Căldura nu se scumpeşte

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/11/2012

Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti şi în această iarnă 265 lei pe gigacalorie ■ În funcţie de fondurile disponibile în bugetul local pentru anul viitor, tariful ar putea scădea

Sezonul rece începe la Iaşi cu acelaşi preţ la gigacalorie. Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti 265 de lei pentru o gigacalorie. Zilele trecute, noua societate care se ocupă cu producerea şi furnizarea agentului termic, Dalkia Termo Iaşi a primit avizele pentru tariful gigacaloriei.

Un nou operator

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) şi Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE) au aprobat un tarif pentru o gigacalorie de 253 lei fără TVA sau 313 lei cu taxa inclusă. Acest tarif include toate costurile Dalkia, pentru producţie, transport şi distribuţie. Preţul pentru consumatorul final este de 265 lei, diferenţa fiind suportată de la bugetul local. „Avem avizele autorităţilor guvernamentale şi putem acum să transferăm serviciul de termoficare de la Primărie, aşa cum am funcţionat până acum către noul operator Dalkia Termo Iaşi, care să se ocupe complet de ceea ce înseamnă termoficare”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Şedinţă extraordinară

Consiliul Local se va întruni vineri, 9 noiembrie în şedinţa extraordinară care are ca subiect aprobarea tarifelor. Astfel, legislativul local trebuie să avizeze preţul de producţie al Dalkia şi în acelaşi timp să stabilească şi preţul de pe factura de încălzire a ieşenilor ce include subvenţia Consiliului Local, de aproximativ 50 lei pe fiecare gigacalorie. „Rămânem deocamdată la acelaşi preţ ca şi iarna trecută, prioritatea din acest moment fiind transferul serviciului”, a mai spus viceprimarul Chirica.

Practic, dacă pentru iarna 2011 – 2012 cea care a facturat către asociaţii consumul de căldură a fost Primăria, din această lună, întreaga gestiune, facturare şi încasare a revenit Dalkia Termo Iaşi.

Calcule pentru ieftinire

Tariful pentru consumatorii finali ar putea scădea de anul viitor. Pentru lunile ianuarie şi februarie 2013, preţul pe gigacalorie ar urma să scadă în funcţie de construcţia bugetară a anului viitor. „Vom putea relua discuţia despre tariful gigacaloriei odată cu stabilirea bugetului local pentru 2013. Dacă se vor identifica fonduri putem reduce preţul către populaţie prin creşterea cotei de acoperire a preţului de la buget”, a mai precizat Chirica.

………

CASETA

Înscrieri pentru ajutoarele de căldură

Direcţia de Asistenţă Comunitară continuă şi în această lună înscrierile pentru acordarea ajutoarelor de căldură pentru această iarnă. Ajutoarele financiare care acoperă o parte a facturilor la încălzire sunt acordate familiilor cu venituri nete sub 786 lei pe membru sau sub 1.082 lei în cazul persoanelor singure.

În cazul sistemului centralizat de termoficare, reglementările au stabilit o grilă procentuală de compensare a facturilor. Concret, venitul de până în 155 lei pe membru de familie permite acordarea unui ajutor în proporţie de 90% din valoarea facturii la încălzire şi scade la o compensare de numai 5% pentru familiile cu venituri nete pe membru de familie între 615 şi 786 lei. Cererile trebuie depuse până cel târziu în data de 20 a lunii pentru stabilirea ajutorului lunii în curs. Pentru cererile depuse după data de 20 ale lunii ajutorul se va acorda începând cu luna următoare.

…………..

O relaţie mai bună cu clienţii

Dalkia Termo Iaşi îşi propune în această iarnă să îmbunătăţească relaţia cu clienţii oferind servicii de calitate, dar şi o comunicare eficientă. Operatorul va pregăti echipe tehnice de intervenţii pentru repararea avariilor pe parcursul sezonului rece şi echipe de consiliere în toate aspectele legate de energia termică şi eficienţa energetică. Va fi instituit un Centru de Apel non-stop la care ieşenii pot solicita informaţii, anunţa avarii sau trimite reclamaţii. În plus, în luna noiembrie, societatea va realiza primul sondaj de opinie cu privire la sistemul centralizat de termoficare, sondaj care va măsura atât gradul de mulţumire a clienţilor cât şi problemele cu care se confruntă consumatorii. Pe de altă parte, societatea îşi propune să fie cât mai aproape de cetăţeni şi promite întâlniri în toate cartierele oraşului şi campanii „din uşă în uşă”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*