Casa “Mihai Ursachi” din Copoul cultural

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/08/2011

“Curierul de Iaşi” încheie seria prezentării instituţiilor culturale aflate în patrimoniul Primăriei municipiului Iaşi, schiţând un portret al Casei de Cultură “Mihai Ursachi”

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” se implică activ în peisajul cultural al Iaşului, menţinând la cote înalte standardul unui oraş eminamente dedicat valorilor spirituale.

Mijloace neconvenţionale de promovare culturală

În ianuarie 2010, lăcaşul cultural din Copou a iniţiat proiectul “Gazeta de pe Gard. Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, prin care îşi propune familiarizarea publicului cu opera şi viaţa unor scriitori clasici din ţară şi din străinătate. Acesta constă în publicarea şi afişarea pe gardul Parcului Copou, pe banner, a unei „reviste” culturale mai aparte, care „iese” din librării pe stradă, sub ochii publicului. Dintre cele mai recente apariţii în paginile Gazetei de pe Gard pot fi remarcate cele ale fotografului Ion Cucu, poeţilor Nichita Stănescu, Cezar Ivănescu, Urmuz. De asemenea, tot la iniţiativa Casei de Cultură “Mihai Ursachi”, în zona Teiul lui Eminescu sunt difuzate zilnic poezii în format audio. Anul acesta, iubitorii de poezie au putut audia creaţii semnate de către Daniel Turcea, Dan Damaschin, Ileana Mălăncioiu, Nicolae Prelipceanu, Octavian Soviany, Gabriel Stănescu, Geo Bogza.

Foto şi cinema de calitate

Promovarea artei fotografice reprezintă una dintre preocupările importante ale Casei de Cultură. Pe parcursul acestui an, Clubul fotografilor a organizat numeroase expoziţii de profil, precum „Zilele Aurel Mihailopol”, „Grădina lui Dumnezeu” – de Ozolin Duşa, „Duouri, dualisme şi alte îndoieli” – de Bogdan T. Toma. Cinefilii se află şi ei în prim planul activităţilor Casei de Cultură, aceasta organizând proiecţii ale celor mai importanţi regizori români şi străini, în acest an putând fi văzute filme semnate de către Dan Piţa, Stere Gulea, Radu Gabrea, Tengiz Abuladze, cel mai recent eveniment fiind „Festivalul de film rusesc – Kino +”. Programul Casei de Cultură mai cuprinde numeroase audiţii muzicale, cursuri de dans, muzică şi teatru, o recentă manifestare de amploare fiind „Multicolor. Festivalul de Muzică şi Film în aer liber”.

Mihai Ursachi, o biografie zbuciumată

Casa de Cultură a Municipiului Iaşi poartă numele unuia dintre cei mai mari poeţi ieşeni, Mihai Ursachi. În 1961, pe vremea când era student al Facultăţii de Filosofie de la Universitatea „Al. I. Cuza”, Mihai Ursachi este arestat, din motive politice, şi condamnat la patru ani de temniţă grea. În 1964, pe baza unui decret de amnistie, părăseşte închisoarea Jilava. Între 1965-1970 urmează cursurile Facultăţii de Germanistică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe care o absolvă, ca şef de promoţie, cu o teză despre Christian Morgenstern. În anul absolvirii debutează cu o carte de versuri, Inel cu enigmă, care atrage atenţia criticilor literari. Succesele nu-l fac însă mai demn de încredere în ochii celor ce reprezintă autorităţile, astfel încât poetul, şomer, duce o viaţă retrasă, într-o modestă casă din Ţicău („celesta mahala Ţicău”). În 1981, folosind prilejul unei călătorii în Statele Unite, rămâne în această ţară. Lucrează ca asistent la Universitatea Statului Texas (1981-1986) şi, în continuare, ca lector la Universitatea Statului California (1986-1990). Între 1982-1986 îşi pregăteşte şi îşi susţine doctoratul, cu o lucrare despre raporturile dintre filosofia lui Martin Heidegger şi poezia lui Paul Celan. În 1990 este numit imediat director al Teatrului Naţional din Iaşi. Este membru fondator al Alianţei Civice şi preşedinte al Filialei Iaşi a acestei organizaţii. Îndeplineşte, de asemenea, funcţia de secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Din 1996, predă cursuri la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi în calitate de profesor asociat. Moare în noaptea de 9 spre 10 martie 2004.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*