţă care să reglementeze sistemul de procesare a cărbunelui. Concret, trebuie instalate norme legale pentru ca operatori privaţi să poată aduce cărbune în schimbul energiei electrice.  „Sunt probleme pe care numai Guvernul le poate reglementa. Sunt chestiuni care pot elimina o serie de pierderi ale CET-urilor. Plătim un distribuitor pentru gaz pentru doar 6 km de conductă ceea ce aduce costuri suplimentare de 240 miliarde pe an. Am obţinut acordul pentru ca huila să fie trecută în lista bonusurilor acordate de CET pentru cogenerare. Astfel, CET Iaşi ar reuşi să evite pierderi de 25 – 35 de miliarde lei pe lună”,  a mai precizat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

comments1 Comentariu

 1. Un cetatean al Iasului

  De aceea ne luati bani din buzunarul nostru, pentru ca Cet-ul este in faliment?

  – Sa-si reduca din personal si din salariile lor nesimtite.
  – Sa nu se mai premieze pentru incompetenta lor.
  – Sa nu inceapa sa dea caldura din 15 oct, asa cum sunt ei invatati, doar ca sa fure populatia la facturi.
  – Sa dea caldura numai pe timp de noapte, pentru ca ziua omul mai face treaba si nu are nevoie de caldura.(sunt altii care nu au nici unde sa stea si nici cu ce sa se incalzeasca si au iesit din iarna.
  – Sa nu bage mana in buzunarul celor care si-au montat centrale de apartament, pentru ca nu suntem datori sa-i tinem in spate pe acesti incompetenti si hoti.
  – Propun ca aceei cu viloae sa plateasca ei niste facturi la CET in functie de supratata vilei, chiar daca au centrala proprie si nu sunt racordati la CET.
  V-ar place? De ce legile facute de voi sunt ” pentru unii muma iar pentru altii ciuma “. Tot ce-i bun este pentru voi , tot ce-i rau este pentru popor.
  Rusine sa va fie.
  Daca este vorba sa se fure din buzunarele noastre bani pentru incompetentii CET-lui , atunci cel mai mult ar trebui sa plateasca acei cu viloaie in functie de suprafata lor. Nu ?
  Platiti intai voi , da-ti exemplu de solidaritate cu acesti incompetenti si dupa aceea sa ne fortati pe noi, hotilor.
*