Biserica monument “Sf. Sava” şi-a recăpătat strălucirea de odinioară

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/07/2013

Primăria va contribui cu iluminatul arhitectural al ansamblului

Lucrările de restaurare la una din cele mai vechi biserici din Iaşi sunt aproape de finalizare. Astfel, biserica “Sf. Sava” îşi recapătă strălucirea de odinioară, la capătul unor lucrări ample la care s-au folosit tehnici din urmă cu sute de ani. Clădirea va fi, în curând, reintrodusă în circuitul bisericesc. La punerea în valoare a bisericii – monument va contribui şi Primăria Iaşi. Realizarea reţelei de iluminat arhitectural va fi realizată din fonduri de la bugetul local.

Biserica „Sf. Sava” este o construcţie monumentală unică în Moldova

După schiţe vechi

Refacerea bisericii “Sf. Sava” a demarat în 2010. Din cauza complexităţii, la proiect s-a lucrat cu echipe mixte de specialişti, agreate de Ministerul Culturii. S-a reabilitat întreg ansamblul, însemnând biserica, pictura interioară şi chiar mobilierul. Elementele de consolidare, din beton, au fost înglobate în construcţie pentru a nu-i afecta aspectul exterior. Constructorii au folosit schiţe vechi, folosindu-se tehnici de construcţie vechi de sute de ani. Pentru o restaurare cât mai fidelă, au fost schimbate inclusiv geamurile din cornier montate, probabil, în timpul comuniştilor. Tâmplăria a fost schimbată cu una din lemn masiv de stejar.

Contribuţia Primăriei

După ce firmele de restaurare îşi vor încheia treaba, se va trece la ultima etapă: realizarea iluminatului arhitectural. Această operaţiune, dar şi, ulterior, consumul efectiv de energie, vor fi suportate exclusiv de Primăria Iaşi, urmând ca întreţinerea, exploatarea, revizia şi reparaţiile aferente să rămână în sarcina Parohiei „Sf. Sava” şi a Arhiepiscopiei Iaşilor. Puterea instalată a reţelei de iluminat arhitectural aferentă bisericii „Sf. Sava“ va fi de 4,5 kW.

…………..

Istorie bogată

În jurul anilor 1330, câţiva călugări moldoveni întorşi de la Ierusalim au întemeiat  Mănăstirea călugărilor de la Sf. Sava cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Ulterior, lăcaşul a fost reînnoit de Petru Rareş în 1534, Petru Şchiopu în 1583, postelnicul Ioan Ianachie Caradja în anul 1625, familia Palade în anul 1725 şi arhimandritul peloponezian Grigorie în anul 1820. Acest hram a fost schimbat de-abia în secolul al XIX-lea, când bisericii i s-a dat hramul “Sf. Sava”, după numele patronimic al mănăstirii. Mănăstirea Sfântul Sava este celebră pentru mai multe evenimente: în 1595 aici a avut loc Sinodul Ecumenic de la Iaşi, iar în 1600 Mihai Viteazu a confirmat dreptul de proprietate al mănăstirii asupra unor case dăruite de Petre Şchiopu.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*