Cel mai mare program de modernizare a serviciului de salubrizare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/02/2019

Astăzi, 7 februarie, în cadrul unei vizite la baza Salubris SA din stradela Grădinari, primarul Mihai Chirica a anunțat demararea celui mai mare program de modernizare a serviciului de salubrizare. Investițiile făcute în 2018 și programate pentru 2019 de către Salubris Sa se ridică la aproape 28 milioane de lei, fără TVA, cea mai mare sumă alocată în acest scop din istoria operatorului de salubritate.

„Prin aceste investiții vrem să modernizăm tot sistemul de management al deșeurilor. Avem 500 de containere care vor fi montate în 84 puncte gospodărești. Până la sfârșitul anului vom echipa 315 puncte gospodărești, respectiv 70% din necesarul Municipiului Iași, inclusiv în zonele de periferie. Totodată, am demarat achiziționarea de echipamente noi pentru măturatul străzilor, aceasta fiind o măsură indispensaabilă pentru eliminarea poluării cu praf. De asemenea, avem trei autospeciale noi care permit udarea și aspirarea în același timp. Totodată, avem cinci autospeciale, la care se vor adăuga încă două, pentru programul de udare a străzilor și îmbunătățire a calității aerului. Pe lângă acestea, în cadrul programului de achiziții pentru anul 2019 intră și 16 autospeciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cele care vor transporta din punctele gospodărești, de la societățile comerciale și de la populație toate deșeurile care au fost colectate selectiv. Cred că Iașul va face față cu succes programului «Oraşe Zero Deşeuri», la care am aderat anul trecut. De altfel, Iașul este primul oraș din România care a introdus tarifarea diferențiată pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, a declarat Mihai Chirica.

Investițiile din acest an

În 2019 Salubris SA are programate investiții de 15.531.000 de lei, fără TVA, cu peste 3,5 milioane de lei mai mari față de anul precedent.

 

Cei mai mulți bani, 4.730.000 de lei, fără TVA, urmează a fi utilizați pentru achiziția a două autogunoiere cu capacitate de șapte metri cubi și șase autogunoiere cu capacitatea de 12 metri cubi, autovehiculele fiind dotate și cu sistem de cântărire.

O sumă considerabilă, 2.880.000 de lei, fără TVA, este alocată pentru achiziția a 250 de platforme supraterane închise cu module.

Pe lista de achiziții a Salubris SA mai figurează achiziția unui încărcător frontal, a unui autocontainer pentru containere de 4 – 6 metri cubi, unei autobasculante, a unei autospeciale de curățat albiile râurilor, precum și a 3.000 de pubele de 120 de litri pentru colectarea deșeurilor menajere și a 4.000 de pubele de 240 de litri pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Totodată, Salubris SA are în plan amenajarea a 83 de platforme supraterane de colectare selectivă a deșeurilor. Astfel, în zona centrală (Golia – Cuza Vodă – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Tarom – Gară) vor fi amenajate 10 astfel de platforme, în zona Canta – Păcurari – 13, în zona Independenței – Casa de Cultură a Studenților – Copou – șapte, în zona Tudor Vladimirescu – Tătărași – Ciurchi – 10, în zona Bularga – Primăverii – Socola – Podu Roș – nouă, în zona Nicolina – Tudor Neculai – Frumoasa – șase, în zona Cantemir – Mircea cel Bătrân – Galata – 10, iar în zona Alexandru cel Bun – Țigarete – 18. Până în prezent în oraș au fost amenajate nouă astfel de platforme, în Galata, Tătărași, str Petru Rareș, nr. 12, str. Cuza Vodă, nr. 4-8, str. Costache Negri, nr. 52, str. Ștefan cel Mare, nr. 5, str. Armeană, nr. 22, str. George Enescu nr. 2 și nr. 18.

Ce investiții au început anul trecut

În 2018 Salubris SA și-a propus achiziții de aproximativ 12 milioane de lei. O mică parte dintre investiții urmează a se finaliza în această primăvară.

Cea mai mare sumă, 3,49 milioane de lei, a fost cheltuită pentru achiziția a șase autogunoiere compactoare cu capacitate de 12 metri cubi și a două autogunoiere compactoare cu capacitate de șapte metri cubi.

Pe lista investițiilor Salubris SA s-au mai numărat două automăturători cu recipient de colectare de doi – patru metri cubi, o automăturătoare cu recipient de colectare de șase – opt metri cubi, o autobasculantă de 10 tone, 67 de platforme supraterane cu patru, cinci sau șase module pentru colectarea selectivă a deșeurilor și 1.250 de pubele pentru reziduuri menajere.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*