Bugetul Iaşului 2012 – investiţii din fondurile europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/02/2012

Anul acesta, bugetul municipiului Iaşi se ridică la 675 milioane lei, o mare parte din acesta fiind acoperit din fiondurile nerambursabile de pe proiecte europene. Şi în 2012, primăria a considerat prioritară funcţionarea oraşului, acoprirea cheltuielilor cu salubritatea, iluminat public sau transport.

Cea mai mare parte a investiţiilor sunt acoperite din fondurile europene nerambursabile, dar au fost trecute şi o serie de investiţii din bugetul local al municipiului

Bugetul Municipiului Iaşi a fost aprobat în şedinţa ordinară din 31 ianuarie prin votul majorităţii consilierilor, fiind înregistrată o singură abţinere. În 2012, fondurile bugetului se ridică la 675 milioane lei la care se adaugă un excedent de anul trecut în valoare de 35 milioane lei. Ca şi anul trecut, fondurile municipiului au de suferit din cauza reducerilor din alocările guvernamentale. Practic, de la bugetul central Iaşul primeşte în acest an cu 30 de milioane lei mai puţin decât în 2011, diferenţa faţă de 2010 fiind de nu mai puţin de 130 milioane lei. Scăderea veniturilor este cauzată de faptul că autorităţile centrale au redus cotele defalcate din TVA şi din Impozitul pe Venitul Global (IVG) ceea ce aduce pierderi semnificative pentru buget.

„Bugetul din acest an este puţin mai mare decât anul trecut. La  prima vedere pare un lucru îmbucurător însă nu este aşa. Creşterea este datorată fondurilor europene ca şi includerea serviciului de termoficare în cadrul bugetului local, ceea ce anul trecut era o chestiune separată”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

Funcţionarea oraşului – prioritatea nr. 1

Primăria Municipiului Iaşi a structurat bugetul pe două secţiuni importante, pe de o parte a funcţionării oraşului, şi pe de alta dezvoltarea municipiului, mai precis investiţiile. Practic, în capitolul de funcţionare sunt incluse cheltuielile curente ale municipiului: salubritate, iluminat, spaţii verzi, reparaţii străzi, transport public. În cadrul bugetului această secţiune ocupă 54 la sută, în sumă totală aproximativ 384 milioane lei.

„Prioritatea numărul 1 este funcţionarea oraşului, iar sumele alocate în acest moment nu acoperă nici minimul care permite desfăşurarea normală a activităţilor. În ceea ce priveşte investiţiile, aproape 80 la sută este acoperit din fondurile europene nerambursabile”, a mai spus în plenul CL primarul Nichita.

Buget alimentat de fondurile europene

Investiţiile din acest an se bazează într-o măsură covârşitoare pe fondurile europene nerabursabile atrase de municipiul Iaşi în calitatea sa de pol de creştere. În sumă totală, fondurile europene contribuie la bugetul local cu 260 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul fondurilor bugetare.  Mai mult, cele mai importante proiecte de investiţii ce se vor desfăşura în acest an sunt acoperite de fondurile nerambursabile. „În 2012 avem în derulare cele mai mari obiective de investiţii care beneficiază de finanţarea UE. De asemenea, vom definitiva depunerea de proiecte spre finanţare ceea ce va totaliza aproximativ 150 milioane euro. În acest moment avem în derulare 27 de proiecte care au obţinut finanţare”, a detaliat Cosmin Coman, şeful Direcţiei Dezvoltare şi Proiecte Europene din cadrul municipalităţii ieşene.

Investiţiile cu fonduri europene

Acest an va fi dominat de lucrările de amploare ale proiectelor finanţate cu bani europeni. Anul trecut au demarat lucrările pe principalele obiective, însă cea mai mare parte a şantierelor se vor desfăşura în acest an. Majoritatea fondurilor sunt absorbite de marile proiecte de infrastructură cum sunt axele de trasnsport sau modernizarea zonei centrale a oraşului.

Lista principalelor obiectivelor de investiţii cuprinde:

Axa de Dezvoltare Nord Sud – pasaj Octav Băncilă  12,8 milioane lei

Centrul Tehnologic Regional 8,8 milioane lei

Zona de agrement Ciric  21,2 milioane lei

Axa de transport Est – Vest – 18 milioane lei

Reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică – 23 milioane lei

Arteră funcţională Sud – Şos. Nicolina – 2, 6 milioane lei

Modernizare zona centrală –  2 milioane lei.

Investiţiile de la bugetul local

Alături de fondurile europene, o serie de investiţii vor fi sprijinite din fondurile locale. Din bugetul de dezvoltare, fondurile proprii reprezintă doar 18 la sută, în sumă totală – 61 milioane lei. Sunt incluse pentru finanţare în acest an investiţii la 34 de unităţi de învăţământ şi obiective cu lucrări în continuare. O importantă sumă va fi rezervată pentru parcurile de joacă pentru copii. „Avem un contract semnat cu o firmă specializată care va amenaja şi moderniza parcuri de joacă pentru copiii. Firma va lucra cu fondurile proprii, urmând ca primăria să plătească eşalonat valoarea lucrărilor pe o perioadă de 3 ani”, a precizat primarul Gheorghe Nichita. Principalele investiţii propuse în acest an de la bugetul local sunt: finalizarea lucrarilor de la pasajul Hala Centrala, finalizarea lucrarilor la linia de tramvai din Tataraşi, continuarea lucrarilor de la padocul de la Tomeşti, modernizarea străzilor Eternitate şi Petre Ispirescu, amenajarea a 80 de locuri de joacă pentru copii.

În urma discuţiilor din cadrul legislativului local au fost suplimentate fondurile de investiţii la unităţile de învăţământ şi de asemenea începerea studiilor pentru parcări subterane sau supraterane în cartierele municipiului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*