Centrul Tehnologic Regional, aproape de finalizare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/06/2014

ctr (4) ctr (14) ctr (23) ctr (54)Municipalitatea a început recepţia tehnică la Centrul Tehnologic Regional Iaşi, unul dintre cele şaisprezece proiecte cu finanţare europeană. Suma alocată proiectului a fost de 18,2 milioane de lei, inclusiv TVA, o parte din sumă fiind fonduri europene nerambursabile, iar cealaltă fiind cofinanţarea asigurată de Primărie.

Spaţiu al cercetării
Obiectivele Centrului Tehnologic Regional sunt strâns legate de creşterea competitivităţii economice, vizând sprijinirea mediului de afaceri. Centrul Tehnologic Regional este situat în vecinătatea Centrului Expoziţional “Moldova” şi a Tehnopolis, fiind format din patru clădiri de 4.785 de metri pătraţi ale căror spaţii vor fi închiriate firmelor pentru cercetare şi transfer tehnologic. Corpul principal va fi destinat activităţii administrative, iar celelalte trei clădiri vor avea o destinaţie industrială, fiind hale de producţie în care agenţii economici îşi pot desfăşura activitatea lor specifică, până la obţinerea şarjelor pilot a primelor probe, pe care le vor dezvolta mai departe, în unităţile proprii de producţie. Centrul a fost gândit în aşa natură încât să pună la dispoziţie, în afară de spaţiile pe care le deţine, toate utilităţile, spaţii de parcare, precum şi accesul la mediul informaţional. „Aş spune că este una dintre cele mai frumoase şi moderne clădiri din Iaşi, cu o arhitectură specială”, a declarat Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primărie.

Pol al inteligenţei ieşene
Beneficiarii Centrului Tehnologic Regional vor fi societăţile comerciale sau alte persoane juridice care sunt angajate în activitatea de cercetare. Practic, în cadrul Centrului ar trebui să aibă loc procesul de cercetare, urmând ca la Tehnopolis să poată fi implemente rezultatele acestuia. Se estimează că firmele care vor lucra în Centrul Tehnologic Regional vor fi cele din domeniile de cercetare şi producţie electronică, electrotehnică, energetică, construcţii de maşini şi unelte, prelucrarea lemnului, farmaceutică şi prelucrarea produselor agroalimentare. În opinia reprezentanţilor municipalităţii, Centrul Tehnologic Regional va trebui să devină, de asemenea, un punct de atracţie pentru universităţile ieşene, în special pentru Universitatea Tehnică şi Universitatea de Medicină şi Farmacie. „Popularea acestui centru se va face într-o interdependenţă cu centrele care există în momentul de faţă, el fiind orientat mai degrabă către cercetarea de ordin tehnic”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica. Centrul Tehnologic Regional urmează a fi finalizat integral în luna august, preconizându-se ca activitatea acestuia să genereze 111 locuri de muncă.

Dezvoltare tehnologică
Proiectul Centrului Tehnologic Regional face parte din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Centrul reprezintă o structură de sprijinire a afacerilor care va oferi facilităţi pentru dezvoltarea activităţilor economice bazate pe cunoaştere. Centrul va beneficia de spaţii de birouri pentru cercetare si transfer tehnologic, spaţii pentru aplicaţii practice ale procesului de transfer tehnologic, spaţii de tip laborator specializat pentru testare, meeting room, spaţiu comun pentru relaxare, spaţii specific dotate de depozitare, parcare la nivelul solului. Practic, municipalitatea va pune la dispoziţie infrastructura necesară ca specialiştii ieşeni să dezvolte tehnologii de ultimă oră.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*