Centrul Iaşului, planul detaliat: transformarea va fi uluitoare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/02/2013

În câţiva ani, centrul Iaşului se va transforma radical. Primăria are planuri precise pe axa Lăpuşneanu – Piaţa Unirii – Ştefan cel Mare – Palat, incluzând şi zona de la Teatrul Naţional.

Şefii oraşului vor ca zona centrală să arate ca în oricare altă metropolă europeană. E cel mai ambiţios proiect de investiţii din ultimii 30 de ani.

Cu bani UE

În acest moment, cu fonduri europene este în derulare proiectul de refacere a bulevardului Ştefan cel Mare şi a străzii I.C. Brătianu. Din acest an, începe şi reabilitarea străzilor cuprinse în arealul Teatrul Naţional – Bd. Independenţei – Str. C. Negri, finanţarea fiind acoperită şi în acest caz din fonduri europene. Pe de altă parte, în stadiu de evaluare pentru accesarea de finanţări nerambursabile este proiectul regenerării străzii Lăpuşneanu şi modernizării pasajului subteran din Piaţa Unirii. Pentru finalizare, pe masa proiectanţilor este construcţia esplanadei Teatrului Naţional şi a parcării subterane. Acest proiect va fi depus, de asemenea, pentru a fi finanţat cu fonduri europene.

„Există o viziune unitară a modernizării centrului Iaşului, care tratează transformarea mai multor zone. Avem detalii şi planuri pe secţiuni care au ca obiectiv creşterea atractivităţii turistice, creşterea proporţiei spaţiilor verzi, punerea în valoare a zonelor şi clădirilor istorice din centru. Modificările de pe Ştefan cel Mare sunt continuate cu o nouă abordare a esplanadei Teatrului Naţional, regenerarea urbană a străzii Lăpuşneanu, a legăturii acesteia cu Piaţa Unirii”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Lăpuşneanu, parfum de epocă

Strada Lăpuşneanu îşi va recăpăta parfumul de epocă şi va redeveni zonă de promenadă. Pavimentul va fi schimbat cu piatră naturală, vor fi create mici scuaruri, mobilierul stradal, de la chioşcuri de ziare la coşuri de gunoi, va avea un design inspirat din cele care au fost în trecut. Şi stâlpii de iluminat public vor fi înlocuiţi pentru a se încadra în peisaj. De asemenea, parcul Mitocul Maicilor, dintre Bd. Independenţei şi Muzeul Unirii va fi redesenat complet, mărindu-se proporţia spaţiului verde.

Fântâni arteziene în cascadă

Reabilitarea Pieţei Unirii va fi completată printr-un nou proiect al municipalităţii, aflat în acest moment în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Alături de strada Lăpuşneanu va fi reabilitată esplanada dintre Hotel Unirea şi Bd. Independenţei. Este prevăzută înlocuirea pavimentului, redesenearea spaţiilor verzi şi construirea a două fântâni arteziene în cascadă. Pe de altă parte, va intra în modernizare pasajul subteran din Piaţa Unirii. Proiectul este evaluat în acest moment la costuri de 3 milioane euro. Totul va fi completat cu restaurarea şi redarea utilităţii publice a Palatului Braunstein, clădire-simbol.

Finalizare în 2013

În acest an, va continua reabilitarea şi transformarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Piatra cubică va fi montată şi pe tronsonul dintre I.C. Brătianu şi Piaţa Unirii, vor fi redesenate trotuarele şi schimbate reţelele de utilităţi precum şi iluminatul public. Pe acest sector vor fi păstraţi teii pe aliniamente, mai ales în zona de locuinţe, iar strada va fi deschisă circulaţiei auto. Potrivit estimărilor, acest proiect va fi finalizat până la sfârşitul acestui an.

Hrubele de la CUB

Din planul de refacere a centrului oraşului face parte şi esplanada de la Cub. Ideea şefilor Primăriei este ca acest loc să fie integrat în peisaj şi să devină la rândul său un punct de atracţie. În această zonă sunt de fapt două obiecte: pe de o parte esplanada de la nivelul solului, iar pe de altă parte hrubele din subteran. Galeriile, odată refăcute, pot primi diverse destinaţii: cafenele, muzeu, spaţiu expoziţional pentru artişti. Marile oraşe ale Europei valorifică la maximum aceste spaţii subterane. La fel se va întâmpla şi la Iaşi.

