Ajutoare alimentare pentru iesenii defavorizati

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/10/2010

Începând cu data de 1 noiembrie 2010, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară va demara aplicarea prevederilor H.G. nr.600/2009, respectiv distribuirea produselor alimentare (făina de grâu, mălai, paste făinoase, biscuiţi, zahăr, lapte praf) care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate.


Pentru perioada ianuarie – iunie 2010, a fost identificat un număr de 20.184 beneficiari incluşi  într-una din categoriile stabilite la art.3, alin.(1) din H.G. nr.600/2009, respectiv:

1.      986 persoane care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

2.      4.173 şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare;

3. 5.599 pensionari ai sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună;

4.      9.426 persoane cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate.

În situaţia în care o  persoană se regăseşte la acea dată în mai multe din categoriile de mai sus (art. 3, alin. 2), aceasta va beneficia de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor.

Pentru anul 2010, acest program european aduce ca noutate doar soiurile de produse alimentare (au fost adăugate 4 produse : mălai, biscuiţi, paste făinoase, lapte praf, pe lângă cele de anul trecut), menţinându-se categoriile de beneficiari din anul 2009.

Având în vedere că, în spaţiile de depozitare amenajate de Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi nu există cel de al 6 lea produs stabilit pentru anul 2010, respectiv laptele praf, precum şi faptul că nu sunt informaţii precise referitoare la perioada de transportare către Iaşi a laptelui praf, începând cu data de 1 noiembrie 2010 va începe distribuirea pentru celelalte 5 ajutoare alimentare.

Pentru evitarea aglomeraţiei la ghişeele punctelor de distribuţie, preîntâmpinarea unor aspecte de ordin medical de urgenţă, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi, va asigura distribuirea a 5 produse alimentare (făina de grâu, mălai, paste făinoase, biscuiţi, zahăr) către beneficiarii H.G. nr.600/2009, după cum urmează :

1. la depozitul Vitalef – bld.Chimiei, nr. 12 – pentru şomerii, pensionarii, persoanele cu handicap grav şi accentuat, ale căror nume încep cu literele :  A, B,C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M

2. la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi din şos. Naţională nr. 43, (” Piramida lui Dubeţ”) pentru :

– beneficiarii de venit minim garantat

– şomerii, pensionarii, persoanele cu handicap grav şi accentuat, ale căror nume încep cu literele :N, L samd.

Program de lucru pentru ambele spaţii de distribuire: luni-vineri, între orele 08,00-16,00.

Cantitatea de produse alimentare pe care o va primi fiecare beneficiar este de:

–          14 kg făină de grâu

–          7 kg mălai

–          3,6 kg paste făinoase

–          1,3 kg biscuiţi

–          1 kg zahăr

–          1 Kg lapte praf.

Referitor la distribuirea laptelui praf, (1 kg pentru fiecare persoană), instituţia noastră va informa beneficiarii, în timp optim, pentru o nouă programare, în momentul în care la cele două spaţii de depozitare va exista şi al 6 –lea produs.

Informaţii suplimentare privind modalitatea de distribuire a ajutoarelor alimentare vor fi comunicate periodic în mass-media locală, la centrele de informare de cartier, la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi (str. Mitropolit Varlaam nr. 54 şi şos. Naţională nr. 43) şi pe site-ul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi (www.dac-iasi.ro).

Comments

comments5 Comentarii

 1. Steliana trofin

  As dori sa va aduc la cunostinta neregulile care deja au loc la distribuirea ajutoarelor alimentare:
  in ziua de 03.11.2010 am stat la coada obisnuita(asa cum se face la noi ,romanii)de dimineata,am asteptat sa mai fie descarcate niste pachete de paste fainoase apoi ,cuminte mi-am asteptat randul la “marele depozit”.Intre timp au incercat sa mai intre niste “romani “peste rand ,a iesit scandal dar….am ajuns sa predau buletinul pentru verificarea listei….
  Toate persoanele ridicau ce le era pus in cutii si “haideti repede ca ne grabim”….Asa am ajuns acasa la copii care asteptau sa vada ce “bunatati “am adus:14 kg faina grau,malai-7 kg,si apoi au inceput “bucuriile”:
  in loc de 1.3 kg biscuiti am primit -10(zece)pachete de cate 100 g biscuiti=1 kg biscuiti(in loc de 1.3 kg
  -4 pungi paste fainoase de cate 400g=1.6 kg paste(in loc de 3.6kg)
  -0(zero)kg zahar in loc de 1(unu)kg

  Lapte praf ….in ochi

  As vrea si eu sa stiu daca le este bine cand mananca hrana furata de la gura copiilor mei cei ce sunt angajati ca sa fie corecti fata de oamenii care sufera?Ce fac cei de la primarie cu astfel de oameni?Eu as vrea sa muncesc cinstit dar nu am pilele pe care le au hotii care acum lucreaza bine merci si fura oamenii la fel de bine merci si le merge tot inainte….
  Cum ma puteti ajuta sa primesc ceea ce mi s-a furat?Eu am fost de buna credinta si am zis ca nu stau in drum sa-i verific pe angajatii vostri,care traiesc din contruibutiile noastre!
  Ce masuri ve-ti lua?

  Va fi ca si pana acum ,nu?Alta proasta care a luat plasa si acum se plange…

 2. Curierul de Iasi

  Sesizarea dumneavoastra a fost transmisa spre verificare.
  Veti primi un raspuns pe email la adresa pe care ati lasat-o.

  Cu stima,
  Echipa Curierul de Iasi

 3. Maria

  Buna ziua! Am si eu o nelamurire, cei care beneficiaza de 2 pensii poate primi acest ajutor alimentar? Cunosc o persoana care primeste 2 pensii, una de handicapat si cealalta pentru vechimea in campul muncii si beneficiaza de acest ajutor. E posibil??
  Multumesc anticipat!

 4. Maria

  *poate – pot

 5. Curierul de Iasi

  Intrebarea dumneavoastra a fost transmisa colegilor care se ocupa.
  Veti primi un raspuns pe email la adresa pe care ati lasat-o.

  Cu stima,
  Echipa Curierul de Iasi
*