Cei mai tari şahişti din România vin la Iaşi, la finalele Campionatului Național

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/11/2013

Primăria Iaşi, împreună cu Federaţia Română de Şah, Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi şi Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iaşi, organizează în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2013 Finalele Campionatului Naţional de Seniori şi Senioare la trei probe: Şah Rapid, Şah Blitz şi Dezlegări probleme.

sah amatori (3)

Programul turneului

La competiţie vor participa cei mai importanţi jucători ai ţării, dar şi ai Iaşului. CS Politehnica Iaşi se va prezenta cu marea maestră internaţională Irina Bulmaga, cu maestrul international Vladimir Danilov, maestra internaţională Camelia Ciobanu şi maestrul Fide Vlad Ungureanu, sperând să aducă Iaşului cât mai multe medalii. Turneul final de la Iaşi reprezintă o şansă şi pentru copii să-şi testeze valoarea cu cei mai buni jucători din ţară.

Competiţia se va desfăşura în Sala Mare a Primăriei, începând de vineri, ora 14.00, cu proba de dezlegări. De la ora 16.00 va începe proba de şah rapid cu primele două runde, pentru ca aceasta să se încheie sâmbătă cu celelalte 7 runde. Duminică, de Ziua Naţională, şahiştii se vor întrece la proba de blitz – 3 minute plus 2 secunde pentru fiecare mutare, iar la ora 12.30 va avea loc festivitatea de premiere a celor trei probe.

Performanţe şahistice la Iaşi

În ultimii ani, Iaşul s-a impus tot mai mult pe harta şahistică a lumii. După succesul înregistrat prin organizarea Campionatului European de Tineret pe echipe şi a Campionatului Mondial Şcolar, în 2012, şahul ieşean a mai primit o confirmare prin acordarea în 2013 a organizării Campionatului Mondial de Amatori, competiţie la care au participat 232 de sportivi din 38 de ţări. La baza acordării dreptului de a organiza un astfel de turneu final a stat şi tradiţia celor două ediţii anuale ale competiţiei “Şahul în cartiere”, organizate de către municipalitate, în ideea stimulării practicării de către populaţie a sportului minţii. De altfel, Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi, unul dintre partenerii constanţi ai Primăriei, se remarcă prin rezultatele deosebite obţinute în cei 15 ani de existenţă. În anul 2008 au fost cucerite 51 medalii dintre care 7 europene, iar tot în acel an, AJSI a organizat cel mai mare simultan de şah din Balcani, “Iaşi 600”, la care au participat 650 persoane, alte câteva mii asistând la desfăşurarea evenimentului puternic mediatizat. Asociaţia a organizat Festivalul Internaţional de Şah “M. Sadoveanu” Iaşi, unul dintre cele mai importante evenimente şahistice din România, reuşind promovarea imaginii Iaşului şi a României în lume.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Cuvinte cheie: , , , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*