Bilete RATP, printr-un simplu sms

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/12/2012

Măsură revoluţionară a şefilor RATP. Ieşenii îşi pot achiziţiona bilet de călătorie sau abonament pe o zi de pe telefonul mobil, trimiţând un sms la un număr special

Regia Autonomă de Transport Public a introdus biletul prin SMS. Călătorii îşi pot achiziţiona un bilet valabil timp de o oră sau un abonament pe o zi printr-un mesaj text trimis la numărul 7494. Un bilet simplu costă 0,45 euro, iar abonamentul pe o zi 1,50 euro, ambele tarife având TVA inclus. Deocamdată, modalitatea de achiziţionare prin SMS este valabilă în cazul reţelelor de telefonie Orange şi Vodafone. „În parteneriat cu o firmă specializată din Bucureşti, introducem o nouă modalitate de achiziţionare a biletelor de călătorie, o modalitate facilă mai ales pentru publicul tânăr. Nu mai este nevoie de biletul cumpărat de la tonetă, nu mai necesită compostare. Tarifele de călătorie sunt similare cu cele ale biletului de hârtie”, a declarat Maricel Ghercă, directorul RATP Iaşi.

SMS la 7494

Pentru a cumpăra biletul de călătorie pe unul dintre traseele RATP, trebuie trimis un SMS la 7494 cu numărul traseului de transport. Numărul traseului este format dintr-o singură cifră sau din două cifre. După câteva secunde, în medie între 15 şi 30 de secunde, călătorul va primi prin SMS pe telefonul mobil confirmarea plăţii care conţine atât codul de control alocat călătoriei achiziţionate cât şi ora până la care călătoria este valabilă pe linia respectivă. Codul de control trebuie prezentat controlorului în cazul în care acesta vă solicita dovada achitării călătoriei. Acest cod nu este transmisibil şi este valabil strict pe telefonul mobil de la care s-a realizat plata. În momentul efectuării controlului, se va primi un al doilea SMS de verificare, ce trebuie arătat controlorului RATP. Marele avantaj al acestui tip de bilet este valabilitatea de o oră indiferent de numărul de mijloace de transport folosite. Practic, călătorul poate coborâ unde are nevoie ca mai apoi să folosească din nou acelaşi traseu, cu un alt mijloc de transport atât timp cât se încadrează în ora de valabilitate.

Pe factură

În cazul abonamentului pe o zi, călătorul trebuie să trimită SMS la 7494 cu textul „A”. Abonamentul cumpărat astfel este valabil timp de 24 de ore pe toate mijloacele de transport ale RATP. Contravaloarea abonamentului de călătorie pe o zi sau a biletului de o oră va apărea în următoarea factură telefonică în cazul în care plata a fost făcută de pe un telefon cu abonament sau va fi scăzută din creditul iniţial dacă plata a fost efectuată de pe un telefon cu cartelă telefonică preplătită.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*