ARGATU’: „De la început am simțit că trebuie să pun suflet și în concerte”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/01/2019

Un munte de energie. Astfel ar putea fi caracterizat Argatu’, unul dintre artiștii din marea familie creată de MC Bean, liderul trupei Subcarpați. Pe numele său real Andrei Argatu, tânărul din Fălticeni este student la Iași, la Facultatea de Medicină Dentară. Când nu învață, Andrei creează muzică și susține concerte la marile festivaluri de muzică din țară și chiar străinătate.

Despre Iași susține că a devenit a doua casă. De Capitala Moldovei îl leagă și colegul de scenă, ieșeanul Moș Martin (Ionuț Martinescu). Împreună cu acesta, tânărul de doar 25 de ani a reușit să lanseze cel de-al patrulea album, Volumul IV. Luna trecută artistul a organizat un concert de lansare și la Iași, ocazie cu care i-am luat și un scurt interviu.

 

Care este legătura ta cu muzica populară?

Începuturile ar fi de la străbunicul meu, care locuia în comuna Hârtop, de lângă Fălticeni, orașul meu natal. Am pornit de acolo, apoi recunosc faptul că am uitat de acele lucruri. Debutul meu muzical a fost cu hip-hop-ul. Ulterior, m-am retras spre zona electronică, din care am învățat foarte multe. În 2010 am descoperit trupa Subcarpați. După ce au lansat albumul de debut, am încercat să fac și eu aceeași tehnică de sampling. Așa după cum americanii au folclorul lor, au blues, jazz, soul și celelalte, așa avem și noi folclorul. Din 2012 până în 2015 am continuat singur, iar de trei ani s-a alăturat și Moș Martin.

Povestește un pic despre colaborarea cu Subcarpați.

Subcarpați o mare-mare familie, mare dragoste, mare susținere. Acum circa opt ani, Bean (Marius Andrei Alexe, cunoscut ca MC Bean, este fondatorul trupei Subcarpați și membru al trupei Șuie Paparude – n.r.) m-a invitat pe un album și am păstrat legătura chiar și astăzi. Am început cu puțini oameni, eram 5-6 persoane. Acum am ajuns la o brigadă de 50, s-a mărit tot „satul”. Bean găsește peste tot oameni talentați. Cum m-a găsit pe mine, așa îi găsește pe toți.

Eu sunt la distanță față de ei, sunt puțin separat, ei fiind la București. În plus, și facultatea îmi ia puțin din timp, mai ales că încerc să fiu serios și acolo. Sunt și în an terminal. Important este însă că suntem o familie foarte mare și frumoasă. Avem toți aceeași mentalitate, aceeași chimie. Ne susținem cum putem. Suntem uniți, sperăm să facem cât mai multe proiecte.

 

Există vreo legătură între cele patru albume ale tale?

Primul album a fost o inițiere. Al doilea a fost să arăt lumii că pot să duc mai mult decât un singur album. Cu al treilea album, alături de primele două, mi-am consacrat poziția în „brigada” mea și am arătat că suntem și că iubesc această familie. Al patrulea volum reflectă foarte mult experiența muzicală pe care am câștigat-o, experiența scenică, energia captată de la public și, în același timp, transpusă în estetica albumului. Am ales zona de coloană sonoră, încât să introduc ascultătorul, indiferent de nație, într-un film cu o rădăcină populară românească. Dacă ar fi să caracterizez albumele doar prin trei cuvinte, acelea ar fi: energie, sete și, dacă se poate spune așa, nesaturație.

Te gândești la al cincilea volum?

Am deja conturul pentru următorul album. Cu pași mici încep să-l constitui. După ce am finalizat ultimul album, am stat foarte mult să mă gândesc. Încă sunt în scouting mintal și auditiv.

 

Te-ai gândit cu cine vei colabora?

Da. În primul rând sunt oamenii din brigadă, dar și alții care vor mai apărea pe parcurs. Voi apela la cunoștințe, la oameni talentați, care încă nu sunt consacrați, care nu au fost găsiți de cine trebuie. Voi urma modelul lui Bean de a-i promova.

 

Unde este cel mai fain public?

Peste tot. Răspunsul este România. Sincer, este echilibru mereu. Mă refer aici și la românii din Diaspora.

De multe ori se spune că Argatu’ că faci cel mai frumos show din România. Dai foarte mult din tine pe scenă.

Mulțumesc din suflet celor care cred asta. Mai am multe de învățat. Din punctul meu de vedere primii sunt Subcarpați și după aceea ceilalți. Am simțit de la bun început că trebuie să pun suflet și în concerte.

 

Cum ai caracteriza Moldova?

Veselie, voioșie, primire călduroasă, ospitalitate extraordinară, Unire. Am multe cunoștințe din zona Republicii Moldova. De fiecare dată când ne vedem e bucurie, dragoste multă, îmbrățișări multe.

 

Ce legătură ai cu Iașul?

Am ales să fac studiile universitare, adică medicină dentară, la Iași. Mi-am format și aici rădăcini. Pentru mine Iașul este a doua casă. Iașul reprezintă ospitalitate, muncă, prietenie, unitate în comunitate și dezvoltare. Dezvoltare ar fi cuvântul cheie, se dezvoltă pe zi ce trece.

 

Moș Martin?

Îl știam de mai demult. Îmi trimisese niște piese să le ascult, chiar și pe stilul underground folclor. Mi-a plăcut foarte mult, a avut charismă, a avut energie, a transmis ceea ce a avut de transmis. L-am văzut cântând pentru prima dată la lansarea lui Macanache de acum vreo trei ani, din Fever (club din București – n.r.). Era împreună cu Studio AȘA, brigada foarte mare de MC din Iași, cărora le transmit multă dragoste pentru că au stat cu mine în studio și am muncit foarte mult. Pe atunci eram prieteni, dar nu știam că va cânta și el. Am observat și prezența lui scenică. A știut să transmită, să propulseze energia, să transmită mesajul și energia mai departe, la public. Atunci am zis că el este MC-ul de care am nevoie în concerte. Eu l-am văzut, eu l-am ales. La un album viitor voi lucra și cu Studio AȘA, pentru a susține cât mai mult „mișcarea” din Iași.

 

Hip-hop sau muzică electronică?

Ambele.

 

Modelele tale în viață sunt…

Tata și bunicul.

 

Care crezi că va fi viitorul tău?

Este împărțit între muzică și stomatologie, treabă pe care țin foarte mult să o finalizez. Nici gând însă să renunț la muzică, nu voi renunța niciodată la această parte a vieții mele.

Un interviu realizat de Marius Pârciu

(Fotografii preluate de pe pagina de Facebook și contul personal de Facebook ale artistului)

 

Comments

comments

Categoria: interviu

Cuvinte cheie:Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*