Caravana de educare si de promovare a transportului public

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/09/2010

Odata cu inceperea noului an scolar, Caravana de educare si de promovare a transportului public a revenit in institutiile de invatamant iesene. Parte a proiectului Civitas Archimedes, Caravana isi propune constientizarea tinerilor asupra importantei utilizarii mijloacelor alternative de transport in raport cu masina personala.

Pe data de 17 septembrie, in cadrul Saptamanii mobilitatii (16-22 septembrie), Caravana a poposit la Colegiul National „Mihail Sadoveanu“, unde reprezentanti ai Primariei si ai RATP au prezentat proiectul aflat in desfasurare si au dialogat cu elevii pe teme legate de transportul public atat la nivel local, cat si european. De asemenea, membrii Caravanei au impartit diverse materiale promotionale si au proiectat un scurt film animat cu scop educativ.

Actiunea a continuat pe parcursul zilelor urmatoare, cand gazde au fost Colegiul Economic si Administrativ, Colegiul National “Mihai Eminescu” si Colegiul “Costache Negruzzi”.

Pe data de 22 septembrie este programata lansarea oficiala a noii piste de biciclete din zona Tudor Vladimirescu, la care au confirmat deja participarea cunoscutele vedete TV Laura Cosoi, Septimiu Sarateanu, Corina Caragea sau fostul campion mondial la box Leonard Doroftei. Evenimentul, sub denumirea de “Bicicooltura, Iubesc să biciclesc”, va avea alături de invitaţii de la Bucureşti şi câţiva actori ai Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, printre care Adi Cărăuleanu, Sergiu Tudose şi Dinosie Vitcu. Oaspeţii vor participa la Parada Bicicletelor, programată pentru ora 12.00.

Trei zile mai târziu, pe 25 septembrie, va fi organizat şi concursul Trial, dedicat bicicliştilor profesionişti. Concursul va avea loc în faţa Palatului Culturii, începând cu ora 10.00.

Comments

comments4 Comentarii

 1. ion

  SA MERGETI VOI CU AUTOBUZELE SI CU MIJLOACELE DE TRANSPORT IN COMUN ,SA IL VAD PE NICHITA CUM MERGE IN FIECARE DIMINEATA DIN COPOU IN CENTRU CU TRAMVAIUL SAU AUTOBUSUL. :))) CE POATA BUNA

 2. Curierul de Iasi

  Am inteles ca sunteti nemultumit, nu am inteles daca oferiti si o solutie. Este usor de aruncat cu pietre, mai greu este de pus o piatra la temelie si de construit in jurul ei.
  In cele din urma, daca priviti obiectiv, proiectul european Civitas a adus si va aduce si o schimbare de mentalitate la Iasi, dincolo de obiectivele materiale concrete.

 3. Alexandra

  Solutia ar fi ca acele mijloace alternative ,in speta, de transport in comun, sa existe. D-voastra utilizati masina sau autobuzul,tramvaiul? Va sugerez sa mergeti cu 41 b, de exemplu, dimineata pe la 7 sau la amiaza,in intervalul 14-15. Va garantez ca ziua dumneavoastra va fi ruinata.Ceea ce se intampla cu si in mijloacele de transport in comun din Iasi este groaznic. Initiativa ar fi fost buna, daca ar fi oferit o optiune valabila. Si, cu siguranta, daca va adresati liceenilor acestia va vor lua in deradere.Ei cunosc cel mai bine inghesuiala si injuriile de dimineata si de dupa-amiaza. Nu inteleg de ce in orasul acesta se promoveaza superficialitatea si kitsch-ul. O zi buna! (probabil,plimbandu-va cu masina personala)

 4. Curierul de Iasi

  De acord cu dumneavoastra, municipalitatea are in plan de multa vreme sa achizitionam si alte mijloace de transport in comun noi ( etapa a II-a, alte 50 de autobuze ). Ne dorim cu totii mijloace de transport in comun corespunzatoare.

  In acest sens, din cauza bugetului local insuficient, au fost facute demersuri pentru aprobarea in Consiliul Local, chiar anul acesta, a unui imprumut de 20 milioane de euro destinat achizitionarii de noi autobuze, continuarii lucrarilor de infrastructura la liniile de tramvai ( zona Metalurgie sau B-dul N. Iorga de ex. ) si a altor lucrari de infrastructura.

  Din pacate, desi in Consiliul Local acest imprumut a fost aprobat, Ministerul de Finante nu l-a avizat, din ratiuni care tin de limitarea datoriei publice a Romaniei, unul dintre indicatorii de referinta in discutiile pentru un nou imprumut cu FMI.
*