Andreea Marin: „Îmi plac oamenii şi poveştile lor”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/09/2016

De o energie fantastică, mereu surâzătoare şi optimistă, Andreea Marin nu este numai un brand celebru de televiziune, ci şi o femeie profund angajată social, implicată în numeroase campanii umanitare. Cu un rafinament desăvârşit, elegantă în tot ceea ce face, delicată, dar totuşi puternică, Andreea Marin ne îndeamnă zi de zi să preţuim viaţa, înfrumuseţându-ne trăirile prin simplitate, dragoste de semeni şi curăţenie interioară.

andreea-marin-gradina-2

– În urmă cu 20 de ani, în 1996, încheiaţi la Iaşi emisiunea „Ţara lui Piticot”, o lume în care copiii, dar şi părinţii, descopereau în Andreea Marin chipul angelic al unei zâne exuberante, pusă pe şotii. Nu am exagera cu nimic dacă am spune că aţi rămas neschimbată, având aceeaşi bucurie de a fi aproape de oameni şi de sufletul lor. Care este secretul menţinerii acestei prospeţimi sufleteşti, în contextul unei cariere de televiziune şi unei vieţi sociale deosebit de solicitante?

Poate necazurile care nu m-au ocolit şi m-au ţinut cu picioarele pe pământ şi cu credinţa în suflet. Poate dorinţa, recăpătată în jurul vârstei de 40 de ani, de a începe o nouă viaţă după schimbări profunde ce au survenit pe drumul meu. Sau poate înţelepciunea căpătată în ultimii ani şi dorinţa de a fi un model bun de urmat pentru copilul meu, de a nu-l dezamăgi. Dar şi rădăcinile pe care nu le-am uitat, cei 7 ani sănătoşi de acasă au contribuit la ceea ce sunt astăzi.

andreea-marin-gradina

  • Difuzată timp de 9 ani, în 18 sezoane, emisiunea „Surprize, surprize” s-a dovedit a fi un succes fabulos, devenind cel mai popular show de televiziune din România. În tot acest timp, aţi întâlnit situaţii de viaţă extreme, cazuri la limită, drame, dar şi bucurii. Această experienţă complexă pe care aţi trăit-o pe platouri, văzând atâta suferinţă printre semeni, v-a condus la motto-ul de astăzi, „Preţuieşte viaţa”? Vă aduceţi aminte de vreun caz pe care să nu-l fi reuşit a-l aduce la un deznodământ fericit? În spatele optimismului de pe platou, ce se întâmpla în sufletul Andreei Marin?

Porţile Surprizelor, în spatele cărora trăiam emoţiile fiecărei seri de sâmbătă, au ascuns şi lacrimi pe care nu le lăsam să curgă la vedere. Porţile se deschideau şi eu intram cu un zâmbet larg, pentru că am gândit întotdeauna că nu trebuie să pun necazurile mele pe umerii celor care aşteaptă să le aduc optimism şi veşti bune. Pentru că viaţa mea e ca a oricărui om: şi cu bucurii, dar şi cu tristeţi. Nu ţine cont de strălucirea aparentă a meseriei. Nu am, însă, regrete. Cred că fiecare lecţie de viaţă are rolul ei.

andreea-si-nadia

  • Sunteţi implicată în numeroase proiecte umanitare, de promovare a valorilor umane, de respectare a condiţiei femeilor din România. Se poate spune că spiritul zânei Surprizelor nu v-a părăsit, dimpotrivă, a căpătat o nuanţă chiar mai concretă. Care este motorul, motivaţia care vă menţine în aceste activităţi deloc uşoare, care presupun un consum nervos imens, o amplă expunere publică în urma căreia deveniţi o ţintă a presei de cancan?
  • andreea-alb-negru

Faptul că nu vreau să mă las schimbată de vremurile cenuşii pe care le trăim. Că vreau să păstrez curăţenia mea interioară şi crezul meu, chiar într-o lume care a devenit din ce în ce mai superficială şi interesată să obţină avantaje din orice. Şi pentru că eu cred că suntem oameni doar în măsura în care şi dovedim asta cumva.

andreea-marin-iasi

  • Revenind la Iaşul adolescenţei dumneavoastră, ce amintire vă stăruie printre gânduri din acea perioadă? Aţi urmat cursurile de informatică ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza, dar, totuşi, aţi ales televiziunea. La ce visa în acei ani Andreea Marin?

