Al cincilea proiect important al Iaşului primeşte finanţare europeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/11/2010

Municipalitatea ieşeană a primit avizul pentru finanţare din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) pentru un nou proiect cu finanţare europeană cuprins în Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Iaşi (PIDPC).

Este vorba cel de al 5-lea proiect din PIDPC, după proiectele Axa de dezvoltare Nord – Sud Octav Băncilă (cu pasajul Octav Bancila), dezvoltarea Axei de Transport Est-Vest (cu pasajul subteran Mihai Eminescu), dezvoltarea Axei culturale, turistice şi istorice a municipiului Iaşi şi reabilitarea şi modernizarea zonei de agrement Ciric, cu valoare totala de aproximativ 72 milioane de euro.

Proiectul Centrului Tehnologic Regional are o valoare totală de 18.953.344 lei, din care 8.728.915 lei este partea de contribuţie a municipalităţii.

“Contractul de finanţare va fi semnat cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului atunci când vor decide aceştia, sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Apoi vor urma licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia centrului tehnologic. Rog oamenii politici ai partidului de guvernământ care tot încearcă să ne pună beţe în roate să ne lase măcar să lucrăm, dacă tot nu pot face nimic pentru acest oraş”, a spus primarul Gheorghe Nichita, referindu-se la încercările de blocare a proiectului de modernizare a zonei de agrement Ciric întreprinse de parlamentarii PDL Dumitru Oprea şi Nicusor Păduraru.

Centrul Tehnologic Regional va fi în zona CUG, lângă Tehnopolis şi va consta în construirea a patru clădiri de 4.785 de metri pătraţi ale căror spaţii vor fi închiriate firmelor pentru cercetare şi transfer tehnologic.

Obiectivul specific al proiectului constă în realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor, care să reprezinte interfaţa între cercetare si industrie în domeniul prioritar de dezvoltare a Regiunii de Nord Est, anume producţia industrială.

Centrul va oferi următoarele servicii:

  • Servicii de închiriere spaţii birouri pentru cercetare si transfer Tehnologic
  • Servicii de închiriere spatii pentru aplicaţii practice firmelor din ramurile componente ale domeniul prioritar de dezvoltare al Regiunii de Nord Est si celor dezvoltatoare care sprijină ramurile componente ale domeniul prioritar de dezvoltare al Regiunii de Nord Est;
  • Servicii de închiriere spaţii de tip laborator specializat pentru testare;
  • Servicii de consultanţă

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt agenţii economici din municipiul si judeţul Iasi în special si din Regiunea de Nord Est în general, interesaţi de valorificarea potenţialului de cercetare a ramurilor componente ale domeniului prioritar de dezvoltare identificat si care pot apela la serviciile structurii de sprijinire a afacerilor si care vor fi găzduiţi în Centrul Tehnologic Regional, în special IMM-urilor din care: firme din domeniului prioritar de dezvoltare al Regiunii de Nord Est si anume producţie industrială, cu ramurile componente: electronica, electrotehnica, energetica, construcţii de masini si unelte, prelucrarea lemnului, farmaceutică si prelucrarea produselor agroalimentare, firme dezvoltatoare care sprijină domeniului prioritar de dezvoltare al Regiunii de Nord Est si anume producţie industrială, cu ramurile componente: electronica, electrotehnica, energetica, construcţii de masini si unelte, prelucrarea lemnului, farmaceutică si prelucrarea produselor agroalimentare.

Centrul va fi o structură de sprijinire a afacerilor sub forma unui Centru Tehnologic axat pe oferirea de facilităţi pentru dezvoltarea activităţilor economice bazate pe cunoastere, care va reprezenta un cadru favorabil stimulării, dezvoltării si promovării mediului de afaceri, cu precădere al IMM-urilor, inclusiv microintreprinderi la piaţa caracteristică.

Centrul va beneficia de următoarele componente: spaţii birouri pentru cercetare si transfer tehnologic, spaţii pentru aplicaţii practice ale procesului de transfer tehnologic, spaţii de tip laborator specializat pentru testare, meeting room, spaţiu comun pentru relaxare, spaţii specific dotate de depozitare şi parcare la nivelul solului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*