Noutatile Sarbatorilor Iasului 2010

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/10/2010

Editia a XIX-a a Sarbatorilor a debutat pe 6 octombrie, cu Iasi International Film Festival, si se va incheia pe 30 octombrie, cu Jubileul celor 150 de ani ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.

Perioada centrala a programului se deruleaza intre 10 si 17 octombrie, fiind axata pe evenimentele Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – Scoaterea Moastelor Sfintei Parascheva si Procesiunea cu Sfintele Moaste, Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva si resfintirea Manastirii Golia.

Alaturi de acestea, sunt prevazute manifestari importante care marcheaza jubileele invatamantului universitar si preuniversitar iesean. De altfel, universitatile din Iasi ne propun un moment de exceptie in cadrul Sarbatorilor – Concertul cu cantata „Carmina Burana”, interpretat de doua coruri.

Municipalitatea adauga alte manifestari care au o traditie in contextul Sarbatorilor, dar care sunt dimensionate dupa posibilitatile bugetului alocat pentru Sarbatorile Iasului 2010. De exemplu, daca in ceilalti ani se organizau, in cartiere, Parada Sarbatorilor si Piata Distractiei, in acest an, Piata Distractiei va fi restransa la nivelul activitatilor de pe strada Sarmisegetusa.

Pe de alta parte, propunerea de organizare a Noptii Albe a Iasului, pe bulevardul Copou, impreuna cu organizatiile studentesti, conecteaza in mod fericit Sarbatorile Iasului la evenimentele desinestatatoare ale Jubileului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Componenta de evenimente culturale majore este completata de Festivalul Folcloric „Trandafir de la Moldova”, de Salonul Municipal Artis 2010 si de Festivalul de Poezie „Grigore Vieru”.

Mai precizam ca municipalitatea impreuna cu Mitropolia sunt preocupate ca pelerinii sa primeasca ceai, gustare si cazare pe perioada de inchinare la moastele Sfintei Parascheva. Este de dorit ca, prin cele 25 de zile de manifestari si evenimente organizate de peste 40 de institutii si organizatii, aspectul general al celei de-a XIX-a editii sa reliefeze nivelul decent al atmosferei de sarbatoare, asa cum a fost el remarcat de cei care vor sa vina la Iasi, in timpul Sarbatorilor, dar si de cei care locuiesc aici si vor sa isi sarbatoreasca orasul.

Sarbatorile Iasului 2010 au inceput

Filme si voie buna in primele zile de sarbatoare

Iasi International Film Festival, organizat de Capricorn&Capricorn Productions, ARFI si TVR, este cel mai important eveniment din prima zi a celei de-a XIX-a editii a Sarbatorilor Iasului, la a carui gala de deschidere va fi prezentat filmul „Morgen”. Startul Sarbatorilor a fost dat, prin diverse manifestari culturale si sportive, si de  alte institutii, cum ar fi Centrul de Informare Turistica, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi” si Muzeul „Vasile Pogor”.

De joi, 7 octombrie 2010, iesenii si oaspetii lor au fost invitati la OktoberFest la Iasi, un eveniment organizat de EMC si Primaria Municipiului Iasi, in ale carui pavilioane s-au putut servi produse si preparate pregatite de maestrii bucatari in afara corturilor, bauturi racoritoare, deserturi, muzica buna si multa… bere! Iar de pe 9 octombrie 2010, pe scena din pavilioane au urcat artistii prezenti la Festivalul „Trandafir de la Moldova”.

Noutatile Sarbatorilor Iasului 2010 – Concert exceptional, o zona a distractiei si o noapte alba

Pe langa manifestarile traditionale, care se desfasoara in locatiile binecunoscute – dintre care pot fi amintite „Targul de Toamna„, pe strada  C. Negri si pe esplanada Targu Cucu, si „Sarbatoarea Vinului”, pe platoul Halei Centrale, care vor incepe pe 12 octombrie 2010 – editia a XIX-a a Sarbatorilor Iasului propune si cateva noutati.

Astfel, Parcul de Distractii si Piata Distractiei vor fi amenajate in cartierul Alexandru cel Bun, pe strada Sarmisegetusa (si nu pe Splai Bahlui, intre Podu Ros si Podu de Piatra, din cauza blocarii circulatiei), divertismentul fiind asigurat de concertele trupelor Mandinga (pe 13 octombrie) si Vita de Vie (pe 15 octombrie), alaturi de trupe de percutie si de rock din Iasi.

O noutate de exceptie in acest an este concertul cu suita integrala „Carmina Burana” de Carl Orff, care va avea loc pe 15 octombrie 2010, la Filarmonica Moldova, concert oferit de universitatile din Iasi, cu ocazia aniversarilor invatamantului universitar iesean.

Noaptea de 16 spre 17 octombrie, propune o alta noutate, la care sunt invitati sa participe toti iesenii, si mai ales studentii din acest centru universitar. „Noaptea Alba a Iasului” inseamna ca, de fapt, pe bulevardul Carol I, in toi de noapte, caricaturisti si statui vivante vor anima publicul, ca in fata centrelor culturale cite o trupa de dans va prezenta dansul reprezentativ al fiecarei tari, ca in fata Campusului Titu Maiorescu va avea loc un spectaculos show de Stand up Comedy, iar in fata Garnizoanei Copou va canta Fanfara Militara, in timp ce in fata Liceului Sportiv va avea loc o demonstratie de jongleri si majorete.

Muzica mixata de DJ-i si un spectacol de laser si lumini vor avea loc in parcul Expozitiei, iar tinerii artisti de la Universitatea de Arte “G. Enescu” vor sustine un spectacol de arta stradala.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*