Albumul „Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)”, lansat la Primărie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/12/2018

Luni, 17 decembrie, la Primăria Municipiului Iași a avut loc lansarea albumului „Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)”, eveniment care face parte din proiectul „Traseul Memoriei”, implementat de Primăria Municipiului Iași, cu finanțare de la Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale. Beneficiind de o finanțare de 436 000 de lei, proiectul a constat în realizarea unui traseu istoric de punere în valoare a clădirilor monument istoric din Iași, în care au funcționat instituțiile Statului Român și principalele misiuni diplomatice din perioada Primului Război Mondial (1916-1918).

La evenimentul de lansare a albumului „Misiuni Diplomatice în România (1916 – 1918)”, au fost prezenți consuli și atașați ai ambasadelor Franței și Italiei, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Catolice, ai muzeelor, ofițeri ai Garnizoanei Iași, directori ai unităților de învățământ, manageri ai instituțiilor culturale, oameni de cultură, reprezentanți ai unor fundații, asociații și universități.

„Mulțumim Ministerului Culturii și Identității Naținale pentru că s-a atașat de o parte din proiectele Iașului. În noiembrie 2016 am demarat proiectul «Iași – capitala României 1916-1918», echipa implicată fiind condusă de Sorin Iftimi și de Aurica Ichim, pe atunci director al Muzeului Unirii. Această lucrare vine să completeze o panoplie de zeci de albume pe care le-am lansat în ultimii doi ani în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, în parteneriat cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi», Academia România și alte instituții culturale și edituri. Vom continua seria de evenimente dedicate procesului Marii Uniri până în anul 2020, având în vedere că semnarea Tratatului de Pace de la Trianon a avut loc în anul 1920. Cred că acest program al municipalității ieșene a deschis o ușă tinerelor generații, cărora le-am arătat cât de importantă este istoria României. Noi avem datoria și misiunea să lăsăm un fond documentar bine structurat pe adevăruri, iar de pe acest fundament să putem clădi o Românie pentru încă 100 de ani. Volumul «Misiuni Diplomatice în România 1916 – 1918» va rămâne o lucrare de referință pentru toate generațiile care vor urma”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale Gheorghe Popa.

„Am fost chemați să vedem pagini importante din istoria noastră de acum 100 de ani, totul printr-o carte frumoasă, semn al respectului pentru ceeea ce au făcut înaintașii noștri. Iașul este capitala culturală a României, capitala rezistenței noastre și, de ce nu, capitala salvării noastre naționale. Dacă Iașul nu ar fi existat, dacă Guvernul, Parlamentul României și Casa Regală nu ar fi lucrat aici, astăzi România nu ar fi devenit ceea ce este astăzi. La toate acestea trebuie să-i adăugăm pe cei care au îndrăznit să creadă în istoria României, devenind ei înșiși personaje emblematice. Oamenii aceștia au reușit prin capacitățile lor de a se dărui, de a ști, de a cunoaște, de a transmite idei, gânduri care au devenit parte integrantă a ceea ce a însemnat Marea Unire de la 1918. Iașul a fost un teatru care a respirat libertate și adevăr, amintind faptul că în Sala Teatrului Național «Vasile Alecsandri» s-au desfășurat lucrările Parlamentului României, iar multe ale spații din acest oraș au ajuns să fie folosite de statul roman în acele vremuri”, a punctat Gheorghe Popa.

Autorul albumului „Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)”, Sorin Iftimi, a arătat că pentru realizarea acestei lucrări au fost consultate mai multe colecții din cadrul celor mai importante instituții de cultură din țară.

„Suntem în fața unei realizări deosebite, a unei lucrări de anvergură. Cu sprijinul domnului primar Mihai Chirica și a colegilor din municipalitate, am reușit în ultimii doi ani să facem câteva lucrări interesante, publicând cinci albume cu privire la istoria Iașului din Primul Război Mondial. Prin acest album, pe care l-am lansat astăzi, am reușit să identificăm chipuri și clădiri neștiute. Totodată, am vrut să facem și un capitol introductiv privitor la secolul al XIX-lea, Iașul-consular, un fel de arc peste timp, pentru că acest album poate fi și o carte de vizită a orașului nostru. Am simțit nevoia evocării vremurilor în care în orașul nostru se aflau mai multe consulate, agenții, reprezentanțe diplomatice. Pentru a aduna atât de multe documente importante am apelat la principalele colecții din țară, la Arhivele Naționale, la Biblioteca Academiei Române, la Muzeul Militar, la Muzeul Național de Istorie a României. Fir cu fir, s-au adunat aceste documente importante, care au fost îmbrăcate cu o haină grafică deosebită. Conținutul a fost prezentat în trei limbi, așadar albumul poate fi considerat cu success o carte de vizită peste hotare, unde străinii ne pot redescoperi istoria”, a precizat istoricul Sorin Iftimi.

Albumul „Misiuni Diplomatice în România (1916-1918)” este o oglindă a Marelui Război care a marcat întreaga Europă la începutul secolului XX, dar este și o carte despre asumarea sacrificiului, despre prietenie, solidaritate și încredere, despre atmosfera extraordinară care a făcut posibilă un nou proiect de țară.

România a resimțit solidaritatea țărilor aliate prin Legațiile refugiate la Iași în acei ani: Franța, Rusia, Anglia, Statele Unite, Italia, Spania, Belgia, Grecia, Serbia și Elveția. Orașul nostru nu a fost un simplu loc de refugiu, ci un adevărat nucleu al rezistenței morale și al renașterii naționale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*