Cele douăsprezece semne literare ale Iaşului – episodul 2

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/10/2010

Serialul dedicat locurilor în care au trăit şi creat marii scriitori ai Iaşului continuă în acest număr cu prezentarea Vilei Sonet şi a Muzeului memorial Mihail Sadoveanu.

Muzeul memorial Mihail Sadoveanu

Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic. Este considerat cel mai mare prozator român din toate timpurile, fiind numit de Geo Bogza “Ştefan cel Mare al literaturii româneşti”.

Casa din Copou a scriitorului a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842, cu meşteri aduşi din Italia. Grele probleme financiare l-au obligat să vândă clădirea în anul 1867.

Ani la rând, pe aici s-au perindat diverşi şi efemeri proprietari. În 1918, Mihail Sadoveanu şi fratele său, Vasile, devin prorietarii vilei. Până în anul 1936, când se va muta la Bucureşti, Sadoveanu va scrie în această casă 35 de cărţi, perioada ieşeană fiind cea mai fertilă din viaţa sa.

Aici au ieşit de sub pana sa Venea o moară pe Siret (1925), Hanul Ancuţei (1928), Zodia Cancerului sau vremea Ducăi-Vodă (1929), Baltagul (1930), Creanga de aur şi Locul unde nu s-a întâmplat nimic (1933), două volume din trilogia Fraţii Jderi. Între anii 1916 şi 1918, în vila de la Copou a locuit George Enescu. În 1980, cu prilejul centenarului naşterii scriitorului, s-a deschis Muzeul memorial Mihail Sadoveanu. În curtea vilei poate fi admirat ansamblul sculptural realizat de Dan Covataru.

Vila Sonet

Mihai Codreanu a fost un poet român, membru corespondent al Academiei Române, director la Teatrul Naţional din Iaşi, profesor şi rector al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi şi director la revista „Însemnări ieşene”. Cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în Vila Sonet, din Iaşi.

Construită în anul 1934, în stil tradiţional românesc, Vila Sonet este situată foarte aproape de centrul oraşului, puţin mai sus de bulevardul Independentei, faţă în faţă cu un alt loc remarcabil al Iaşului, loc de întâlnire al marilor sciitori – Ion Creangă, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale – “Bolta Rece”. Imediat ce ne apropiem de clădire, aceasta se remarcă prin cele două statui din bronz, întruchipând doi câini, ce străjuiesc treptele de la intrare. Locul pe care a fost construită casa a fost primit de scriitor de la Primăria Iaşului, drept recunoştinţă pentru meritele sale literare.

După moartea poetului, în 1957, în această casă a continuat să locuiască soţia acestuia, Ecaterina Teodorescu, iar dupa moartea acesteia, în 1970, casa devine muzeu memorial.

Muzeul nu cuprinde însă decât parterul casei, aşa cum a fost scris în testamentul Ecaterinei Teodorescu, păstrând intactă atmosfera vremurilor în care a locuit poetul, amintind de farmecul caselor din prima jumătate a secolului XX. Colecţia muzeului cuprinde circa 700 de obiecte expuse, dintre care unele sunt de patrimoniu. De-a lungul timpului, casa a păstrat forma ei originală, nefiind supusă nici unei lucrări de restaurare. Denumirea de “Vila Sonet”, sub care mai este cunoscută casa memorialaă a lui Mihail Codreanu, se datorează faptului că poetul a scris nenumărate sonete, considerând acest gen literar drept “o poezie de maximă virtuozitate”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*