Accidentul de pe Arcu în ancheta municipalităţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/12/2013

Primarul Gheorghe Nichita a convocat în această după-amiază o şedinţă de urgenţă la Palatul Roznovanu, în urma incidentului în care au fost implicate două tramvaie ale Regiei Autonome de Transport Public din Iaşi.

Foto: George Vintilă

Foto: George Vintilă

La şedinţă au participat, pe lângă viceprimarii Mihai Chirica şi Marius Dangă, reprezentanţii RATP Iaşi (director general Marcel Ghercă, director tehnic Cristi Stoica, şeful secţiei şi şeful de depou din cadrul RATP), reprezentanţii Poliţiei Rutiere, reprezentanţii Poliţiei Locale şi directorul tehnic adjunct al Primăriei Iaşi, Laurenţiu Ivan.

Din primele cercetări, a reieşit că un scurtcircuit la reţea a lăsat fără curent electric două tramvaie în intersecţia Arcu – Râpa Galbenă. Tramvaiul aflat în rampă a fost scăpat de sub control de către vatman, care nu a acţionat la timp şi în mod corespunzător sistemele de frâne în caz de urgenţă.

Spre deosebire de acesta, vatmanul aflat la conducerea tramvaiului de la baza rampei a acţionat conform procedurii standard, blocând tramvaiul care rămăsese de asemenea fără curent electric. Mai mult, al doilea vatman a avut prezenţa de spirit de a alerta şi proteja călătorii aflaţi în vagonul său, dirijându-i în spate.

„Am observat clar două tipuri diferite de comportament ale vatmanilor. Primul vatman nu a ştiut cum să acţioneze într-o situaţie limită, încurcând manevrele de frânare ale vagonului. Cel de-al doilea vatman, aflat în situaţie similară, fără curent electric, a acţionat corect sistemul de frânare şi a protejat călătorii din vagonul său”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

În urma discuţiilor avute, edilul şef a decis înfiinţarea unei comisii tehnice, condusă de directorul tehnic adjunct Laurenţiu Ivan, din care mai fac parte profesorul Radu Drosescu (de la Univ. Tehnică „Gh. Asachi”) şi Valentin Mocanu (inginer mecanic în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei).

Comisia va verifica starea tehnică a celor două vagoane, dar şi modalitatea în care se face instruirea vatmanilor RATP (instrarea şi ieşirea din tură, reacţii în situaţii de urgenţă, comportament în timpul programului, legislaţie rutieră şi comportament în trafic)

„Toţi vatmanii trebuie să fie supuşi unor controale şi teste riguroase, nu doar în teoretic şi nu doar în depou. Am dispus ca toţi vatmanii să fie testaţi în mod practic şi să participe la şedinţe de simulare în teren a unor situaţii deosebite, cum ar fi ambuteiajele din trafic, condiţii meteo extreme, manevrarea vagoanelor în rampe sau pante în condiţii dificile. Sunt hotărât să iau toate măsurile necesare în plan administrativ, pentru ca asemenea incidente să nu mai aibă loc, iar toţi responsabilii, de la director general la vatman, să suporte consecinţele”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

 

Comments

comments

Categoria: circulatie,eveniment

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*