Poetul Grigore Vieru, omagiat la Primărie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/10/2012

Miercuri, 24 octombrie în Sala Mare a Primăriei, personalităţi ale culturii româneşti au participat la deschiderea oficială a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie Grigore Vieru

Manifestarea din Palatul Roznovanu a fost deschisă de un emoţionant recital susţinut de grupul de copii Prometeu din Chişinău. Au urmat expozeurile susţinute de primarul Gheorghe Nichita, poetul Daniel Corbu, academicianul Mihai Cimpoi. „Iaşul a jucat un rol important în viaţa lui Grigore Vieru. Prima sa carte cu grafie latină a fost editată aici, în 1978, de către scriitorul Mircea Radu Iacoban. De asemenea, ultimul său volum, la care ţinea foarte mult, a văzut lumina tiparului la Iaşi, lansarea având loc pe 8 decembrie 2008. Tot la Iaşi a fost dezvelită prima statuie a poetului, în Copou, iar prima stradă care îi poartă numele se află în acest oraş mult iubit de Grigore Vieru”, a rememorat Daniel Corbu câteva dintre reperele vieţii marelui poet.

Oraş deschis culturii

În cuvântul său, primarul Gheorghe Nichita a subliniat importanţa perioadei în care se desfăşoară ediţia din acest an a festivalului. “Festivalul din acest an are loc într-un context fericit. Pe 14 octombrie, Iaşul s-a înfrăţit cu Cernăuţi, întregindu-se astfel frăţia începută în 2008 cu Chişinăul. Astfel, cele trei mari oraşe ale spiritualităţii româneşti sunt astăzi unite prin acorduri care le vor permite o tot mai bună colaborare culturală şi economică. Iaşul va fi mereu deschis comunicării regionale, dialogului dintre marile centre ale românismului din Moldova şi Bucovina. Iaşul îşi doreşte să joace un rol tot mai proeminent în regiunea Moldovei, iar promovarea culturii reprezintă o prioritate esenţială în acest demers”, a menţionat primarul Iaşului. La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a reliefat faptul că Iaşul a fost un oraş foarte iubit de Grigore Vieru, poetul având un loc păstrat în inima fiecărui ieşean iubitor de cultură. Evenimentul găzduit de Palatul Roznovanu a fost onorat de prezenţa cunoscutului actor Dorel Vişan, a solistului de muzică uşoară Paul Surugiu (Fuego), a jurnalistului George Stanca, a poeţilor Nicolae Dabija şi Vasile Tărâţeanu.

…………………….

Duplex Iaşi – Chişinău

Programul festivalului se desfăşoară la Iaşi şi Chişinău. Joi, 25 octombrie, a fost programată lansarea „Revistei de pe gard”, număr dedicat poetului Grigore Vieru, realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu, vernisajul expoziţiei de carte, grafică, fotografii „Grigore Vieru, contemporanul nostru”, precum şi colocviul „Grigore Vieru în dialog liric european”. Vineri, 26 octombrie 2012, la Cimitirul Central din Chişinău a fost programată o depunere de coroane la monumentul funerar al poetului. Apoi, în Aula Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova se va desfăşura colocviul „Grigore Vieru, poet clasic al literaturii române”. De la ora 17.00, în Sala cu Orgă Chişinău, va avea loc Decernarea premiilor Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a IV-a, Iaşi – Chişinău, 2012.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*