Bilanţ: cele mai importante investiţii ale anului 2013

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/12/2013

Anul ce tocmai se încheie a însemnat pentru Primăria Iaşi continuarea marilor proiecte cu finanţare europeană. În cazul a două, Axa Culturală şi baza de agrement de la Ciric, lucrările au şi fost finalizate. În 2013 au fost deschise şi noi fronturi de lucru. Modernizarea oraşului reprezintă principala miză a conducerii Primăriei şi în 2014.

axa culturalaInvestiţie finalizată
La sfârşitul lunii noiembrie, Primăria Iaşi a consemnat, oficial, finalizarea primului mare proiect cu finanţare europeană, „Dezvoltare reţea rutieră în zona cultural – istorică şi turistică a municipiului Iaşi”. Cu o valoare totală de aproximativ 69 de milioane de lei şi vizând zona centrală a oraşului, acesta a însemnat modernizarea completă a 16 străzi (17 kilometri) cu trotuarele aferente (88.000 de metri pătraţi) din zona Copou, Sărărie, Centru, Anastasie Panu şi strada Palat, realizarea de piste pentru biciclişti şi înlocuirea a 3,6 kilometri de şină de tramvai. Totodată, o mare parte a bulevardului Ştefan cel Mare a fost transformată într-o esplanadă pietonală. Pe lângă refacerea completă a trotuarelor, a fost creată cea mai importantă pistă de biciclişti de până acum, cea din Copou. Pe de altă parte, la lucrările de modernizare a fost inclusă realizarea de tubulaturi pentru mutarea în subteran a reţelelor de telecomunicaţii şi a celor electrice.

ciricul (1)Ciricul, altă faţă
Începând cu 1 Mai, ieşenii au la dispoziţie una din cele mai moderne zone de relaxare din ţară, Baza de agrement Ciric. Proiectul a demarat în luna martie 2010 cu obiectivul principal de a valorifica potenţialul turistic al lacurilor de acumulare Ciric I şi II şi a zonei împădurite limitrofe. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigurate prin cofinanţare între Uniunea Europeană şi Primăria Iaşi. Reabilitarea, reorganizarea şi crearea de noi amenajări au vizat o suprafaţă impresionantă, de peste 21 de hectare. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 47 milioane lei, o mare parte din aceste fonduri fiind acoperite de finanţarea europeană nerambursabilă. Proiectul a vizat amenajarea unor zone pentru paintball sau minigolf şi alte activităţi pentru petrecerea timpului liber. Printre atracţiile cuprinse în zona de agrement se mai numără telescaunul, cele două piscine, zonele de joacă pentru copii, cele de escaladă, zonele de căţărare în copaci, zonele de picnic şi terenurile de sport pentru tenis, handbal, baschet sau volei.

halaEsplanadă nou-nouţă
În cursul anului 2013, au fost finalizate lucrările la esplanada de la Hala Centrală. Reabilitarea esplanadei pietonale este parte a proiectului mai amplu care a cuprins şi realizarea pasajului subteran Sf. Vineri. În cadrul lucrărilor de reabilitare a esplanadei, a fost înlocuită şi modernizată hidroizolaţia, a fost schimbată reţeaua electrică şi infrastructura pentru iluminatul public şi, de asemenea, a fost montat paviment nou. Proiectanţii au inserat în proiect şi componenta de amenajare peisagistică, aceasta presupunând plantarea de copaci ornamentali în jardiniere ce sunt dispuse de-a lungul clădirii în care funcţionează Direcţia Generală de Finanţe şi perpendicular cu aceasta. Au fost efectuate finisaje la partea de paviment şi de montare a jardinierelor, iar spaţiul public a fost regândit pentru amenajarea unor zone expoziţionale deschise.

