150 de ani de la aprinderea Soarelui Electric la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/07/2018

Vineri, 13 iulie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc manifestarea aniversară „Primul SOARE ELECTRIC s-a aprins în premieră naţională la Iaşi la 11 – 14 iulie 1868″.  La eveniment au participat zeci de ingineri, energeticieni, precum și reprezentanți din partea: Transelectrica, DELGAZ Grid, CEZ Group. Prezent la această prestigioasă manifestare a fost și directorul Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, prof.univ.dr.Daniel Șandru.

„Suntem onorați că în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, inițiat în decembrie 2016, avem inclus și acest eveniment de celebrare a 150 de ani de la aprinderea soarelui electric, în premieră, la Iași. Ne bucurăm să constatăm că, în ultimii ani, ieșenii și românii în general arată recunoștință față de instituții și față de persoanele care le construiesc. Să ne amintim că, în anul 2016, România a celebrat împlinirea a 150 de ani atât de la înființarea Casei Regale, cât și de la fondarea Academiei României. Aceeași cifră marchează și domeniul energeticii, pentru că în aceste zile sărbătorim 150 de ani de când s-a aprins soarele electric în premieră națională la Iași. Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași cuprinde 80 de proiecte ce se desfășoară până în anul 2020, întrucât noi considerăm că merită să celebrăm Marea Unire integrând și evenimentele care au consfințit-o în 1919-1920, referindu-mă la tratatele de pace. Cele 80 de proiecte cuprind la rândul lor 180 de manifestări și acțiuni, dar și nouă obiective de investiții. Cele din urmă privesc reabilitări de clădiri (exemplu în acest sens fiind casa din Copou unde a locuit generalul Henri Mathias Berthelot în perioada 1916-1918), reabilitări de monumente, precum și înființarea unor spații muzeale care să aducă mereu în atenție memoria istorică și necesitatea asumării acesteia. La Iași s-au petrecut multe premiere. Acest oraș a dat primul domnitor odată cu Unirea Principatelor Române și a știut să renunțe la destinul său de capitală în 1862, atunci când Bucureștiul a preluat acest statut, în beneficiul noilor principate. Apoi, Iașul a știut să-și primească cetățenii aflați într-un trafic refugiu între 1916-1918, când a primit doar un discurs de compensare la nivel istoriografic, public și politic. Prin Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, acest oraș trebuie să solicite mai mult ca oricând recompensarea care să nu fie simbolică ci să însemne investiții în infrastructură, dar și proiecte pentru dezvoltarea comunității regiunii Moldova. Faptul că în urmă cu 150 de ani s-a aprins soarele electric în premieră națională la Iași a însemnat un act de civilizație, iar noi avem datoria să scoatem în evidență aportul inginerilor și a energeticienilor la configurarea civilizației românești moderne”, a opinat prof.univ.dr.Daniel Șandru.

Organizatorul manifestării aniversare, inginerul Mihai Caba a evocat momentele aprinderii „soarelui electric” la Iași, precizând munca de documentare din partea cunoscutului cronicar, regretatul Ion Mitican.

„Potrivit anunţurilor găsite în Dosarul Căii ferate Lemberg – Cernăuţi – Iaşi, aflăm că cel dintâi experiment cu curent electric din Principatele Unite a avut loc la Iaşi, în ziua de joi, 11 iulie 1868, aprinzându-se un «soare electric» în grădina casei logofătului Costache Sturza din Copou. Această casă se afla pe locul ocupat în prezent de Spitalul Militar, iar reprezentaţia inedită, cu ultima invenţie tehnică, prezentată anterior la marea Expoziţie Universală de la Paris, «soarele electric», a avut loc în grădina deosebită şi cuprinzătoare a casei, deschisă publicului spre vizitare. Anunţul acestei reprezentaţii a fost făcut de domnul Luchterhandt, specialist al firmei austriace care construia linia ferată menţionată, chiriaş al casei Sturza. În anunţ se preciza: «…reprezentaţia se va sfârşi cu SOARELE ELECTRICU care la Expoziţiunea de la Paris s-au arătatu pentru ănteiaşi dată şi care întrece totu ce s-au arătatu până acuma în felul acesta. Publicu din Iassi va fi mulţumitu chiaru după Reprezentaţia cea ăntăiu». A doua reprezentaţie asemănătoare a avut loc duminică, 14 iulie 1868, începând cu un “Mare Concertu” al fanfarei militare. Afişul acestei reprezentaţii este edificator din acest punct de vedere, fiind un document autentic, de netăgăduit. Până la acel moment, ieșenii s-au arătat interesați de descoperirea epocală de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, respectiv cea a energiei electrice-miraculoasa forță care avea să aducă omenirii civilizație și progres. La Iași, prima utilizare a energiei electrice a fost telegraful electric. La 15 februarie 1855, la fosta Curte Domnească a fost instalat Serviciul Telegrafic al Liniei Telegrafice Lemberg – Cernăuţi – Iaşi, în prezența domnitorului Sturza. Astfel, Iașul a intrat într-o legătură nemijlocită cu Viena, Berlin, Paris și Londra. Peste un an de zile, adică în 1856, linia telegrafică a fost prelungită până la Focșani. Fiind și traseul dinspre București, s-a făcut jocțiunea, iar telegraful electric a devenit prima scrisoare de trăsură a Unirii Principatelor Române. Acest instrument a folosit pentru corespondența a tot felul de documente, dispoziții, comunicări-toate referindu-se la acest moment important din istoria României”, a declarat inginerul Mihai Caba.

Evenimentul care marchează aprinderea primei lămpi electrice din România este cuprins în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, beneficiind și de un sprijin financiar de 10 000 de lei. Suma a fost alocată în urma aprobării în Consiliul Local al Municipiului Iași a calendarului de evenimente din perioada iulie-august.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*