Archimedes, bilanţul unui proiect de succes

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/12/2012

Municipiul Iaşi a implementat cu succes proiectul european Archimedes, care a pus accent pe asigurarea unui transport public curat şi eficient energetic. În cadrul conferinţei de final a proiectului, programată în sala mare a Primăriei Iaşi, au fost prezentate beneficiile pe care programul le-a adus transportului public ieşean. Programul Archimedes, lansat la sfârşitul anului 2008, a vizat transformarea radicală a condiţiilor de deplasare pe ruta Agronomie – Tudor Vladimirescu.

Facilităţi în trafic

În cadrul proiectului, au fost echipate 30 de autobuze de mare capacitate (100 locuri) cu instalaţii ce folosesc combustibili alternativi (GPL), au fost instalate automate de vânzare tichete de transport, au fost transformate 10 microbuze în favoarea persoanelor cu dizabilităţi şi 50 de staţii au fost special amenajate pentru accesul neîngrădit al persoanelor în cauză la transportul public. Totodată, 40 de echipamente de avertizare audio au fost instalate în 16 intersecţii, a fost dezvoltat sistemul de semaforizare a 15 intersecţii pe Coridorul CIVITAS şi s-a realizat delimitarea de benzi rezervate mijloacelor de transport public (autobuze, tramvaie, taxiuri).

11 km piste biciclişti

În zona Tudor Vladimirescu – Splai Bahlui au fost semnalizate piste pentru biciclete (11 km), în paralel cu această acţiune desfăşurându-se o campanie de promovare a utilizării bicicletei şi o campanie de promovare a transportului public (în şcoli şi universităţi) realizate prin hărţi, ghiduri şi broşuri (bicicleta prezentată în imagini pozitive, bicicleta folosită de personalităţi, persoane publice). În acelaşi timp, în 100 de mijloace de transport public au fost instalate sisteme de supraveghere video, 100 de autobuze şi tramvaie au fost echipate cu sisteme GPS şi a fost creată o nouă rută de transport Ciurea – Iaşi.

……………

Măsurile ce au fost luate în cadrul proiectului european Archimedes pun în prim plan cetăţeanul, care trebuie călătorească în siguranţă şi care trebuie fie deschis la utilizarea de mijloace de transport alternative. Sistemul şi echipamentele care au fost implementate în cadrul acestui proiect aduc avantajele utilizării tehnologiilor de ultimă generaţie. Sper ca ieşenii înţeleagă demersul nostru este de a eficientiza transportul public, pentru prioritatea noastă este cetăţeanul Iaşului, care trebuie beneficieze de o călătorie în condiţii cât mai bune, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*