parcare unirea (5)Parcare subterană în Piaţa Unirii
Pe 18 decembrie, a fost deschisă, oficial, parcarea subterană, cu plată, situată între sediul Stării Civile şi hotelul Unirea. Terenul pe care s-a amenajat parcarea a fost concesionat de administraţie. Parcarea din Piaţa Unirii are 200 de locuri, accesul în interior fiind automatizat şi securizat. Automobiliştii beneficiază de sistem de ghidaj, monitorizare video, ventilaţie şi sistem antiincendiu automatizat. Tariful pentru folosirea parcării va fi de 2 lei pe oră. Locatarii din vecinătate vor beneficia de un tichet promoţional care le va asigura folosirea parcării la tariful de 2 lei pe zi. Municipalitatea aşteaptă un aflux masiv de clienţi pentru cele 161 de locuri de parcare în subteran şi 39 în suprateran.

fieFestival de anvergură europeană
În 2013, Primăria a organizat o manifestare unică în România, Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE). Aflat la prima ediţie, festivalul a dezvoltat un câmp cultural nou şi a înscris Iaşul în rândul celor mai creative oraşe din Europa printr-un concept nou, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”. Evenimentele festivalului s-au desfăşurat în Copou, Piaţa Unirii, Ştefan cel Mare, Piaţa Palatului. FIE Iaşi a pus la dispoziţia publicului un program excepţional de evenimente, cuprinzând Gala FIE, eveniment de celebrare a educaţiei, Serile FIE – 5 talkshow-uri la scenă deschisă, spectacole de teatru şi muzică, conferinţe motivaţionale, expoziţii de artă, spectacole stradale, spectacole în cafenele, cluburi şi pub-uri, prezentări şi lansări de carte. Festivalul Internaţional al Educaţiei a pornit de la ideea de spaţiu cultural deschis şi de diversitate, oferind vizitatorilor posibilitatea de a intra în contact cu personalităţi din lumea culturii într-o atmosferă relaxantă.

Podu-Ros_CUGRefacerea şinelor de tramvai
Operaţiunile de pe Axa Sud (reabilitarea şoselei Podu Roş – CUG) au început în luna iunie, presupunând înlocuirea a 8 kilometri linie simplă de tramvai, reabilitarea reţelei stradale pe o suprafaţă de 66.000 metri pătraţi, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri pătraţi, realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri. Finalizarea întregului proiect este planificată pentru luna iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 87,6 milioane lei, din care aproximativ 70 de milioane provin din fondurile europene nerambursabile.

În strânsă legătură cu Axa Sud, în 2013 a fost demarat un alt proiect european, ce are în vedere modernizarea liniilor de tramvai de pe traseul Nicolae Iorga –  Calea Chişinăului – Metalurgie – Doi Băieţi. Cu o valoare totală de 47 milioane lei fără TVA, lucrările presupun schimbarea liniei de tramvai pe o lungime de aproximativ 10 kilometri şi vor dura 22 de luni. În ambele cazuri, lucrările se află într-un stadiu avansat de execuţie.

pasaj-bancila-1Pasajele Eminescu şi Băncilă
Anul 2013 a consemnat şi avansarea lucrărilor la pasajul rutier subteran din Piaţa Eminescu. Acesta face parte din proiectul „Axa de Dezvoltare Est-Vest”, în valoare totală de 91 milioane lei, din care 72 de milioane sunt contribuţia nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Pasajul subteran va avea o lungime totală de 286 de metri, o lăţime de 10 metri şi 5 metri înălţime, câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens şi rampe de acces dinspre strada Păcurari şi bulevardul Independenţei. În cadrul aceluiaşi proiect s-au refăcut şoseaua Păcurari, strada Păcurari, bdul Independenţei şi strada Elena Doamna.

De asemenea, în cursul anului 2013, s-a lucrat într-un ritm susţinut la pasarela Octav Băncilă (foto), care va avea câte o bandă pe fiecare sens, lăţimea totală a carosabilului fiind de 7,8 metri. Din Dacia va trece deasupra liniilor de cale ferată din zona Ţigarete şi a străzii Moara de Foc pentru a ajunge în Păcurari, în zona intersecţiei străzii Arcu cu strada Octav Băncilă. Lungimea totală a pasajului suprateran este de 532 metri. Construcţia, una din cele mai spectaculoase realizate în ultimii ani în Iaşi, va avea rolul de a descongestiona traficul auto şi de a facilita accesul rutier al locuitorilor din Dacia şi Alexandru spre zona centrală a oraşului.

