Axa Sud, la stadiul reglajelor fine

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/12/2015

Pasajul Nicolina, ultimul obiectiv de investiţii al amplului proiect european Axa Sud, este la stadiul lucrărilor de final. Reţeaua fir contact pentru tramvaie este completă şi, de la finalul săptămânii trecute, a fost pus în funcţiune noul sistem de iluminat public. Totodată, şi cele două rampe dinspre Podu Roş au fost terminate.

01Ce s-a făcut recent
Faţă de înfăţişarea iniţială, pasajul a fost complet transformat. A trecut prin lucrări de consolidare a structurii ce a inclus şi un nou sistem de scurgere a apelor pluviale, a fost asfaltat şi are acum montată o nouă infrastructură pentru tramvaie. În etapele recente, lucrări s-au desfăşurat pentru amenajarea rampelor pietonale şi a pistelor de biciclişti din laterala structurii vechi, în partea dinspre Podu Roş. Aici au fost montate la parapet panouri fonoabsorbante şi au fost pavate trotuarele spre intersecţia cu Aleea Rozelor. Nu în ultimul rând, acum pasajul are un nou sistem de iluminat public, cu stâlpi montaţi în exteriorul său şi corpuri de iluminat moderne. Aceştia susţin şi reţeaua fir contact pentru tramvaie, montată în cursul săptămânilor trecute. Pe de altă parte, pe toate lateralele pasajului au fost puse şi noi elemente de parapet, iar deasupra bulevardului Nicolae Iorga au fost amplasate litere cu iluminat ce formează numele pasajului.

Modernizare amplă
Proiectul Axa Sud (Podu Roş – CUG) a avut o finanţare totală de aproximativ 74,4 milioane lei, în majoritate acoperită de fonduri nerambursabile. Sub denumirea „Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud”, proiectul a adus în CUG infrastructură de tramvai, acest mijloc de transport fiind suspendat în zonă încă din 1996. A fost astfel montată linie nouă concretizându-se în 8 kilometri cale simplă de tramvai. De asemenea a fost reabilitată reţeaua stradală pe o suprafaţă de 66.000 metri pătraţi, aferentă străzii şi şoselei Nicolina, a fost consolidat şi reabilitat pasajul suprateran şi a fost asfaltat rondul din Podu Roş. În acelaşi timp, au fost modernizate trotuarele pe 30.000 metri pătraţi şi au fost realizate piste de biciclete pe ambele sensuri de mers, din Podu Roş în CUG.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*