A fost inaugurat Centrul de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/05/2014

_MG_0226Pe 12 mai, luni, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei au inaugurat Centrul de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire „Sfântul Prooroc Zaharia”. La eveniment au fost prezenţi Romeo Olteanu, prefectul judeţului Iaşi, viceprimarul Gabriel Surdu, deputatul Cristina Nichita, deputatul Sorin Iacoban, reprezentanţi ai municipalităţii ieşene, precum şi alte autorităţi locale. „Într-o vreme în care punţile de comunicare dintre oameni sunt tot mai fragile, ajutorarea semenilor reprezintă o misiune socială mai mult decât necesară. Niciun efort nu e prea mare pentru a-i integra în societate pe cei mai puţin ajutoraţi. Săptămâna trecută, municipalitatea a mai inaugurat un centru pentru persoane defavorizate, realizat tot în colaborare cu reprezentanţii bisericii, în cartierul Cantemir”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iaşului.

_MG_0175

800 de persoane cu deficienţe de auz şi vorbire
Grupul ţintă îl reprezintă aproximativ 800 de persoane cu deficienţe de auz şi de vorbire din municipiul Iaşi. Din cei 800, circa 250 sunt persoane cu vârste între 18-35 ani, 200 cu vârste între 35-55 ani şi 350 membri au vârste între 55-90 ani. În altă ordine de idei, 180 dintre deficienţi sunt încadraţi în câmpul muncii, iar 200 persoane sunt fără loc de muncă, beneficiind de ajutorul social minim garantat (150 lei/lună). Aproximativ 50 sunt şomeri, absolvenţi ai Şcolii Profesionale din cadrul Grupului Şcolar V. Pavelcu, Iaşi, şi sunt încadraţi în gradul III de handicap, situaţie în care nu beneficiază de ajutorul social amintit (ajutorul se acordă doar persoanelor încadrate în gradele I şi II de handicap). În jur de 30 persoane beneficiază de pensii de boală, iar ceilalţi sunt pensionari.

Tipuri de servicii:

Serviciile pe care Centrul de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire „Sfântul Prooroc Zaharia” le oferă:
– servicii de consiliere şi asistenţă socială primară;
– organizarea de întâlniri surzi-auzitori-alte categorii de persoane cu handicap, cu scopul întăririi solidarităţii sociale;
– organizarea de întâlniri cu caracter cultural-informativ.

Serviciul de asistenţă socială primară constă în acordarea de ajutoare materiale, sub diferite forme: alimente, medicamente, îmbrăcăminte, ajutoare financiare pentru diferite trebuinţe (transport, acte de identitate etc.). Alt tip de serviciu social oferit este de informare şi culturalizare. În cadrul întâlnirilor se vor pune în discuţie probleme de interes naţional, cotidiene; vor fi invitate diferite personalităţi care vor susţine conferinţe; se vor face deplasări la teatru, expoziţii de pictură, lansări de carte şi alte evenimente cu caracter cultural; se vor urmări filme documentare şi cu caracter educativ. Realizarea Centrului de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire „Sfântul Prooroc Zaharia” a fost finanţată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, de Primăria Iaşi şi de Parohia Sfântul Prooroc Zaharia.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*