Prinţul Dimitrie Sturdza, blazonul nobiliar moldovenesc

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/01/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

Deşi despărţit de ţară din cauza regimului totalitar, de la vârsta de 10 ani, Prinţul Dimitrie Sturdza s-a dovedit de-a lungul întregii vieţi un demn descendent al uneia dintre cele mai vechi şi ilustre familii româneşti cu mari contribuţii la istoria României.

Rădăcini nobiliare

Născut în 1938 la Iaşi, dar în 1948, familia sa a emigrat în Elveţia, unde a studiat fizica atomică. Educat de către părinţi, George şi Margareta Sturdza, în credinţa şi limba strămoşilor săi, Dimitrie Sturdza a manifestat o lealitate exemplară pentru patria sa pe care a onorat-o prin succese profesionale şi sportive. Cunoscut drept o personalitate internatională, a sprijinit, încă din prima clipă, în decembrie 1989, mersul României spre libertate, democraţie şi economia de piaţă. Prinţul Dimitrie Sturdza, a acordat un sprijin moral şi material cu totul deosebit Fundaţiei Culturale Magazin Istoric în desfăşurarea activităţilor sale statutare prin editarea unor lucrări de istorie, acordarea de burse anuale pentru elevi şi studenţi, oferirea unor premii pentru cărţile de istorie, facilitarea prezenţei reprezentanţilor Fundaţiei la diferite reuniuni internaţionale şi a unor călătorii de studii. Pasionat de tenis şi facând parte, în tinereţe, din echipa naţională a Elveţiei, este şi în prezent unul dintre colaboratorii fideli ai acestui circuit profesionist.

Responsabilităţi şi distincţii

Pentru întreaga sa activitate faţă de România şi de istoria poporului român, pentru promovarea adevăratelor valori românesti, pentru aportul la reala cunoaştere a realităţilor noastre în lume, pentru sprijinul concret adus procesului de reformă economică, pentru faptul că a făcut toate acestea în ciuda detractorilor săi din ţară şi din afara ei, Adunarea generala a membrilor fondatori şi a Comitetului Director al Fundaţiei Culturale Magazin Istoric, a hotărât în unanimitate alegerea domnului Dimitrie Sturdza ca Preşedinte de onoare al Fundaţiei, în  martie 1997. Tot în 2007, a fost investit, în cadrul unui ceremonial desfăşurat într-o sală a Muzeului de Istorie a Bucovinei, Cavaler de Malta ai Ordinului “Sfântului Ioan” de la Ierusalim. În iulie 2008, prinţul Dimitrie Sturdza a fost desemnat preşedinte al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi. Dimitrie Sturdza a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Iaşului în octombrie 2004.

“Pot spune că sunt un om activ, cu mare dragoste de familie şi faţă de prietenii care sunt în jurul meu. Nu pot să mă laud cu ce am făcut pentru Româ­nia. Consider ca am facut multe, dar am facut-o din bunăvoinţă şi cred că este datoria mea.” – Dimitrie Sturdza

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*