Centrul Iaşului, transformare completă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/11/2012

Într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Roznovanu, primarul Gheorghe Nichita a prezentat schiţele transformărilor care vor avea loc în zona centrală a oraşului. La întâlnirea cu presa a participat şi arhitectul Daniel Vişan, reprezentantul atelierului de proiectare care se ocupă de reamenajarea parcului din faţa Teatrului Naţional, dar şi a zonelor adiacente.

Planul de amenajare a Esplanadei Teatrului National

Lumini şi apă

În expunerea sa, arhitectul Daniel Vişan a subliniat densitatea clădirilor de rezonanţă istorică din centru. Zona este plină de monumente şi instituţii de cultură, dar şi de clădiri administrative. “Prin proiectul nostru, am vrut să realizăm, în primul rând, legături între aceste obiective foarte importante, prin sublinierea axei spre Teatrul Naţional, dar amplificând şi introducând o serie de fântâni cu jocuri de lumini şi, evident, jocuri de apă”, a precizat arhitectul Vişan.

Borne istorice

Odată cu punerea în valoare a acestui ax, redimensionându-l, se doreşte efectuarea unei legături între fosta Mitropolie veche – Biserica Sfântul Gheorghe – şi direcţia spre Filarmonică, mai exact Casa Balş şi, în acelaşi timp, includerea statuii lui Miron Costin în expunerea generală. “Având în vecinătate Mitropolia şi Palatul Roznovanu, ne-am gândit să extindem tot ceea ce am propus în materie de desen, de dalaje. Oricum, tot bulevardul Ştefan cel Mare, de la Palatul Culturii şi până la Piaţa Unirii, va fi zonă pietonală. Am vrut să accentuăm această suprafaţă extrem de densă în clădiri, în istorie şi semnificaţii. O parte din desenul propus pentru parcul Teatrului Naţional va fi extinsă pentru toată suprafaţa pietonală, care va conţine şi elemente de memorie istorică. Acestea vor începe de la Casa Asachi, vor continua cu Biserica Trei Ierarhi, Banca Naţională, Palatul Roznovanu, Biserica Sfântul Gheorghe, Mitropolia, fosta casa Materna. De asemenea, vrem să semnalizăm direcţiile importante spre Teatru, Casa Balş şi zona de ruine de la Cub. Prin inserţii în pavimentul străzii vrem să accentuăm prezenţa monumentelor, aflându-ne într-o zonă turistică foarte circulată. Aceste inserţii vor pigmenta imaginea generală, dar nu într-un mod strident, ci cu bun gust şi pe deplin adecvat contextului vizual”, a menţionat arhitectul Daniel Vişan.

Iluminat festiv

Primarul Gheorghe Nichita a subliniat importanţa turistică şi istorică a spaţiului supus transformărilor din această perioadă. “Proiectul reamenajării acestei zone este foarte important, prin prisma valorii istorice a clădirilor pe care le cuprinde. Pe lângă cele menţionate de domnul arhitect Vişan, vreau să subliniez faptul că vom avea grijă de arborii din zonă, creând o uniformitate în modul lor de amplasare. Avem în proiect creearea unui iluminat festiv, adecvat pentru imaginea pe care trebuie să o degaje acest spaţiu. În plus, vom avea grijă de o serie de statui, evidenţiind-o în special pe cea a lui Vasile Lupu, din curtea Bisericii Trei Ierarhi. O contribuţie importantă la estetica lucrărilor îşi va aduce firma Art Georgies, cu o serie de materiale care să se îmbine armonios cu cele care compun pavimentul străzilor”, a declarat edilul şef al Iaşului.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Andrei

    Sunt iesean de 30 de ani, si imi face impresia ca iasul se indreapta in sfarsit catre turism. Stiu ca sunt multi deranjati de lucrari, dar toata lumea trebuie sa inteleaga faptul ca ceea ce se face acum se face pentru muuulti ani.
*