Bilanţ: 10 obiective importante în 2012

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/12/2012

Anul 2012 a fost marcat de finalizarea unor importante obiective care au îmbogăţit şi au întregit Iaşul. Astfel, la Iaşi s-a deschis cel mai modern ansamblu multifuncţional din România, lucrările de reabilitare de la Teatrul Naţional au fost finalizate, a fost inaugurat modernul pasaj Sf. Vineri, de la Hala Centrală. Acest an a însemnat şi deschiderea şantierelor pentru principalele proiecte europene, continuarea modernizării spaţiilor de joacă, finalizarea reabilitării străzii Vasile Lupu, dar şi venirea unui investitor privat în sistemul centralizat de termoficare.

1. Pasajul pietonal

În luna iunie a fost deschis pasajul pietonal subteran de la Hala Centrală, primul de acest fel construit în Iaşi, după 1989. Ansamblul cuprinde trei puncte de acces, unul la Esplanada Halei Centrale, unul la Casa de Pensii şi încă unul spre Sf. Lazăr, fiecare având scări rulante, dar şi scări clasice. Pasajul se întinde pe 1.830 mp, din care 450 mp reprezintă vestigiile între zidurile cărora vor fi amenajate cafenele, librării şi magazine de artizanat, 450 de metri pătraţi sunt alocaţi pentru spaţii comerciale, iar restul vor fi spaţii de acces. Investiţia totală s-a ridicat la 4 milioane de euro. Pasajul a devenit un adevărat punct de interes prin vestigiile istorice găzduite în interior şi prin Galeria de Artă care şi-a început activitatea în luna octombrie.

2. Locuri de joacă

Primăria Iaşi a continuat şi pe parcursul acestui an campania de modernizare a locurilor de joacă pentru copii. Au fost refăcute 93 de parcuri de joacă în Alexandru, Păcurari, Nicolina şi Tătăraşi. Campania va continua şi anul viitor. Bugetul alocat s-a ridicat în acest an la 12 milioane lei. Pe lângă echipamentele moderne de joacă, municipalitatea a dorit să transforme spaţiile în adevărate zone de agrement şi de petrecere a timpului liber în mod activ. Multe din parcurile modernizate în acest an au fost dotate cu aparate de fitness.

3. Modernizare în Tătăraşi

La începutul verii a fost finalizată reabilitarea străzii Vasile Lupu, principala arteră a cartierului Tătăraşi. Carosabilul, liniile de tramvai şi trotuarele au trecut prin transformări majore, strada completând seria străzilor reabilitate din fondurile bugetului local. Strada din cartierul Tătăraşi a trecut prin mai mulţi ani de lucrări din cauza problemelor cu firma din Grecia care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor. După procese în instanţă, lucrarea a fost predată unui consorţiu de firme din care a făcut parte şi Citadin care a finalizat investiţia în vara acestui an.

4. Cluburi pentru pensionari

Municipalitatea a oferit celor mai vârstnici două noi centre pentru petrecerea timpului liber. În Păcurari, pe strada Moara de Foc, şi în Tătăraşi, pe Esplanada Oancea au fost deschise noi spaţii care stau la dispoziţia activităţilor sociale ale pensionarilor. „Pensionarii sunt o categorie socială afectată grav de criza financiară. Am încercat încă de anii trecuţi să oferim ajutor, să îi coooptăm în viaţa socială a oraşului. În spaţiile unor foste centrale termice am deschis centre speciale, unde se pot întâlni, se pot cunoaşte şi îşi pot petrece timpul liber departe de singurătatea de care suferă mulţi dintre ei”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

5. Firmă privată în termoficare

Anul acesta a însemnat şi o importantă transformare a sistemului centralizat de termoficare. În noiembrie 2012, întreg sistemul a fost preluat de noua societate Dalkia Termo Iaşi. Firma va asigura acest serviciu în viitorii 20 de ani. „Avem certitudinea acum că nu vor mai fi problemele din anii trecuţi. Datoria faţă de cetăţeni continuă. Avem obligaţii faţă de consumatori, faţă de cetăţenii Iaşului şi vom monitoriza şi controla activitatea operatorului pentru a avea garanţia unui serviciu de calitate”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.  Dalkia Termo Iaşi promite o nouă abordare a termoficării, o comunicare mult mai bună cu clienţii, un serviciu sigur şi un preţ corect al gigacaloriei. Pe de altă parte, în următorii ani vor fi investiţi în sistem 450 milioane lei.

