Bani pentru spitale: continuă investiţiile în sistemul medical

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/03/2015

Preocuparea municipalităţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii unităţilor spitaliceşti aflate în subordine a fost concretizată la nivelul anului 2014 printr-o alocare bugetară de 2.594.000 de lei. Astfel, anul trecut, la Spitalul Clinic de Recuperare şi la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon au fost efectuate ample lucrări de reabilitare şi modernizare, dar şi achiziţii de aparatură medicală. Investiţiile în sistemul medical vor continua şi în 2015.

Recuperare (10) Recuperare (12)Pe segmente
Spitalul Clinic de Recuperare a beneficiat în 2014 de lucrări de investiţii în valoare de 1.794.000 de lei, defalcate pe trei mari segmente: reparaţii capitale, dotări cu mobilier şi achiziţionarea de aparatură medicală. Astfel, 330.000 de lei au reprezentat costurile reparaţiilor efectuate la secţia de ortopedie, constând în recompartimentarea secţiei, reabilitarea instalaţiilor electrice, modernizarea instalaţiilor sanitare, schimbarea tâmplăriei şi reabilitarea instalaţiei termice. De asemenea, aproximativ 320.000 de lei au fost alocaţi pentru recompartimentarea etajului 7 al clinicii, modernizarea blocului operator de la etajul 1 şi reabilitarea instalaţiei electrice de la etajul 3.

Aparatură medicală de vârf
Totodată, pacienţii beneficiază de 16 noi paturi de spital cu toate dotările necesare unui repaos recuperator. Peste 1.000.000 de lei au fost alocaţi procurării de aparatură medicală modernă, precum sisteme de testare a efortului, biciclete ergonomice, unitate electrochirurgie pentru chirurgie ortopedică cu accesorii, sistem de iluminare chirurgical etc. În plus, au fost efectuate lucrări de modernizare a triajului, în aşa fel încât accesul pacienţilor la serviciul medical să fie cât mai simplu.

Parhon (3)Acces pentru ambulanţe
Una dintre cele mai mari unităţi sanitare din Iaşi şi din Moldova, Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon reprezintă o prioritate bugetară pentru municipalitatea ieşeană. În 2014, aici a fost finalizată o necesară şi modernă Unitate de Primire Urgenţe, ce a presupus, printre altele, construirea unei rampe de acces pentru ambulanţe şi persoanele cu dizabilităţi. Pentru această investiţie majoră au fost alocaţi 700.000 de lei din exerciţiul bugetar al anului 2014. De asemenea, tot în cursul anului trecut, a fost achiziţionată aparatură medicală în valoare de 50.000 de lei, îmbunătăţindu-se astfel nivelul calitativ al actului medical.

Şi pentru 2015
Cele două spitale vor continua să fie modernizate şi în urma investiţiilor stabilite în bugetul anului 2015. Spitalul Clinic de Recuperare va avea un nou sistem de iluminare chirurgical în valoare de 168.600 de lei, urmând a fi continuate lucrările de reparaţii capitale în diverse secţii ale spitalului, costul acestora fiind estimat la circa 1.000.000 de lei. De asemenea, la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon vor fi efectuate lucrări de sistematizare verticală în zona accesului ambulanţelor, precum şi de reabilitare a casei scării din clădire, lucrări pentru care sunt prevăzute fonduri de aproximativ 600.000 de lei. Anul 2015 va consemna o altă investiţie importantă în sănătate efectuată din bugetul local, respectiv repararea capitală şi consolidarea pasarelei de trecere dintre Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţe Spiridon şi celelalte clinici ale spitalului, costurile fiind estimate la 250.000 de lei. „Prin investiţiile făcute în unităţile spitaliceşti ale oraşului, municipalitatea încearcă să creeze un cadru propice asigurării asistenţei medicale, cât mai aproape de standardele europene. La eforturile care ţin de infrastructură se adaugă calitatea personalului medical, pe care ni-l dorim tot mai bine pregătit”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iaşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*