Căminul de bătrâni din Copou va fi modernizat şi extins cu bani europeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/07/2011

După ce primarul Gheorghe Nichita a semnat săptămâna trecută un nou contract de finanţare cu bani europeni, în valoare de peste 20 milioane de euro, pentru proiectul “Dezvoltare şi Reabilitare Arteră Funcţională Sud – Municipiul Iaşi”, municipalitatea ieşeană continuă ritmul alert pentru depunerea unor noi proiecte în vederea contractării integrale a celor 114 milioane de euro pe care Iaşul îi are la dispoziţie ca pol de creştere regional.

Astfel, după obţinerea tuturor avizelor necesare, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est de la Piatra-Neamţ a fost depus pentru evaluare proiectul “Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Căminului de Pensionari Sf. Cuvioasa Parascheva”, cu o valoare totală de aproximativ 11 milioane de lei, din care cofinanţarea Primăriei Municipiului Iaşi o reprezintă circa 180.000 lei.

Prin intermediul acestui proiect, municipalitatea ieşeană urmăreşte reabilitarea infrastructurii clădirii aparţinând Căminului de Pensionari Sf Cuvioasă Parascheva din Iaşi, investiţie care se încadrează în obiectivul specific al Axei I, Domeniul Major de Intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul Poli de Creştere prin faptul că se îmbunătăţeşte calitatea infrastructurii sociale din judeţul Iaşi, conducând astfel la asigurarea unui acces larg al persoanelor aflate în dificultate la serviciile sociale, educationale şi medicale.

Totodată, serviciile socio-medicale oferite de Caminului de Pensionari Sf Cuvioasă Parascheva Iaşi trebuie adaptate la nevoile în evoluţie ale categoriei vulnerabile a populaţiei reprezentată de pensionari / varstnici .

Astfel, se urmăreşte întărirea capacităţii administrative a locaţiei Căminul de Pensionari „Sf Cuvioasă Parascheva” ca furnizor de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice aflate în situaţie de risc social la nivelul orasului Iaşi şi a zonei adiacente prin lucrări de reabilitare, extindere şi modernizare, pe parcursul a 24 luni.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă persoanele cu vârsta peste 65 ani (vârstnice) din zona oraşului Iaşi şi împrejurimi care, după caz, necesită supraveghere, asistare, îngrijire, tratament, precum şi servicii de inserţie şi reinserţie socială, şi care, din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale. De asemenea, din grupul ţintă fac parte şi familiile persoanelor aflate în situaţie de dificultate. În cadrul grupului-ţintă se individualizează persoanele vârstnice, în situaţia în care la nivelul judeţului Iaşi există un numar insuficient de centre rezidenţiale destinate exclusiv acestei categorii de vârstă, raportat la cerere.

În acest moment, Căminul de Pensionari Sf. Cuvioasă Parascheva oferă unui număr de 240 pensionari următoarele avantaje: sigurantă şi autonomie, condiţii de îngrijire care să respecte identitatea acestora, oferirea de condiţii de îngrijire care să respecte integritatea şi demnitatea, menţinerea sau ameliorarea capacităţilor fizice şi intelectuale, participarea grupului tintă la viaţa socială, facilitarea şi încurajarea legăturilor interumane, inclusiv cu familiile acestora, supraveghere şi îngrijire medicală necesară, dezvoltarea de activităţi specifice asistenţei sociale, precum şi prevenirea şi combaterea situatiilor cu risc crescut specifice persoanelor de vârsta a treia.

La finalul perioadei de implementare a proiectului centrul social “Căminul de Pensionari Sf. Cuvioasă Parascheva” pentru persoane vârstnice va asigura cazare temporară sau permanentă  pentru cei fără locuinţă sau care nu sunt capabili să îşi asigure condiţii decente de viaţă, consiliere pentru sănătate care să prevină şi să ofere tratament corespunzător procesului de îmbătrânire, club de zi, pentru desfăşurarea de activităţi sociale în scopul încurajării persoanelor în vârstă să participe la viaţa socială.

Durata estimată de implementare a proiectului, cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data finalizării ultimei activităţi de proiect, este de 34 luni, din care durata de realizare a lucrărilor de investiţie este de 24 luni.


“Săptămâna trecută am semnat al cincilea contract de finanţare pe Axa 1, proiectul “Dezvoltare şi Reabilitare Arteră Funcţională Sud – Municipiul Iaşi” cu o valoare totală de 87.7 milioane lei şi demonstrăm încă o dată că munca pe care am efectuat-o la Primăria Municipiului Iaşi vreme de câţiva ani dă roade. Am depus şi proiectul pentru extinderea şi modernizarea căminului de bătrâni şi lucrăm în continuare la celelalte proiecte. Suntem în continuare pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene, având semnate contracte de finanţare pentru un procent de 64% din suma totală alocată oraşului nostru ca pol de creştere economică. Am spus că este de datoria mea să dezvolt oraşul şi mă bucur foarte mult că putem face acest lucru cu ajutorul fondurilor europene″, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

“Suntem regiunea cu cele mai multe proiecte semnate, prin municipiul Iaşi. Urmează alte proiecte care vor fi depuse până la sfârşitul anului. Regiunea Nord-Est are pe POR contracte semnate de 85% din fondurile disponibile şi vrem ca, până la sfârşitul anului, să semnăm contractile de finanţare pentru tot”, afirmă Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*