Bugetul local, întocmit cu ajutorul ieșenilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/04/2019

Sâmbătă, 20 aprilie, și luni, 22 aprilie, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu au avut loc două ședințe de dezbatere publică a proiectului bugetului Municipiului Iași pe acest an.

În deschiderea ambelor evenimente primarul Mihai Chirica a prezentat ieșenilor prezenți proiectele care vor fi implementate în acest an, atât din fonduri proprii, cât și din europene, investiții care vizează toate domeniile de activitate. Cele mai importante privesc reabilitarea infrastructurii rutiere, achiziția de tramvaie noi și autobuze electrice, implementarea de măsuri pentru protecția mediului și eficientizarea colectării selective a deșeurilor, investiții în reabilitarea și modernizarea de instituții culturale, precum și în spitale, unități de învățământ, locuri de joacă pentru copii etc.

Estimările Primăriei sunt că bugetul de venituri / cheltuieli totale va avea o valoare de 763,894 milioane lei: 465,952 milioane pentru secțiunea de funcționare și 297,942 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare, din care excedent de 35,715 milioane lei. Secțiunea de dezvoltare reprezintă circa 38,92% din total. Bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii este de 255,977 milioane lei, din care 248,433 milioane lei la secțiunea de funcționare și 7,543 milioane lei la secțiunea de dezvoltare. Luând în calcul bugetul centralizat al instituțiilor din subordine, bugetul creditelor și excedentul din anii trecuți, bugetul general consolidat al Municipiului Iași ajunge astfel la 970,467 milioane lei (echivalentul a circa 204 milioane euro), față de 844,6 milioane lei în 2018. Proiectul de buget al Municipiului Iași pentru anul în curs va fi dezbătut de Consiliul Local în ședința de miercuri, 24 aprilie.

Doleanțele ieșenilor

Printre solicitările exprimate de ieșeni în cadrul celor dezbateri se numără modernizarea străzilor Ion Roată, Viticultori, Timpului, Păun, Pompei, Ion Gotcu, Fântânilor și Nămoloasa, stradelelor Fântânilor și Elena Doamna și fundacului Plopii fără Soț, amplasarea suplimentară de tomberoane în Tătărași și Bucium, stoparea parcării autovehiculelor pe spațiile verzi în zona centrală, amplasarea de rampe pentru persoanele cu handicap, amenajarea de parcuri pe străzile Izvor, Prof. Ion Simionescu, Bucium, realizarea de lucrări de întreținere sau de modernizare a spațiilor pietonale în zonele Ciurchi, Buznea, Sf. Andrei și Garabet Ibrăileanu, realizarea de lucrări de racordare la serviciile de utilități în zonele Cicoarei și Bucium și pe șoseaua Iași – Bârnova, amenajarea de parcări în Centru, înființărea unui fond de solidaritate pentru Republica Moldova, modernizarea sălilor de festivități de la mai multe unități de învățământ, modernizarea spațiilor verzi de la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria”, fluidizarea traficului în zona Bucium.

Primarul Mihai Chirica a dat asigurări că va ține cont de toate propunerile exprimate de ieșeni. Un anunț important făcut de acesta a fost cel privind reabilitarea a 18 artere rutiere din zonele Copou, Păcurari și Canta. Valoarea totală a lucrărilor pentru acestea se ridică la circa 38 milioane lei. Un proiect în acest sens va figura pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de astăzi în care va fi dezbătut și bugetul local.

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*