Am avut zile multicolore în Iaşi: 10 culturi în 10 zile

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/06/2011

Festivalul de Muzica si Film >multicolor a revenit zilele trecute la Iaşi cu cea de-a treia ediţie, devenind un eveniment de referinţă pentru capitala culturală a Romaniei. Festivalul organizat de Iniţiativa Erasmus Iaşi (IEI) s-a desfăşurat în perioada 10-19 iunie 2011 atat în Parcul Copou cat şi pe Strada Lăpuşneanu din Iasi.

Ca noutate faţă de anii precedenţi, organizatorii evenimentului au adus două culturi debutante la acest festival: cultura britanică şi cultura arabă. Astfel, cele 10 culturi prezentate în cadrul evenimentului au fost: Spania, Portugalia, Ucraina, Japonia, United Kingdon, Franta, Germania, Siria (cultura araba), Rusia si Romania. Fiecare zi de eveniment a fost dedicată uneia dintre aceste 10 ţări, iar toate activităţile s-au desfasurat atat în aer liber, cat si în sala de Cultură “Mihai Ursachi”,  tocmai pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de persoane.

“Am dorit ca şi în acest an să aducem cât mai mulţi spectatori care să se bucure de serile multiculturale din Parcul Copou. Se pare ca am şi reusit şi am avut seara de seara în jur de 200 de participanţi, înfruntand zilele mohorate de la începutul festivalului. Am organizat zilnic şi tombole pentru participanţi, oferindu-le ocazia de a caştiga CD-uri cu muzica specifica celor 10 culturi, un abonament la Centrul Cultural Francez, foi de papirus sau un abonament pentru cursurile de învatare a limbii japoneze” ne-a declarat Cristian Haldan, Project Manager >multicolor.

Au rulat în cadrul festivalului urmatoarele filme: pentru Spania – filmul Camaron, Portugalia – Canção de Lisboa , Ucraina – Ой, не ходи Грицю (Ghita nu pleca), Japonia – Okuribito (Departures), Marea Britanie – The Best of British Animation Awards, Franta – Le liens du sang, Germania – Alles auf zucher, Siria – The border, Rusia – Unchiul Vanea si Romania – Nunta in Basarabia. De asemenea, înaintea difuzarii filmului reprezentativ pentru Ucraina, Rusia şi Romania spectatorii au putut să admire costumele traditionale  şi un spectacol artistic. Pentru a completa universul fiecărei culturi, în Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu” şi în Librăria-cafenea Avant Garde din Iaşi, au fost amenajate standuri speciale în care au fost expuse cărţi ale autorilor din „ţara zilei”.

Ca planuri pentru viitor, organizatorii si-au propus să organizeze acest festival şi-n alte oraşe ale ţării.

Parteneri Organizationali: Primăria Municipiului Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, JCI Iaşi, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Iaşi, Librarium, Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu, Soho Pub, Behlev, laviniabiberi.com, Laboratorul Ringier.

Parteneri Culturali: Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”, Goethe Zentrum, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Portugaliei în România, Institutul Camões, Centrul Cultural Francez Iaşi, Uniunea Ucrainenilor din România, Asociaţia Româno Japoneză Himawari, British Council Iaşi, Organizaţia Huţul-Eko, Comunitatea Ruşilor Lipoveni


***
Despre >Iniţiativa Erasmus Iaşi: IEI – Inițiativa Erasmus Iași  este prima organizație non-guvernamentală din Iași de acest profil, înființată în 2009 de către un grup de studenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza, cu scopul de a susţine și dezvolta schimburile de studenţi realizate prin intermediul programului Erasmus, la nivel local, în centrul universitar Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*