Campanie de mediu: Ora Pământului, calendarul complet

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/03/2014

Iaşul stinge luminile pentru o oră, sâmbătă, 29 martie. Acţiunea face parte din cel mai mare eveniment de mediu din istorie, Ora Pământului. În ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanţei protecției mediului. Acesta nu este însă singurul eveniment programat cu ocazia acestui proiect de mediu. Iată lista completă a manifestărilor ce au loc cu acest prilej:

• Campania “Iaşi reciclează, locul deșeurilor nu este în preajma ta”: în perioada 24 – 28 martie, între orele 08.30 și 16.30, ieşenii sunt aşteptaţi să aducă deșeuri electrice și electronice vechi sau defecte (orice aparat care se bagă în priză sau funcționează cu baterii) la punctele de colectare special create în cadrul Centrelor de Cartier ale municipalităţii (Tătărași, Alexandru cel Bun, Nicolina, Păcurari, Frumoasa), dar şi pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, la centrul de colectare deschis în perioada 24 – 29 martie, între orele 10.00 – 18.00.

• Tombolă cu premii: Fiecare deponent va primi cupoane valorice pentru aparatele electrice mari: în valoare de 40 lei pentru combine, vitrine și lăzi frigorifice, congelatoare întregi și complete; și 20 lei pentru mașini de spălat rufe și vase, uscătoare de haine, aparate de aer condiționat, întregi și complete. Aparatele de mari dimensiuni pot fi preluate gratuit de la domiciliu sau de la instituții și societăți comerciale, cu o programare în prealabil. Programarea poate fi făcută la numerele de telefon 0800.444.800 şi 0765.622.140, între orele 09.00 –  17.00. Pentru alte aparate electrice predate (fier de călcat, aspirator, cafetieră, monitor, mixer, televizor, radio etc) deponenţii sunt înscrişi la o tombolă al cărei mare premiu constă într-o bicicletă.

• Campania “Școlile ieșene se implică în protecția mediului”: peste 23 de licee, școli și grădinițe vor organiza numeroase evenimente în perioada 17- 29 martie: conferințe pe teme de mediu, concursuri interactive, acțiuni de educație ecologică, campanii de colectare deșeuri, acţiuni de ecologizare a parcului şcolii, expoziţii de desene, postere, colaje realizate de elevi pe tematica salvării planetei.

• 29 martie: Expoziție de proiecte de mediu împreună cu universitățile ieșene, între orele 14.00 – 20.00:

1. Facultatea de Fizică din cadrul Universității “Cuza” va prezenta:

  • măsurători de poluare electromagnetică generată de telefoane mobile şi de alte dispozitive din aceeaşi categorie (ieşenii pot verifica radiațiile electromagnetice emise de propriul telefon mobil);
  • demonstraţie de măsurare a radioactivităţii atmosferice;
  • cameră de fotografiere IR, folosită pentru măsurători ale concentraţiei de dioxid de sulf,
  • măsurători ale concentraţiei de pulberi de diferite dimensiuni din atmosferă “Dust track”;
  • surse de energie alternativă (energie solară, energia vântului, energii mecanice) şi demonstraţii de funcţionare ale unor dispozitive bazate pe astfel de surse de energie.

2. Departamentul Inginerie şi Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” va prezenta:

  • Expoziţia intitulată “Ingineria Mediului – o şansă la un viitor curat”;
  • Studenţii Liga Chemis vor realiza o caroserie de maşină din PET-uri;
  • Prezentare aparatură pentru măsurarea, monitorizarea poluanţilor gazoşi la emisie.

3. Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universității “Cuza” va realiza:

  • o expoziţie de fotografie cu peisaje din România și hărţi de mediu;
  • va prezenta un sonometru pentru a măsura poluarea fonică, o trusă mobilă de monitorizare a calităţii apei şi aerului precum şi un adăpost meteo folosit pentru monitorizarea temperaturii în mediul urban. Spaţiul expoziţional va cuprinde şi o zonă dedicată tineretului în care vor fi realizate din materiale reciclate un glob pământesc şi alte obiecte surpriză.

4. Facultatea de Biologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” va realiza o expoziție de produse bio, plante și insecte rare, aparat pentru determinarea fotosintezei.

5. Asociaţia “Grupul SistemIS” împreună cu Societatea Ornitologică Română, vor avea o expoziţie de fotografie pe tema “Biodiversitatea din regiunea Moldovei”, vor rula prezentări ale proiectelor aflate în derulare şi se va realiza un workshop în legătură cu felul în care pot fi reciclate peturile din plastic pentru a crea hrănitori pentru păsări.

6. Studenţii de la OSSEI, ASAFI şi ATRAG Iaşi vor crea un mesaj luminos pe bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt ce face trimitere la evenimentul organizat.

• 29 martie, Ora Pământului: timp de 1 oră, între 20.30 şi 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Ştefan cel Mare şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă: Mănăstirea Trei Ierarhi și Palatul Roznovanu. În acest interval orar va avea loc un spectacol de Street – Acting: 3 fachiri vor creea show-uri cu flăcări, uimind publicul prin mişcările realizate cu acurateţe, mânuind diferite instrumente care ard: funii, bile, bare, cercuri.

ora pamantului

Organizatori şi colaboratori
Campania Earth Hour este organizată de Primăria Iaşi împreună cu Asociația Română pentru Reciclare RoRec, Salubris, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Universitatea “Cuza” prin Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Fizică și Facultatea de Biologie, Inspectoratul Școlar Județean, Liga Studenților Chimişti, Liga Studenţilor Geografie-Geologie, Liga Studenţilor Biologie, Palas Mall şi United Business Center.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*