Andrei Ivanţoc, militant unionist

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/03/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

Politician român-moldovean, Andrei Ivanţoc a luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului din Transnistria.

Lupte la Tiraspol

Născut la data de 9 martie 1961 în satul Opaci din raionul Căuşeni, Andrei Ivanţoc s-a aflat în perioada 1990-1992 printre membrii rezistenţei româneşti a organizaţiei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova condus de Ilie Ilaşcu şi care se opuneau separării Transnistriei de Moldova, considerându-se români. Cei patru militanţi unionişti pro-români (Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco) au fost acuzaţi ca făcând parte din aşa-numitul grup „Ilaşcu”, care a fost acuzat de terorism şi instigare la răsturnarea puterii autoproclamate de la Tiraspol de către regimul separatist pro-rus din Trasnistria. Grupul „Ilaşcu” a participat activ la luptele armate în timpul războiului moldo-rus din Transnistria. Andrei Ivanţoc a fost arestat de către separatiştii transnistreni cu ajutorul serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse (GRU) la data de 2 iunie 1992.

Temniţă grea

Imediat după arestare, cei patru militanţi au fost închişi în arestul Miliţiei din Tiraspol. Ei au fost deţinuţi în condiţii inumane şi degradante: timp de luni de zile au fost ţinuţi în frig, anchetaţi fără avocat şi ţinuţi sub izolare. Mărturiile le-au fost smulse în condiţii de tortură şi de intimidări. În urma Procesului început în aprilie 1993, pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a considerat ca fiind injust, Procuratura Transnistriei a cerut condamnarea la moarte a lui Ilaşcu, Ivanţoc şi Petrov-Popa. Acuzaţii au declarat că nu recunosc autoritatea curţii şi a Justiţiei din Transnistria şi au considerat procesul drept o “farsă judiciară”. La data de 9 decembrie 1993, Curtea Supremă de Justiţie din Transnistria l-a găsit pe Andrei Ivanţoc “vinovat” de acte teroriste şi l-a condamnat la 15 ani de temniţă grea. Şi-a executat sentinţa la Închisoarea nr.2 din oraşul Tiraspol. În anul 2004, OSCE şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg au hotărât că Transnistria şi Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt detenţiei arbitrare a reclamantilor – Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa – membri ai Grupului Ilaşcu aflaţi în închisorile transnistrene de peste 12 ani şi să asigure imediat punerea lor în libertate. Andrei Ivanţoc a devenit cetăţean român în anul 2001, deşi era aflat în închisoare.

Viaţa publică

În anul 2005, Ivanţoc a participat la alegerile parlamentare din Republica Moldova ca şi candidat independent (rămânând în închisoare), dar nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi ales. În martie 2005 a fost propus de deputaţii Partidului Social-Liberal pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, dar candidatura lui n-a întrunit numărul necesar de semnături (15 deputaţi din 101) pentru a fi înaintată oficial. El a fost eliberat la 2 iunie 2007, după momente de haos şi derută la graniţa transnistreană. În prezent, Andrei Ivanţoc locuieşte la Chişinău. La data de 3 iulie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a decorat la Palatul Cotroceni pe Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. El a menţionat dragostea de ţară, eroismul şi dorinţa de sacrificiu pentru poporul, de care au dat dovadă cei trei patrioţi. Andrei Ivanţoc a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi în anul 1993.

„Am spus şi spun şi acum că, dacă timpul s-ar întoarce înapoi, tot aşa aş face, dar cu o altă gândire poate, mai bună. Îmi pare rău că suntem ocupaţi şi mă doare că nu se face nimic. ” – Andrei Ivanţoc

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*