magistrala IIReabilitarea magistralei 2 de termoficare
Lucrările la modernizarea Magistralei 2 de termoficare au fost realizate în proporţie de 80% în acest an, ele urmând a fi continuate în primăvara anului viitor. Acestea fac parte din proiectul european derulat de municipiul Iaşi pentru reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. În total, este prevăzută retehnologizarea a 5,25 km de reţea de transport din cadrul magistralei 2, prin înlocuirea conductei existente cu ţevi preizolate, în vederea reducerii pierderilor de căldură. Modernizarea conductelor este unul din obiectivele proiectului european accesat de Primărie. Alături de acesta, prin intermediul finanţării europene vor fi modernizate pompele de transport, cazanele de apă fierbinte şi vor fi montate echipamente pentru reducerea noxelor la centralele termo-electrice. Printre zonele care vor beneficia de schimbarea în întregime a conductelor de termoficare se numără căminele studenţesti din Campusul ”Tudor Vladimirescu”, cartierul Tărăraşi (ramificaţie Spital Pediatrie – PT 26 Tătăraşi), tronsonul Bucşinescu – Independenţei, respectiv tronsonul Bucşinescu – Centrul Civic. Întregul proiect se ridică la o valoare de 253 milioane lei.

Muzeul-Municipal-001Noi proiecte cu finanţare UE
Luna august a anului 2013 a adus semnarea contractului de lucrări la alt proiect cu finanţare europeană, „Sistemul de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 91 milioane lei, iar lucrările presupun realizarea unui centru de comandă şi control al traficului. Aproximativ 90 de intersecţii şi treceri de pietoni vor fi semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei şi detectori de vehicule de tip video.

Un alt proiect a cărui iniţiere s-a petrecut în anul 2013 este cel al înfiinţării Muzeului Municipal (foto) prin renovarea clădirii istorice situată pe strada Zmeu, nr. 3. Valoarea estimată a proiectului este de 4 milioane de euro, mare parte provenind din fonduri europene nerambursabile. Amenajarea Muzeului Municipal va fi una complexă. În exterior vor fi amenajate căi de acces pietonale şi carosabile, spaţii verzi, o terasă neacoperită, jardiniere, curte de serviciu. La interior, spaţiul va fi refuncţionalizat şi va cuprinde: spaţii de expunere, sală multimedia şi instalaţie audio pentru vizitatori, muzeu numismatică, spaţii de depozitare pentru exponate, birouri.

sf. savaPunerea în valoare a lăcaşelor de cult
Pe 26 septembrie 2013 a fost semnat contractul de finanţare privind etapa a doua a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia. În valoare de peste 25 milioane de lei, mare parte fonduri europene nerambursabile, cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia se va derula pe o perioadă de 22 de luni şi va presupune refacerea a 2.500 de metri pătraţi de pictură murală şi a 190 de metri pătraţi de iconostas. Pe lângă aceste intervenţii arhitecturale specifice, vor fi modernizaţi 400 de metri de reţea de transport public, 3.600 de metri pătraţi de carosabil, 1.158 de metri pătraţi de trotuare, 3.126 de metri pătraţi de spaţii verzi, precum şi iluminatul exterior din zonă. Partea de cofinanţare necesară desfăşurării proiectului va fi asigurată de Consiliul Judeţean şi Primărie. De asemenea, municipalitatea va asigura iluminatul arhitectural a două monumente foarte vechi şi foarte cunoscute ale Iaşului. Astfel, executarea reţelei de iluminat arhitectural va completa lucrările de integrare turistică a ansamblului Monument Istoric şi Turistic „Biserica Sfântul Sava” (foto) şi a Monumentului Istoric şi Turistic Mănăstirea „Trei Ierarhi”. Cele două mănăstiri de certă importanţă pentru patrimoniul istoric şi arhitectural al Iaşului vor sunt puse astfel în valoare, fiind mult mai vizibile pentru miile de turişti cărora Iaşul le este gazdă.

Comments

comments

Categoria: investitii

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*