Axa Sud: A început montarea liniilor de tramvai

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/10/2013

Liniile de tramvai au apărut din nou în CUG. În cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a şoselei Nicolina – CUG este prevăzută şi montarea căii de rulare, pentru a reintroduce tramvaiul în această zonă. Circulaţia vagoanelor a fost suspendată în CUG – Nicolina din 1997 din cauza stării defectuoase a căii de rulare.

Podu Ros_CUG (15)Puse pe poziţii

Proiectul cu finanţare europeană Axa Sud, iniţiat de Primăria Iaşi, a fost oportunitatea financiară prin care tramvaiul va reveni în transportul public din zonă. Deocamdată, de săptămâna trecută, a fost montată pe amplasament calea de rulare şi au început primele suduri între segmentele de linie. Până la finele acestui an, constructorul intenţionează să aşeze linia nouă pe o lungime de aproximativ un kilometru. Urmează, în cazul în care vremea va permite, să fie turnat şi betonul pe tronsonul liniilor montate.

Evoluţie rapidă

Firmele de construcţii care lucrează în zonă şi-au propus ca în acest an să toarne şi stratul de uzură al carosabilului pentru a rezolva complet intersecţiile din zona superioară a şoselei Nicolina. În această vară, au fost asfaltate ambele sensuri de mers de la pod Nicolina până în zona Tehnopolis şi au demarat săpăturile la linia de tramvai. În luna septembrie, s-a lucrat în ritm alert la pregătirea structurii suport a liniilor de tramvai şi a turnării zidurilor de sprijin, procedura fiind aproape finalizată pe tot tronsonul şoselei. De săptămâna trecută, pe ruta Biserica ”Înălţarea Domnului” – Rond Vechi CUG, au fost montate plasele de armare şi traversele şi au fost amplasate segmentele de şină nouă de tramvai.

Podu Ros_CUG (10)Totodată, au început şi sudurile la şină, pentru această operaţiune fiind adus un aparat special.

Cablurile vor fi îngropate

În paralel cu lucrările la linia de tramvai, pe tot tronsonul şoselei Nicolina au început săpăturile pentru îngroparea reţelelor electrice, de cablu şi telefonie. Practic, pe porţiunea trotuarelor, constructorii montează tuburile şi canalele de vizitare pentru ca reţelele de utilităţi care sunt acum amplasate pe stâlpi să fie trecute în subteran. În acest moment se lucrează la săpături pe zona Rond Vechi – Belvedere. De asemenea, pe pasajul Nicolina continuă reabilitarea sensului de mers dinspre Podu Roş spre CUG. După turnarea plăcilor de beton pentru structura pasajului, muncitorii montează în acest moment hidroizolaţia şi pregătesc stratul pe care se va turna asfaltul carosabilului.

Proiect finalizat în doi ani
Proiectul Axa Sud a fost demarat în acest an. Până în iulie 2015, vor fi înlocuiţi 8 kilometri linie simplă de tramvai, va fi reabilitată reţeaua stradală pe o suprafaţă de 66.000 mp, vor fi modernizaţi 30.000 mp de trotuare şi va fi amenajată o pistă pentru biciclişti cu o lungime de patru kilometri. Totodată, vor fi amenajate trasee pentru introducerea cablurilor de date, cu cămine de vizitare din 50 în 50 de metri. În paralel cu reabilitarea infrastructurii rutiere, vor avea loc lucrări de înlocuire şi consolidare a plăcilor pasajului, a pilonilor de susţinere şi a parapeţilor. Valoarea totală a proiectului este de 87,6 milioane lei, din care aproximativ 70 de milioane provin din fondurile europene nerambursabile.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*