Televiziunea a fost o întâmplare care mi-a schimbat viaţa de viitor informatician. M-am îndrăgostit iremediabil şi neaşteptat pentru mine de posibilitatea aceasta aproape miraculoasă de a transmite în orice colţ de lume mesaje profunde şi de a schimba vieţi, combinând cu sufletul şi mintea trei ingrediente: imaginea, sunetul şi forţa cuvintelor. E o meserie care-ţi dă şansa să laşi ceva valoros în urmă, dacă nu suferi de autosuficienţă şi ştii că ai mereu de învăţat ceva.

  • Sunteţi un brand incontestabil al mediei româneşti, fiecare mişcare vă este urmărită de presă, aveţi activităţi extrem de diverse şi care presupun alocări importante de timp, energie, atenţie. Cum obişnuiţi să vă relaxaţi după o zi foarte plină în evenimente?

Alături de fetiţa mea, care e sufletul meu, de soţul meu, în jocuri şi activităţi casnice. Îmi plac pianul, cititul, călătoria… Şi îmi plac oamenii şi poveştile lor.

andreea-marin-gala

  • Aţi făcut surprize plăcute pentru mii de români, aducând bucurie în sufletul lor. Dacă ar fi să priviţi în urmă, aveţi vreun moment în viaţă în care aţi fi vrut să aveţi parte de o surpriză frumoasă, dar nu s-a întâmplat acest lucru?

Sigur că am visat uneori şi lucruri care nu s-au întâmplat încă. Dar Dumnezeu are grijă de toate, la timpul lor. Care nu e neapărat să fie atunci când credem noi că e bine. Am încredere în El.

Un interviu de Gabriel Andronache

 

andreea-marin-radio-itsy-bitsy-foto-cristina-nichitus-roncea-72-2

O viaţă dedicată semenilor

În urmă cu 20 de ani, Andreea Marin părăsea studiourile TVR Iaşi, unde realizase o emisiune cu mare succes la publicul de toate vârstele, “Ţara lui Piticot”. Din 1999, devine gazda celui mai popular şi longeviv show de televiziune din România, „Surprize, surprize”. Timp de nouă ani, emisiunea a doborât toate recordurile de audienţă, fiind urmărită cu emoţie de milioane de telespectatori. Andreea Marin şi-a desăvârşit cariera de jurnalist realizând documentare și interviuri speciale pe continente diferite (la Hollywood, în Asia înainte și după tsunami, Irak, Cuba, Kenya, Tanzania, Niger, Republica Centrafricană, Coastă de Fildeș etc). De asemenea, a marcat pionieratul campaniilor umanitare în România, ca inițiator, promotor și producător, adunând sume impresionante pentru oameni aflați în situații de criză, în țară și în străinătate (Asia și Africa). În 2001, devine prima jurnalistă din România care atinge cel mai înalt vârf al Africii, urcând pe Kilimanjaro, iar în 2006, după mai mulţi ani de voluntariat, este numită primul Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF România. A făcut înconjurul lumii pentru a realiza documentare precum „Kilimanjaro – Acoperişul Africii”, „Irak – Batalionul Şoimii Carpaţilor”, „Thailanda – Înainte şi după tsunami”, „Cuba – Ultimul bastion comunist”. În prezent, în calitate de preşedinte fondator al fundaţiei „Preţuieşte viaţa”, Andreea Marin derulează numeroase campanii umanitare, orientate în special pe probleme de sănătate şi educaţie.

 

Comments

comments

Categoria: interviu

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*