Către o nouă cultură a mobilităţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/06/2010

Obiectivul Archimedes este să introducă măsuri inovative în transportul public. Aşa ar suna sec o frază despre proiectul Archimedes.

“Da, Archimedes introduce măsuri inovative în transportul public, dar face asta pentru oameni şi cu ajutorul oamenilor. Demonstraţia pe care însă încercăm să o facem prin acest proiect este că nu e cel mai important să schimbăm faţa imobilă a unor staţii de autobuz sau să introducem tehnici de ultimă generaţie în intersecţii semaforizate, nu este cel mai important să reducem noxele modificând autobuze cu instalaţii GPL sau instalând sisteme de managementul traficului,ori ticketing automat, cel mai important este ca oamenii să beneficieze de toate acestea, să se schimbe şi ei o dată cu tehnologia”, afirmă Beatrice Fotache, site manager Archimedes din partea Primăriei Municipiului Iaşi.

Campania de educare şi promovare a transportului public este ea însăşi o măsură inovativă, incercând să ofere o abordare nouă a transportului, a mobilităţii în general. Municipalitatea doreşte să introducă şi în rândul ieşenilor conceptul de cultură a mobilităţii urbane, concept lansat de Comisia Europeană odată cu cartea verde a mobilităţilor în 2007.

Archimedes îşi doreşte, prin obiectivele sale, să educe în mod deosebit elevii şi studenţii – ca prezente şi viitoare nuclee de viitor – de aceea, campania este centrată pe educarea din şcoli. De altfel, Caravana transportului public a fost deja în patru şcoli ieşene începând cu ziua de 5 iunie.

Campania are câteva date cheie ce marchează perioade importante pentru măsurile importante ale Programului Civitas Plus: 9 iunie, ediţie marcând Ziua Mondială a Mediului şi Ecologiei, 22 septembrie, celebrarea Zilei „În oraşul tău, o zi fără maşină!”, 12 octombrie, manifestări incluse în programul Sărbătorilor Iaşului, 8 noiembrie, marcând Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.

„Aceste evenimente vor fi doar vârfurile unei campanii de fiecare săptămână, campanie care va încerca să abordeze cetăţeanul Iașului să îi dăruiască o altă viziune asupra transportului public, asupra alternativelor la mașina personală”, a subliniat Beatrice Fotache.

Municipiul Iaşi a depus în iunie 2007 un proiect – Archimedes – care va introduce şi în Iaşi un set ambiţios de măsuri inovative care vor conduce la fluidizarea traficului şi schimbarea comportamentului de călătorie.

Dintre activităţile proiectului aducem aminte introducerea unui sistem special de tichetare pentru studenţi şi elevi, pentru a stimula folosirea  transportului în comun, introducerea la ore de vârf  (începerea orelor de curs şi sfârşitul orelor) a unor autobuze speciale pentru elevi si studenţi – lucru posibil datorită sistemului de tichetare. De asemenea, este vorba şi de echiparea a 30 de autobuze cu instalaţii de GPL (micşorarea noxelor în coridorul CIVITAS), precum şi dezvoltarea sistemului de semaforizare a intersecţiilor pe traseele de transport de călători, respectiv implementarea sistemului ”green light” pentru mijloacele de transport în comun (inclusiv tramvai).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*