Caravana Profilaxiei: 40.000 de beneficiari în cele 11 ediții ale manifestării

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/06/2019

Vineri, 7 iunie, Primăria Municipiului Iași a găzduit conferința de presă de prezentare a rezultatelor celei de-a XI-a ediții a Caravanei Profilaxiei. Evenimentul a fost derulat în perioada 3 – 7 iunie, fiind organizat de Asociația Societatea Română de Reabilitare Orală (ASRRO), în parteneriat cu Colegiul Medicilor Stomatologi Iași și în colaborare cu Facultatea de Medicină Dentară, Societatea Studenților Stomatologi din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași.

La conferința de presă au participat reprezentanți ai firmelor de profilaxie orală, medici stomatologi școlari și din cabinetele campusurilor universitare, medici care asigură tratamentele de specialitate în spitalele ieșene și penitenciar și reprezentanți ai mediului economic local. Prezent la eveniment a fost și viceprimarul Radu Botez.

„Ajunsă la cea de-a XI-a ediție, Caravana Profilaxiei a devenit un eveniment extrem de important pentru municipiul și județul Iași, întrucât crește gradul de conștientizare a populației în ceea ce privește sănătatea orală. Dacă ne uităm pe date statistice, mai avem de recuperat în ceea ce privește consumul de pastă de dinți sau la capitolul schimbării periodice a periuțelor de dinți. În Germania, de exemplu, în timpul unui control obligatoriu dintr-o clasă a IV-a s-a constatat un singur caz de început de carie la un singur copil. Totul se datorează unei atenții deosebite acordate profilaxiei, începând chiar cu anii ’80. Primăria Municipiului Iași va susține în continuare cabinetele medicale școlare prin alocarea de sume din bugetul local, bani din care să fie asigurate echipamentele și materialele consumabile necesare pentru acordarea de servicii medicale stomatologice”, a declarat viceprimarul Radu Botez.

Coordonatorul caravanei, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Iași,  prof. univ. dr. Norina Forna a precizat că prin intermediul acestei eveniment publicul larg are acces la informații importante în ceea ce privește sănătatea orală, la produse specifice profilaxiei, dar și la intervenții de urgență de protetică dentară.

„Primăria Municipiului Iași este un partener foarte apropiat nouă, asigurând în fiecare an un cadru de derulare pentru această caravană. An de an ne propunem ca fiecare ediție a evenimentului să devină o oportunitate pentru cei care au nevoie de o evaluare a stării de sănătate generale sau chiar de depistare a afecțiunilor cavității orale ori chiar în sfera oro-maxilo-facială. Pe lângă evaluarea stării sănătății orale, cei cu care am interacționat au beneficiat și de produse specifice profilaxiei. Sperăm ca Fundația Universității de Medicină și Farmacie să ne susțină actele medicale în cadrul Facultății de Medicină Dentară. Acolo de multe ori am realizat tratamente stomatologice gratuite. Cu ocazia caravanei am depistat în repetate rânduri cazuri care au necesitat o urgență în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții”, a explicat prof. univ. dr. Norina Forna.

Luni, 3 iunie, Caravana Profilaxiei „Necesitate/realitate în rural și urban” a ajuns în comunele Scobinți, Popești și Bălțați, iar vineri, 7 iunie, campania s-a axat pe zonele principale ale municipiului Iași: Tătărași – esplanada Oancea, Alexandru cel Bun – Piața Voievozilor, esplanada Teatrului „Luceafărul” și Parcul Podu Roș.

De la prima ediție și până în prezent peste 40.000 de persoane din Iași, dar și din localități din mediul rural au beneficiat de serviciile oferite cu ocazia Caravanei Profilaxiei: consultații gratuite, informare, promovare și distribuire gratuită a peste 200.000 de produse de profilaxie.

Comments

comments

Categoria: eveniment,sanatate

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*