Acţiuni de verificare în rândul taximetrelor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/06/2012

În luna mai, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Siguranţa Circulaţie au desfăşurat mai multe acţiuni de control pentru identificarea conducătorilor auto care desfăşoară activităţi de transport în regim de taxi şi nu respectă normele legale.

În urma verificărilor efectuate, în perioada de referinţă, poliţiştii locali au aplicat 26 sancţiuni contravenţionale cu o valoare de peste 10.200 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003, rep. cu privire la transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Conform actului normativ menţionat, taximetriştii au fost sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 100 şi 1.500 lei, pentru lipsa atestatului pentru transport persoane, pentru că nu deţineau autorizaţiile de funcţionare sau nu au eliberat bonuri fiscale la finalul curselor. De asemenea, poliţiştii locali au aplicat sancţiuni contravenţionale şi lipsa ecusonului de identificare a conducătorului auto, care potrivit actului normativ menţionat trebuie să fie amplasat într-un loc vizibil.

Având în vedere că tot mai multe persoane au sesizat că sunt nemulţumite de conduita taximetriştilor în trafic, poliţiştii locali vor continua acţiunile de control pentru a fi asigurat unserviciu de taximetrie în siguranţă cu respectarea legislaţiei.

Sancţiuni zilnice pentru persoanele care distrug parcurile de joacă

Având în vedere că în ultima perioadă au fost amenajate şi modernizate mai multe parcuri de joacă pentru copii, poliţiştii locali acţionează zilnic pentru a preveni distrugerea acestora şi asigurarea unui climat de siguranţă publică persoanelor care folosesc aceste spaţii pentru agrement.

Cu această ocazie,  cele mai multe abateri au fost constatate pentru utilizarea echipamentelor de joacă fără a fi respectată limita de vârstă inscripţionată pe panoul informativ situat la intrarea în parc, fapt ce duce la degradarea echipamentelor de joacă. În atenţia politistilor au fost şi grupurile de tineri, care se formează în aceste locaţii pentru a consuma băuturi alcoolice, ulterior tulburând liniştea publică şi  distrugând mobilierul special amenajat.  În acest sens, în luna mai, lucrătorii de poliţie au depistat şi sancţionat contravenţional 168 de persoane, care nu au respectat prevederile H.C.L.M. Iaşi nr. 338/2006- cu privire la regulamentul de organizare şi funcţionare a spaţiilor de joacă pentru copii. Pentru faptele comise, conform actului normativ menţionat au fost aplicate amenzi cu  valoare de peste 24.000 lei.

Ţinând cont de numărul mare de parcuri pentru copii amenajate în municipiul Iaşi, iesenii sunt rugati să semnaleze prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale, la nr. de telefon 0232.232099, atunci când sunt încălcate prevederile Regulamentului de Funcţionare a Parcurilor de Joacă, pentru a dirija operativ la adresa indicată un echipaj de poliţie în vederea dispunerii măsurilor legale.

O nouă campanie pentru punerea în legalitate a persoanelor cu acte de identitate expirate

În această perioadă, poliţiştii locali din cadrul Biroului Evidenţa Persoanelor au demarat o nouă campanie pentru punerea în legaliate a persoanelor cu acte de identitate expirate , precum şi a minorilor cu vârsta peste 14 ani, care nu deţin acte de identitate. Această acţiune se desfăşoară conform atribuţiilor pe care poliţiştii locali le au potrivit Legii Poliţiei Locale şi în urma protocolului de colaborare încheiat între Directia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi şi instituţia Politiei Locale.

Cu această ocazie, poliţiştii locali în baza datelor furnizate de către D.L.E.P. Iaşi procedează la informarea unui număr de 2296 persoane cu privire la faptul că în primul trimestru al anului 2012, termenul de valabilitate a cărţilor de identitate le-a expirat sau nu deţin acest document şi este necesar să dispună măsuri de intrare în legalitate. De asemenea, aceeaşi procedură este aplicată şi pentru minorii, care deşi în perioada menţionată, au împlinit vârsta de 14 ani nu s-au prezentat la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi, pentru a depune dosarul în vederea obţinerii actului de identitate.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*