Centenarul Reformei Constituționale de la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/06/2017

Primăria Municipiului Iași a continuat seria manifestărilor de amploare dedicate Centenarului Marii Unirii cu marcarea  împlinirii, pe 20 iunie, a unui secol de la momentul în care Senatul României a adoptat, la Iași, înscrierea principiilor sufragiului universal și, respectiv, al dreptului de proprietate în Constituția României.

Ședință solemnă la Teatrul Național

Seria manifestărilor a început la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană, cu un Te Deum în memoria făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

A urmat, de la ora 12.00, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, întrunirea Solemnă a Autorităților Statului Român. Au ținut alocuțiuni primarul Mihai Chirica, Alteța Sa Regală Principele Radu al României, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice din Iaşi, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, coordonatorul Departamentului Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, care a dat citire mesajului lui Klaus Werner Iohannis, președintele României, Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului, prof.univ.dr.ing. Mihail Voicu, președintele Academiei Române – Filiala Iași, și col.dr. Dragoș Iacob, comandantul Garnizoanei 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Moderator a fost prof.univ.dr. Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași. La eveniment au mai participat consilierul prezidențial prof.univ.dr. Simina Tănăsescu, coordonatorul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională din cadrul Administrației Prezidențiale, rectori, academicieni, consilieri locali, profesori, artiști, scriitori, directori de instituții, reprezentanți ai minorităților naționale, soldați și reprezentanți mass-media.

„Este o datorie față de toți românii și în mod special pentru tânăra generație să spunem că aici, la Iași, în urmă cu 100 de ani s-a făcut reforma Constituției. A fost o împroprietărire în special pentru cei care erau pe front, pentru a-i putea încuraja să-și jertfească viața pentru familiile lor și să facă proiectul de țară, care se va întâmpla în 1918. Sunt momente de glorie ale istoriei poporului român. Trăiesc cu convingerea că și noi vom face momente de glorie pentru generațiile care vor veni. Noi beneficiem astăzi de jertfa celor de dinaintea noastră, de jertfa eroilor de acum 100 de ani și nu numai. Este nevoie să ne amintim de fiecare dată acest lucru și să îndrăznim să înțelegem că eroi se pot naște și în zilele noastre, fără a fi nevoie neapărat să mori pe câmpul de luptă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Proiecții constituționale asupra României viitoare”

De la ora 15.00, în Aula „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” a avut loc colocviul „Proiecții constituționale asupra României viitoare”. Au susținut alocuțiuni prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gh. Asachi”, Iași, primarul Mihai Chirica, prof.univ.dr. Simina Tănăsescu, coordonatorul Departamentului Reformă Instituțională și Constituțională din cadrul Administrației Prezidențiale, prof.univ.dr. Vasile Dâncu (Universitatea din București), prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei (Universitatea „Al. I. Cuza”), prof.univ.dr. Cătălin Turliuc (Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române – Filiala Iași), dr. Cosmin Popa, reprezentantul Academiei Române pentru Programul Centenar (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București), prof.univ.dr. Radu Carp (Universitatea din București), prof.univ.dr. Sorin Bocancea, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, dr. Alexandru Muraru (Universitatea „Al. I. Cuza”), conf.univ.dr. Ruxandra Ivan (Universitatea din București) și prof.univ.dr. Ioan Stanomir (Universitatea din București).

În cadrul colocviului au fost distribuite volumele „Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală” (coordonator: Sorin Bocancea – Editura Institutul European) și „Zece exerciții de «inginerie constituțională»” (coordonatori: Sorin Bocancea și Daniel Șandru – Editura Institutul European).

Distincții omagiale pentru parteneri

De la ora 18:00, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii a fost lansată ediția din luna iunie a Revistei „Magazin Istoric”, eveniment la care a participat și redactorul-șef al publicației, Dorin Matei.

Evenimentul a fost urmat de o recepție care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași. În cadrul acesteia reprezentanții municipalității au înmânat distincții omagiale următoarelor instituții și organizații: Președinția României, Senatul României, Camera Deputaților, Guvernul României, Academia Română, Casa Regală a României, Statul Major General al Armatei Române, Banca Națională a României, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Episcopia Romano-Catolică din Iași, Comunitatea Evreilor din Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Jandarmeria Română, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea „Apollonia” din Iași, Ateneul din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor, Institutul European Iași și Asociația Studenților Jurnaliști.

Evenimentul a fost inclus în cadrul celei de-a cincea ediții a cadrul Festivalului Internațional al Educației.

Scurt istoric

Pe data de 20 iunie 2017 s-au împlinit 100 de ani de la momentul în care Senatul României a adoptat, la Iași, înscrierea principiilor sufragiului universal și, respectiv, al dreptului de proprietate în Constituția României. Acest act de reformă constituțională radicală pentru acea epocă a fost precedat, pe 14 iunie 1917, de adoptarea sa de către Camera Deputaților, de propunerea adresată Parlamentului, printr-o declarație, de către prim-ministrul Ion I. C. Brătianu (6 mai 1917) și de Proclamația Regelui Ferdinand I (din data de 5 aprilie 1917), prin care se promitea țăranilor soldați pământ și drepturi cetățenești.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*