Centenarul Filmului Românesc se lansează la Chişinău

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/04/2018

Sub genericul “100 DE ANI, 100 de filme, 100 DE ORAȘE”, proiectul cinematografic cuprinde un traseu istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți.

Asociația ARTIS din Iași şi Asociația Obștească MIA din Chișinău lansează la Chișinău, printr-o conferință de presă-eveniment, proiectul Centenarul Filmului Românesc. La conferință vor participa Irina-Margareta Nistor – Ambasador cinema, Acad. Valeriu Matei – Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău, Andrei Giurgia – Manager proiect România, Ileana Popovici – Consultant cinema, Prof. univ. dr. Daniel Șandru – Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, Andrei Apreotesei – Managerul Ateneului din Iași, Valentina Iusuphodjaev-  Manager proiect/ PR Republica Moldova, Prof. univ. dr. Doru Tompea –  Președintele Universității „Petre Andrei” din Iași. Evenimentul va avea loc vineri, 27 aprilie, ora 17.00 și va fi găzduit de Cinema Odeon, Chișinău.

Lansarea de la Chişinău va fi urmată de proiecţia filmului Pădurea spânzuraților, în prezenţa criticului de film Irina-Margareta Nistor și consultantului cinematografic Ileana Popovici. Pe 28 aprilie, la ora 17.30, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Călărași (Republica Moldova), la Casa de Cultură, unde va fi proiectat filmul Două lozuri, la eveniment participând criticul de film Irina-Margareta Nistor. Următorul episod al Caravanei Centenarului Filmul Românesc va fi la Strășeni, acolo unde se va proiecta filmul Afacerea Est. Proiecția poate fi vizionată pe 29 aprilie 2018, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură. Invitați speciali sunt Irina-Margareta Nistor și actorul Daniel Busuioc. Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Personalităţile care vor participa la evenimentul de la Chişinău şi-au exprimat opiniile cu privire la Centenarul Filmului Românesc. „Filmul românesc a marcat în mod determinant istoria culturii române din ultimul secol. Marii regizori ai filmului românesc, prin creațiile lor, au afirmat această nouă artă a secolului XX pe plan european și internațional. A marca Centenarul Filmului Românesc înseamnă, de fapt, a rememora întreaga evoluție a culturii și spiritualității românești, din 1918 până astăzi”, a declarat acad. Valeriu Matei (Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău).

„Chișinău la un secol aniversar cu 3 filme cât se poate de diverse, din generații diferite și pentru generații diferite! De la Pădurea spânzuraților la Două  lozuri și o coproducție frățească: Afacerea Est!”, a adăugat Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema în cadrul proiectului).

Managerul proiectului, Andrei Giurgia, a subliniat importanţa demersului cinematografic iniţiat în urmă cu două luni: „Centenarul Filmului Românesc parcurge o noua etapă și iată că traseul României Mari prin film ajunge și la Chișinău, un punct vital pentru momentul Marii Uniri. Acest proiect comun vine în fața publicului spectator cu tot ce are mai bun cinematografia din România, dar și din Republica Moldova. Publicul spectator va putea urmări capodopere cinematografice care au marcat istoria celei de-a șaptea arte. Sunt convins că publicul din Republica Moldova se va bucura, va înțelege și va primi filmul românesc așa cum se cuvine”. Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași) a fost de părere că: „Centenarul Filmului Românesc este un proiect inedit, care unește oameni și spații, dar mai ales români de pe întreg cuprinsul țării. România n-a avut graniță la Prut și nici Centenarul Filmului Românesc nu are. El este un dar artistic pentru toți românii în onoarea acelui istoric an 1918”.

Valentina Iusuphodjaev (Manager proiect/PR Republica Moldova) şi-a manifestat entuziasmul în legătură cu iniţiativa de promovare a filmului românesc: „Mă bucur extrem de mult că am reușit să lansăm acest proiect frumos. Filmul românesc e tot mai prezent la Chișinău, or datorită acestei prezențe sunt țesute tot mai multe fire delicate care alimentează  spiritul și simțul spectatorului de aici. Centenarul Filmului Românesc s-a născut din convingerea că filmul nu e doar parte a istoriei, filmul poate face istorie”.

La rândul său, Prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, organizator) a relevat necesitatea acestui proiect: „După lansarea de la Iași, Centenarul Filmului Românesc ajunge la Chișinău, subliniind, și prin prezența artei cinematografice, unitatea de destin a celor două orașe moldovenești. Dacă Iașul a renunțat la statutul de capitală a Moldovei pentru înfăptuirea Unirii Principatelor din 1859, în martie 1918 Chișinăul a renunțat, de asemenea, la acest statut și a deschis seria unirilor ce au format România Mare. La un veac de atunci, Iașul și Chișinăul sunt capitalele filmului românesc în contextul unui proiect prioritar din cadrul Programului Centenar al municipalității ieșene. Este nu doar o reverență față de istoria noastră comună, ci și o promisiune simbolică de regăsire a drumului nostru comun și, din această perspectivă, inițiatorii și susținătorii acestui proiect merită felicitați pe deplin”.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, fiind un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). Co-organizator al evenimentului ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an de zile este Agenția Națională de Presă AGERPRES. Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată in anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*