Bilanţul unei sărbători reuşite

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2012

Sute de mii de pelerini s-au închinat şi în acest an la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Peste 300 de comercianţi şi-au etalat produsele în cadrul Târgurilor Toamnei. Concertul aniversar din seara zilei de 14 octombrie a adus în Piaţa Palatului zeci de mii de ieşeni care au înfruntat ploaia măruntă şi rece

Coadă kilometrică

Săptămâna cea mai importantă a Sărbătorilor Iaşului s-a încheiat duminică, 14 octombrie. Temperaturile scăzute şi ploaia rece de pe 13 şi 14 octombrie au pus la încercare răbdarea şi evlavia credincioşilor, care însă nu s-au lăsat învinşi. Rândul celor dornici să se închine şi să se roage pentru ajutor la racla Sfintei a fost la fel de lung ca şi în ceilalţi ani, depăşind trei kilometri, în noaptea de 13 spre 14 octombrie.

60.000 de sarmale

Primăria Iaşi, cu sprijinul instituţiilor şi societăţilor subordonate, a oferit şi în acest an tradiţionala Masă a Pelerinilor. Cantina de ajutor social, de pe strada Uzinei, în apropierea Catedralei Mitropolitane a devenit neîncăpătoare pentru miile de pelerini veniţi să guste celebrele sărmăluţe moldoveneşti. Organizatorii au pregătit peste 60.000 de sarmale, vin şi suc pentru pelerinii care au asistat la Sfânta Liturghie a Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. „Vin în fiecare an să mă închin la Sfintele moaşte şi apoi la Masa Pelerinilor. Şi eu fac sarmale acasă, dar parcă nu sunt aşa de bune ca aici, ca la această sărbătoare”, a spus Maria Apostu din Bucureşti.

Peste 300 de comercianţi

Pe tot parcursul săptămânii trecute au fost deschise Târgurile Toamnei în mai multe zone din oraş. Târgul de blănuri şi produse din piele a fost organizat în locaţia obişnuită, pe strada C. Negri, în spatele Halei Centrale şi tot ca de obicei Târgul de artizanat a fost pe strada Palat. Anul acesta a fost modificată locaţia Sărbătorii Vinului, comercianţii având corturile montate pe Splai Bahlui, între Podu Roş şi Pod Cantemir. De asemenea, pe strada Sarmizegetusa a fost Zona Distracţiei, cu echipamente de agrement atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari.

Concert pe ploaie

Vremea neprietenoasă a însoţit şi concertul aniversar din seara zilei de 14 octombrie. Cu toate acestea, zeci de mii de ieşeni, înarmaţi cu umbrele au venit în faţa scenei pentru a-i asculta pe Connect R, Smiley şi trupa Taxi. Artiştii au creat o atmosferă incredibilă, încât la finalul concertului, la expozia focului de artificii, piaţa era plină de ieşeni. Ploaia nu a împiedicat nici retragerea cu torţe, Lupii Negri ai Garnizoanei Iaşi mărşăluind cu aplomb pe traseul Piaţa Unirii – Piaţa Palatului, aclamaţi fiind de numeroşii ieşeni veniţi să îi vadă.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*