Mitropolia, restaurată cu fonduri UE

Unul din cele mai importante proiecte pentru zona centrală va fi cel derulat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Astfel, până în vara lui 2015, va fi implementat un proiect de refacere a ansamblului Mitropolitan din Iaşi. Investiţia va fi în valoare de peste 60 milioane de lei, echivalentul a peste 13 milioane de euro. Mare parte din sumă reprezintă fonduri europene nerambursabile. Cu aceşti bani se vor reface Catedrala Mare, Mitropolia Veche (biserica Sf. Gheorghe), Palatul Mitropolitan, Cancelaria, biblioteca, căminul monahal. Totodată, întreg ansamblul va beneficia de iulinat arhitectural şi o nouă amenajare peisagistică, modernizarea aleilor. Vor fi restaurate şi catapetesmele Catedralei Mitropolitane şi a Catedralei vechi, dar va fi amenajat şi un muzeu în subsol.

Refacerea clădirilor

Transformarea urbanistică a bulevardului Ştefan cel Mare va fi întregită prin restaurarea unor clădiri de pe sectorul Trei Ierarhi – colonel Langa. Restaurarea clădirii Episopiei Catolice a creat posibilitatea continuării lucrărilor de refacere şi pe restul corpurilor până spre Mitropolie. Practic, Primăria îşi propune o transformare a clădirilor, după modelul celei deja restaurate pentru a crea o structură unitară. Şefii Primăriei au demarat deja discuţiile cu proprietarii spaţiilor pentru a identifica soluţiile de finanţare.

Parcare subterană la Teatru

Esplanada Teatrului Naţional constituie un alt proiect ambiţios care doreşte să păstreze funcţionalitatea urbanistică a axei Teatrul Naţional – Catedrala Mitropolitană, dar în acelaşi timp să creeze o parcare subterană care să facă faţă necesităţilor unei viitoare zone turistice, culturale şi religioase. În proiectare este în acest moment realizarea unei parcări subterane cu 230 de locuri, deasupra căreia va fi reconstruită şi reamenajată esplanada dintre bulevard şi teatru. Conform planurilor, intrarea în viitoarea parcare subterană va fi pe strada I.C. Brătianu, iar ieşirea pe strada Agatha Bârsescu. De asemenea, în cadrul proiectului este inclusă şi mărirea suprafeţei de spaţiu verde din stânga clădirii teatrului şi amenajarea unui amfiteatru care poate fi folosit pentru reprezentaţii în spaţiu liber. Teatru-cub, ridicat pe acest loc va fi relocat, cel mai probabil în cadrul campusului Tudor Vladimirescu pentru a găzdui reprezentaţii de teatru studenţesc.

Modernizări de străzi

În acest vor începe lucrările de reabilitare şi modernizarea a reţelei de străzi din spatele Primăriei, laterala Teatrului Naţional şi până în strada C. Negri, dar şi modernizarea a trei parcări. Proiectul cu fonduri europene este în valoare de 1 milion euro şi include străzile Mănăstirea Dancu, Agatha Bârsescu, Armeană, Sf. Sava, Ion Baciu, Matei Millo, Stroescu, Vovidenie, Bărboi şi Costache Negri. O investiţie importantă în această zonă aparţine şi ApaVital care trebuie să modernizeze reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare.

Comments

comments2 Comentarii

  1. gigi88

    Rad in hohote. Nu au nicio sansa. In centru trebuie sa dinamiteze multe cladiri de locuinte comunistesi neocomuniste casa il faca ce a fost odata, e unul din cele mai pestrite orase.Sa schimbe cursul Prutului cu cativa km si sa-l arunce in URSS, pardon Republica Moldova.Scapa de o obsesie.

  2. ionutab

    Trist. Mi-ar place sa se apuce de toate aceste proiecte dupa finalizarea celor aflate deja in derulare (pasajul de la fundatie ,pasarela tigarete, si pasajul de la hala centrala ). Imi place ca totul ” va fi gata pana la finele anul 2013″. Nu as avea nimic impotriva cu crearea zonei pietonale pe bulevardul Stefan cel Mare daca soseaua Independentei ar fi asfaltata corespunzator. Nu exista o ruta de acces intre piata unirii zona Palas , decat cea pe la teatru , apoi prin spate pe la Hala Centrala , unde in fiecare dimineata este HAOS (aviz celor ce parcheaza la gradinita si ingusteaza banda pentru ca le este lene sa mearga 10 metrii in plus) . Apropo de Hala Centrala, care este planul de reabilitare pentru parcarea din spate de la BRD si cine o detine ? Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca la 5 minute de palat sa existe o zona cu o suprafata atat de mare ce sa fie neamenajata. Sunt de acord sa visam, sa facem planuri, proiecte, sa punem la punct un plan de transformare a unor zone, insa sunt de parere ca ar fi mai bine sa terminam intai ce am inceput.
*