6. Şantierele europene

Infrastructura urbană a Iaşului a fost dominată în 2012 de şantierele deschise, cu finanţare europeană. Importante transformări au devenit vizibile chiar pe parcursul acestui an. În total, 144 milioane de euro vor fi investiţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, modernizarea trotuarelor, înfiinţarea de piste de biciclişti, realizarea pasajului rutier subteran din Piaţa Eminescu şi cel suprateran dintre cartierele Alexandru şi Păcurari. Lucrările vor continua şi pe parcursul lui 2013 când sunt programate finalizările pe majoritatea proiectelor. Iaşul va avea o bază modernă de agrement la Ciric, străzi refăcute complet în centrul municipiului, în Păcurari şi spre cartierul Tudor Vladimirescu. Anul viitor va începe şi modernizarea şoselei Nicolina şi proiectul reabilitării a 11 artere din centrul istoric al municipiului. Anul 2012 a adus şi o transformare fundamentală a bulevardului Ştefan cel Mare care a devenit pietonal.

7. Sediu ultramodern

Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a intrat anul acesta într-un sediu nou.

Situat la etajul II al Iulius Mall din Tudor Vladimirescu, spaţiul amenajat modern are şase birouri de eliberare acte de identitate. Este dotat cu aparatură modernă de preluare imagini şi deţine un sistem modern de relaţii cu publicul pe baza de bonuri de ordine. Noul sediu completează procesul de îmbunătăţire a serviciului de eliberare a actelor de identitate şi a serviciului de stare civilă. Acum se pot face programări online pentru depunerea actelor, procedura de eliberare a fost redusă şi a fost desfăşurată o campanie intensă pentru intrarea în legalitate a persoanelor fără acte de identitate sau cu buletine expirate.

8. Reabilitare termică

Finalul acestui an prinde municipalitatea ieşeană într-o intensă campanie de elaborare a documentaţiilor prin care blocurile din Iaşi să beneficieze de fonduri europene pentru reabilitarea termică. Primele 15 imobile au deja actele necesare pentru accesarea de finanţări nerambursabile, iar Primăria doreşte extinderea listei la începutul anului viitor. Practic, asociaţiile de proprietari au şansa, cu o contribuţie de doar 20% sau 30 % din costuri, să deţină anul viitor apartamente anvelopate, cu pierderi energetice minime.

9. Renaşterea Teatrului

Teatrul Vasile Alecsandri a fost redeschis după ample lucrări de restaurare. Interiorul Teatrului Naţional impresionează acum ca şi în 1896 când a fost deschis prin rafinamentul ornamentelor de inspiraţie barocă şi rococo, prin reprezentările sculpturale sau picturale. Sala de spectacole are 750 de scaune tapiţate cu catifea roşie de către aceeaşi firmă care a decorat şi sala Teatrului Scala din Milano. Lucrările de refacere în valoare de peste 9 milioane de euro, au presupus consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, înlocuirea acoperişului, refacerea pardoselilor ornamentale din marmură, restaurarea componentelor artistice şi a corpurilor de iluminat. În plus, Primăria are în plan atât modernizarea parcării de lângă Teatru cât şi realizarea uneia noi, subterane, sub parcul din faţă.

10. Inaugurarea Palas

În primăvară a fost inaugurat Complexul Palas, cea mai mare investiţie făcută vreodată la Iaşi. Parteneriatul dintre Primărie şi Iulius Group s-a dovedit a fi un succes. Ansamblul se desfăşoară pe o suprafaţă totală construită de aproximativ 320.000 mp şi a presupus o investiţie de peste 260 milioane de euro. Au fost create peste 4.000 de locuri de muncă permanente şi, după inaugurare, a devenit unul din punctele centrale ale Iaşului pentru petrecerea timpului liber şi pentru evenimente remarcabile. Palas a fost mult aşteptat de majoritatea ieşenilor. Astfel, 81% dintre aceştia consideră că ansamblul urbanistic este necesar oraşului, iar 86% spun că va avea un impact pozitiv asupra Iaşului. Succesul de care se bucură a fost demonstrat şi de cifrele de audienţă înregistrate în primele zile de funcţionare. Astfel, în primele cinci zile de după inaugurare, complexul a fost vizitat de aproximativ 500.000 de persoane.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*